Acasă Stiri Dispută între Senat și DNA, în cazul Șova. Senatorii vor ca cererea...

Dispută între Senat și DNA, în cazul Șova. Senatorii vor ca cererea să fie adresată de Cazanciuc

810
0

Procurorii DNA cer date suplimentare, de la Senat, pe cazul Dan Șova. Totodată, sunt vizați și ceilalți senatori, care ar fi avut probleme cu justiția, în 2014-2015. Demersul procurorilor DNA vine după ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Șova, votând împotriva reţinerii şi arestării fostului ministru. UPDATE: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere ca solicitările DNA să vină cu semnătura ministrului Justiției, și nu cu cea a procurorului de caz.

RECLAMĂ

UPDATE: „Decizia Biroului Permanent este axată pe două elemente, elementul de fond și elementul de formă. Este vorba despre solicitarea Parchetului de a transmite toate documentele referitoare la dosarul 122/2012, toate deciziile și actele oficiale ale Senatului și, în această chestiune, în problema de fond, nu există niciun fel de reținere. Sunt decizii și documente publice. Nu sunt secrete. Ele vor fi trasmise de îndată ce, și aici trece la partea de formă, instituțională, comunicarea va fi făcută conform regulilor instituționale care trebuie să funcționeze. Între Senat și Parlament, deci și Justiție. Prin urmare, cererea trebuie să fie adresată de ministrul Justiției, ca urmare a solicitării făcute de Parchet, DNA, așa cum s-a procedat și în alte cazuri și, de aceea, Biroul Permanent a hotărât să sesizăm ministrul Justiției, căruia să îi solicităm ca adresarea, solicitarea, în speță, să fie făcută conform regulilor procedurale.

Solicitarea este fără îndoială în atenția noastră și se va da curs cu toată promptitudinea, de îndată ce vom fi sesizați din punctul de vedere procedural, corect. Am constatat că a mai fost o astfel de solicitare, nu de același gen, la partea formală, tot așa, nerespectându-se regulile de comunicare instituțională și am solicitat ministrului Justiției să intervină și să procedeze conform regulilor de comunicare interinstituțională. Nu sunt precizate în solicitare care sunt documentele, dar vom pune la dispoziția Parchetului fără îndoială hotărârile Biroului Permanent, dezbaterile care au avut loc la nivelul Comisiei Juridice, propunerile Comisiei Juridice care au fost transmise plenului și incluse pe ordinea de zi, hotărârile pe care le-a adoptat plenul. Le punem la dispoziție”, a declarat, pentru jurnaliști, Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE: Potrivit unor surse, citate de Realitatea TV, Călin Popescu Tăriceanu va trimite o scrisoare în care va cere ca solicitările DNA să fie făcute conform procedurilor, însemnând ca documentul să nu vină de la procurorul de caz, ci Parchetul să o trimită la Ministerul Justiției care, la rândul său, să o trimită la Senat. Mai exact, să nu fie semnată de procurorul de caz, ci de Robert Cazanciuc. Astfel, senatorii vor da curs cererii, numai dacă vor fi respectate regulile procedurale. Nu de la DNA, ci de la Ministerul Justiției, a transmis corespondentul Realitatea TV.

UPDATE: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază ca „inedită” solicitarea DNA de a-i fi transmise toate înscrisurile, întocmite în perioada 2014-2015, ca urmare a cererilor privind urmărirea penală, reținerea sau arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în vederea documentării dosarului privitor la senatorul Dan Șova, potrivit Agerpres. Potrivit lui Tăriceanu, Biroul Permanent al Senatului va solicita un punct de vedere Comisiei juridice.

Concret, vorbim despre două solicitări separate, venite la Senat de la DNA. Unu este special pe cazul Dan Șova, pentru care s-a dat votul în 25 martie, și o alta care înglobează toate cererile de urmărire penală, reținere sau arestare preventivă, de anul acesta sau anul anul trecut, toate care au ajuns la Senat de la DNA, a transmis corespondentul Realitatea TV.

„Vă solicităm să ne comunicați, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan-Coman, cercetat pentru fapte de corupție, în dosarul 122/P/2012”, se cere în altă adresă adresată sefului Senatului, potrivitHotNews.ro.

Cererile nu sunt semnate de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ci de procurorul-șef de secţie Constantin Claudiu Dumitrescu și de procurorul Uncheselu Jean.

„Sunt două solicitări din partea DNA care practic formulează către Senat o cerere de transmitere a înscrisurilor referitoare 1122/P/2012 si, așa cum e normal, o astfel de solicitare va intra în discuția Biroului Permanent, care probabil va cere un punct de vedere Comisiei Juridice”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

„E o solicitare inedită pentru momentul de față”, dar, a adăugat președintele Senatului, „nu există nicio opreliște din punctul meu de vedere de a transmite aceste documente”.

Este pentru prima dată când DNA cere nu doar să i se prezinte înscrisurile făcute de Senat, cu privire la cererile care îl vizează pe Dan Șova, dar și cu privire la alte solicitări, începând cu 2014.

