Pierderea virginităţii nu înseamnă de fiecare dată şi ruperea himenului. Drept dovadă stau cazurile femeilor cu himen elastic. Medicii explică ce se întâmplă în acele situaţii.
Potrivit specialiştilor, primul contact sexual este de regulă dureros, tocmai pentru că atunci apare ruptura himenului. Există însă himene elastice ori care au un orificiu suficient de mare pentru ca primul contact să nu producă nici durere, nici sângerare. Totuşi, în timpul unei naşteri, nici măcar acestea nu rezistă traumei.
Medicul ginecolog Dorina Micle (foto mic) explică cum este posibil ca, după un act sexual, o femeie să aibă himenul din nou intact, lucru care încă creează confuzii în unele cupluri. ”E o chestiune strict anatomică. Dacă ţesutul este foarte elastic şi nu apar rupturi, atunci nu apare hemoragie şi în decurs de două-trei săptămâni se reface şi nu mai rămâne nicio urmă. Iar la un examen medico-legal, surpriză. Medicul costată că nu poate spune dacă a avut loc un contact sexual sau nu”, explică ea.
Elastictatea organismului, dovedită la naştere
Medicul Dorina Mile mai spune că, în timpul naşterii, elasticitatea himenului nu mai rezistă.
”Imaginaţi-vă că la o naştere naturală, sfera genitală interioară se întinde pentru a permite trecerea fătului cu circumferinţa craniană de 33 de cetimetri sau cu circumferinţa abdominală de 35 de cetimetri, iar în interval de şase săptămâni, la 42 de zile după naştere, totul se întoarce la normal. Plasticitatea organismului este foarte mare. Dar, evident într-o situaţie ca asta, himenul, chiar şi cel elastic, nu mai rezistă”, mai spune ea. De altfel, ea mai arată că nu toate organismele sunt la fel de elastice şi că, uneori, e necesară intervenţia medicului, pentru a uşura naşterea şi a evita rupturile perineale.
”Rupturile himenale de multe ori nu trebuie suturate, iar perineul nu se lasă să se rupă, se protejează prin epiziotomie – o incizie care lărgeşte puţin locul chiar la ieşire, pentru a fi o singură sutură. Pentru că ruptura perineală la naştere, dacă se întâmplă spontan, fiind o elasticitate mai proastă sau un copilaş mai mare, e <în stea>, adică are cel puţin patru-cinci linii de ruptură şi atunci apar patru-cinci linii de sutură unde se va forma o cicatrice care poate să fie vicioasă, precum cheloidul”, subliniază ginecologul Dorina Micle.
După operaţie, contină ea, se poate forma pe piele o induraţie (creşterea consistenţei unui ţesut), nu doar în zona genitală, ci oriunde pe organism. ”Deci se preferă, atunci când nu se întinde bine, să se facă o mică incizie care se suturează şi se vindecă fără urmă, decât să avem aşa-zisa <explozie perineală>, cu multe linii de ruptură, cu hemoragie şi sutură laborioasă şi vindecare, câteodată, vicioasă, care rămâne dureroasă”, precizează ea.v
sursa:https://adevarul.ro/stiri-locale/baia-mare/curioasele-cazuri-ale-femeilor-care-fac-sex-dar-1715046.html