Un nou scenariu pe scena politică se conturează după ce a devenit tot mai clar că partidele câștigătoare trebuie să formeze o coaliție pentru a da noul guvern al țării
După ce rezultatele de la alegerile parlamentare au devenit tot mai clare, iar niciun partid nu a obținut un scor pentru a forma singur o majoritate, tot mai multe scenarii se conturează pe scena politică.
Scenariu surprinzător după alegerile parlamentare: Klaus Iohannis poate desemna noul premier
Astfel, partidele trebuie să formeze alianțe pentru a forma un guvern care să reprezinte puterea executivă a României. Numai că premierul poate fi desemnat și de șeful statului, iar Klaus Iohannis mai rămâne la Cotroceni până pe 21 decembrie și poate lua chiar el această decizie pentru următorii 4 ani, cu toate că noul președinte al țării îl putem afla pe 8 decembrie.
Rezultatele obținute la alegerile parlamentare permit formarea unui guvern pro-UE și pro-NATO, chiar dacă partidele extremiste sau suveraniste vor obține o treime din mandate. Noul Parlament poate fi instituit mai repede, iar președintele Klaus Iohannis ar putea solicita convocarea acestuia pentru ca noii aleși să depună jurământul, conform Libertatea.
Constituția prevede ca noul Legislativ să fie convocat într-un termen de maximum 20 de zile de la alegeri. Dacă rezultatele sunt anunțate la sfârșitul acestei săptămâni, Parlamentul ar putea fi convocat până pe 10-11 decembrie, iar un guvern ar putea fi votat rapid.
Aceasta ar împiedica un eventual președinte care nu susține cursul pro-UE și pro-NATO să poată desemna un premier. Matematic, este clar că sunt scenarii care ar permite formarea unui guvern. PSD, PNL, USR și UDMR vor obține, prin redistribuirea voturilor, aproximativ 62% din mandate.
Ce guvern s-ar putea contura în România
Cea mai ușor realizabilă variantă ar fi un guvern format din PSD, PNL și UDMR, susținut de USR și reprezentanții minorităților naționale, se mai conturează în scenariul dat de Libertatea.
Aceste partide au mai guvernat împreună, iar un acord rapid pentru programul de guvernare și pentru negocierea portofoliilor ar fi posibil. USR ar putea sprijini formarea noului guvern în Parlament, iar din opoziție ar putea echilibra atât majoritatea guvernamentală, cât și opoziția extremiștilor.
Deși va fi un guvern minoritar, cu aproximativ 47-48% din mandate, PSD are suficiente resurse pentru a obține sprijinul unor deputați și senatori AUR pentru anumite proiecte. Există și posibilitatea unui guvern minoritar de dreapta, format din PNL, USR și UDMR, dar acesta ar fi vulnerabil și prea dependent de PSD, ceea ce i-ar reduce stabilitatea.
Scenariul cu formarea unei coaliții majoritare cu toate cele patru partide democratice ar fi mai dificilă din cauza divergențelor doctrinare și a timpului necesar negocierilor. De exemplu, PSD și USR au abordări foarte diferite în ceea ce privește direcțiile de guvernare, cum ar fi în cazul Programului Anghel Saligny. În plus, un astfel de guvern ar putea întări poziția suveraniștilor în perspectiva alegerilor din 2028, mai scrie sursa citată.
Astfel, Constituția îi oferă președintelui Iohannis posibilitatea de a implementa acest scenariu, asigurându-se că viitorul președinte (Călin Georgescu sau Elena Lasconi) va trebui să accepte o formulă guvernamentală deja stabilită. Tot ce trebuie să facă Iohannis este să acționeze.