Pe lângă investiția în facilitățile din Academie, Hagi a dezvoltat și departamentul de scouting de la Farul.
Manuel Beleiu (33 de ani) îmbină într-un model de analiză propriu datele și detaliile observate live. „Transferat” de la U Cluj, Beleiu crede că noua strategie a Farului poate duce la rezultate financiare importante în următorii ani.
Manuel Beleiu: „Ne dorim să vedem jucătorii înaintea altora”
După ce a studiat mai mulți ani în Germania, Beleiu a revenit în țară, unde îmbină pasiunea și jobul din fotbal cu un loc de muncă într-o multinațională americană. Manuel a dezvoltat un sistem de evaluare care, în opinia lui, micșorează „fereastra” pentru erori. După un an și jumătate la U Cluj, Manuel a trecut la Farul luna trecută.
„Ne uităm la jucători ascunși care au potențial mare. Printr-o recrutare mai eficientă, ne dorim să-i vedem înaintea altor cluburi. Să nu uităm și că Farul a făcut o mare investiție în academie, iar continuarea promovării tinerilor rămâne o prioritate”, a spus Beleiu pentru digisport.ro.
„Obiectivul meu este ca echipa pe care o gândim să performeze printr-un joc solid în apărare și în atac. Vreau ca indiferent cine vine, rolurile să fie cunoscute de fiecare jucător, pentru a ne asigura o performanță sportivă constantă. Mi-aș dori să câștigăm un trofeu. Pe termen lung, îmi doresc ca Farul să aibă un sistem de scouting recunoscut, să fim în continuare un generator de talente cu transferuri constante în vestul Europei”, a întărit Beleiu.
Scouterul Farului crede că echipele din România ratează oportunități importante de a deveni profitabile din cauză că ignoră impactul datelor în fotbalul actual: „Deși producem jucători talentați, scoutingul și managementul talentelor nu e la nivelul cerințelor din fotbalul modern. Multe cluburi nu sunt conectate la analize de date, lucru care duce la absența unui sistem coerent de scouting și dezvoltare. Deși sunt de puțin timp în fotbal, am observat o mentalitate conservatoare. Se doresc rezultate rapide și nu există o viziune pe termen lung, din păcate”.
Miza pe puști: cum pot exploda cotele românilor pe piata transferurilor
Beleiu crede că valoarea de piață a fotbaliștilor tineri din Superliga României poate crește doar în contextul succeslor de la echipele naționale: „Sunt multe lucruri care pot fi ajustate pentru a crește cotele, dar principalul promotor este echipa națională. Odată cu intrarea la turneele finale, arătăm că suntem o națiune solidă, care poate aduce jucători la un nivel bun. Chiar în to 5 ligi ale Europei. Cred că trebui și ca eu și colegii mei scouteri să ne dezvoltăm relațiile cu alți parteneri din Europa pentru a face schimb de date. Așa îi putem face și noi vizibili pe fotbaliștii români”.
Farul va continua să-și creeze nucleul din fotbaliști produși de academie.
„Dorim ca jucătorii străini care vin să fie într-un număr mic. Și vrem să aducă un plus de valoare în campionat. Căutăm și jucători care sunt la nivel de juniori și care pot fi luați, acomodați și promovați la prima echipă în decursul a 1-2 ani. Farul a vândut deja jucători cu sume de ordinul milioanelor și poate să o facă în continuare”, a concluzionat Beleiu.