Pe data de 25 martie, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a întrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra și 5 anulate, dar invocandu-se faptul că nu a întrunit jumătate din numărul total al senatorilor, aceasta cerere a fost respinsă. Senatul a invocat lipsa cvorumului și nu a mai emis o hotărâre, care să poată fi ulterior atacată la Curtea Constituțională. Or, CSM ar urma să invoce tocmai absența unei hotărâri în cazul Șova și să solicite Curții să oblige Senatul să o redacteze, care hotărâre ar putea ulterior să fie atacată la rândul ei la CCR.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională, invocând absența unei hotărâri pronunțate de Senat, după votul în cazul Șova. Curtea a mai fost sesizată și de președintele Klaus Iohannis, pe existența unui conflict juridic, de natură constituțională, între puterile statului.

Curtea Constituțională, sesizată de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridică între Parchetul de pe lângă Înalta Curte și Senat, „declanșat de refuzul Senatului de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plen”, în cazul cererii privind arestarea preventivă a senatorului Dan Sova. Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligația de a redacta hotărârea, de a comunica hotaărârea și de a o publica in Monitorul Oficial. Președintele Curții, Augustin Zegrean, a precizat că hotărârea care va fi adoptată și publicată, în cazul lui Șova, va putea fi atacată ulterior de cei care consideră că este nelegală sau neconstituțională.

Călin Popescu Tăriceanu declara, în urmă cu o săptămână, că Senatul se va conforma deciziei Curții Constituționale privind cazul Șova, adăugând că „în cei 25 de ani de la Revoluție, Parlamentul nu a publicat vreodată, în Monitorul Oficial, hotărâri negative” și că decizia Curții schimbă cutuma parlamentară.
Totodată, președintele Senatului a propus, marți, o întâlnire informală între membrii Biroului Permanent al Senatului și membrii Consiliului Superior al Magistraturii „la care participanții să exprime, în mod liber, și fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă, în relația bilaterală, și în exercitarea atribuțiilor constituționale între cele două institutții”.

Dan Șova este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, din actele de urmarire penală, a rezultat că, în perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) și Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte, și SCA „Sova si Asociații”, pe de altă parte.

Procurorii au date și indicii că Șova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-și dovedi nevinovăția. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocați, pentru a ascunde corespondența purtată prin e-mail, între societatea de avocați și conducerile celor două complexuri energetice.

 

Tăriceanu, prima reacție după cererea DNA: E inedită. Vom cere Comisiei juridice un punct de vedere

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază ca „inedită” solicitarea DNA de a-i fi transmise toate înscrisurile, întocmite în perioada 2014-2015, ca urmare a cererilor privind urmărirea penală, reținerea sau arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în vederea documentării dosarului privitor la senatorul Dan Șova, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Tăriceanu, Biroul Permanent al Senatului va solicita un punct de vedere Comisiei juridice.

„Sunt două solicitări din partea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care formulează către Senat o cerere de transmitere a înscrisurilor, a documentelor referitoare la dosarul 122/P/2012 și, așa cum este normal în astfel de cazuri, o astfel de solicitare intră în discuția Biroului Permanent. Probabil că BP va cere un punct de vedere Comisiei juridice și sigur că vom trata în mod oficial și procedural această solicitare. Nu știu să vă spun și de aceea cred că este util un punct de vedere al Comisiei juridice și nu are rost să mă pronunț eu asupra acestei chestiuni, este o problemă care este de resortul Biroului Permanent și e o solicitare inedită, până în momentul de față”, a declarat președintele Senatului miercuri, înainte de ședința Biroului Permanent.

Tăriceanu a spus că el nu vede niciun fel de „opreliște” în transmiterea către DNA a înscrisurilor solicitate.

„Cred că în spiritul colaborării interinstituționale și pentru că Parlamentul trebuie să arate că este o instituție transparentă și care respectă legalitatea, nu există niciun fel de opreliște din punctul meu de vedere pentru a furniza toate documentele relevante în acest caz”, a declarat el.

Referitor la hotărârea pe care Senatul trebuie, în urma deciziei CCR din 8 aprilie, să o redacteze cu privire la cazul senatorului Dan Șova, Tăriceanu a afirmat că se așteaptă ca motivația deciziei Curții să fie publicată în Monitorul Oficial.

„Președintele Senatului nu este șeful Senatului în sensul în care el dă ordine și Senatul execută. Președintele Senatului are exact tot un vot ca și ceilalți membri ai Senatului și nu face decât să formalizeze deciziile pe care Senatul le ia cu majoritatea voturilor. Așadar, până nu apare motivarea scrisă a CCR, publicată în Monitorul Oficial, nu putem spune că suntem în faza de comunicare oficială, interinstituțională în așa fel încât să ne permitem o anume poziție, o anume reacție. Așteptăm această motivare și după aceea vom vedea care este cuprinsul motivării și putem să decidem pe cale de consecință”, a mai spus Tăriceanu.

sursa: http://www.realitatea.net/dna-cere-acte-suplimentare-senatului-pe-cazul-ova_1675919.html#ixzz3XOQi91op
Follow us: @realitatea on Twitter

RECLAMĂ
Articolul precedentPrimăria Craiova vrea autobuze ecologice
Articolul următorMiercuri: Dulce-i graiul de folclor ora 21:00 pe Oltenia 3TV