Mâine, preşedintele României va prelungi starea de urgenţă. În timp ce unele ţări se gândesc să relaxeze măsurile, noi mai avem de aşteptat.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu vorbim încă de relaxare, dar când va veni o relaxare, trebuie să vorbim de un moment în care relaxarea se va face particular pentru fiecare localitate în parte, pentru că va fi particular pe fiecare localitate şi părerea mea e că trebuie să vină la pachet cu o constrângere obligatorie. Bun, dăm voie. Nu mai ieşim două ore, ieşim patru. Dar nu ieşim fără mănuşi şi fără măşti.
Președintele trebuie să dea un nou decret, iar ministrul de Interne anunță o nouă ordonanță militară.
Andreea Milea, reporter Observator: Președintele României anunță mâine prelungirea stării de urgență pentru încă o lună, adică până pe 14 mai, și va prezenta conținutul noului decret. Toate ministerele au venit cu propuneri pentru a completa acest nou decret privind prelungirea stării de urgență. Cu precădere ministerele cu greutate din această perioadă, respectiv Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Ministerul Educației, Ministerul Transporturilor. Toate propunerile vor fi centralizate și vor ajunge la Palatul Cotroceni. Ne așteptăm la modificări în cadrul acestui decret. Pe masa Grupului Strategic există acum mai multe variante de lucru ce ar putea fi puse în practică după data de 15 mai. Vorbim despre posibilitatea ca restricțiile de circulație să fie un pix mai relaxate pentru toate categoriile, inclusiv pentru bătrâni, și ar putea fi pusă în practică și obligativitatea ca oamenii să poarte măști de protecție de fiecare dată când ies pe străzi pentru trei luni, începând din 15 mai. Totodată, Grupul Strategic se gândește să pastreze măsura distanțării sociale de la mijlocul lunii mai, însă vom vedea când și cum vor fi puse aceste măsuri în practică. Revenind la decretul președintelui Klaus Iohannis, acesta trebuie să primească un vot în Parlament și au apărut deja tensiuni în sfera politică, pentru că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat deja că nu votează acest decret. De altfel, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu crede că va fi votat acest decret și cere măsuri economice suplimentare pentru instituții, dar și pentru români. Spuneam că este în așteptare la Ministerul Afacerilor Interne, în tot acest timp, o nouă ordonanță militară. Ordonanța militară cu numărul 9. Spunea și ministrul Marcel Vela că va fi prezentată aceasta mâine sau poimâine. În paralel, în tot acest timp în care se iau măsuri și restricții noi, oameni par că s-au mai relaxat un pic pentru că astăzi, la supermarket-urile din Capitală, am văzut cozi de zeci de metri. Erau persoane care așteptau la coadă la magazinele cu alimente.
Niciun bilanţ, oricât de sumbru, nu îi sperie pe oameni. Cum Sărbătorile Pascale se apropie, cumpărăturile par mai importante decât sănătatea.
Andreea Milea, reporter Observator: Este încă dimineață și suntem la un hipermarket din Sectorul 2 al Capitalei. Coada pentru a intra la cumpărături se întinde deja pe 30 de metri.
„Se apropie Paștele și pentru noi ortodocșii, atunci toată lumea se aprovizionează mai devreme„.
Meda Berindei, psiholog: Nu a apărut pericolul. Nu îl văd. Este aşteptarea foarte mare şi încă nu apare nimic şi atunci simt nevoia să iasă.
Prea puţini au înţeles că viitorul depinde de modul în care regulile sunt respectate în această perioadă de epidemie.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balș: Dacă distanţarea socială nu mai e respectată, faptul că oamenii vin în contact nemijlocit, lucrul acesta va duce la un număr mai mare de îmbolnăviri și în final se va ajunge și la mai multe decese.
Egidia Miftode, medic infecționist Spitalul Sfânta Parascheva: Relaxarea, în această perioadă, ar putea avea efecte dramatice pentru că s-ar pune o presiune foarte mare pe sistemul sanitar.
În faţa avertismentelor, mulţi rămân însă imuni. Pentru ei, altele sunt problemele.
„Orele sunt puse prost de conducători. Trebuiau puse primele ore„.
Jeni Chiriac, psiholog: Frustrările sunt firești, resentimentele, furia, neputința, nevoia de a se termina această situație. Toate sunt firești. E nevoie să ne presetăm un alt deadline, un alt sfârșit al perioadei de izolare.
Autoritățile cred că vârful pandemiei va fi între 22 și 26 aprilie. Până acum, numărul îmbolnăvirilor a sărit de 6.600.
Sursa: observator