Tot mai multe organisme internaționale atrag atenția că razboiul pornit de ruși în Ucraina va duce la o criză alimentară fără precedent. Conform unei previziuni a Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), războiul din Ucraina ar putea avea consecinţe dramatice pentru distribuţia alimentelor în ţările în curs de dezvoltare. Însă nu doar în țările în curs de dezvoltare sunt îngrijorări cu privire la o posibilă criză alimentară. Spania a trecut deja la raționalizarea uleiului.
Zvonuri că ar putea urma o criză a alimentelor de bază sau a carburanților au apărut și în Spania, tot pe fondul crizei declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. Unii dintre spanioli încearcă să își facă stocuri din anumite produse, iar la ulei de floarea-soarelui, spre exemplu, vânzările au fost deja raționalizate.
Anunțuri false distribuite pe WhatsApp în acest sfârşit de săptămână privind o scădere previzionată a stocurilor de benzină, precum și a stocurilor de alimente a provocat cozi la benzinării și dispariția unor produse din anumite magazine. Spaniolii, înspăimântați de creșterea prețurilor, au luat cu asalt așa-numitele benzinării economice, cele cu autoservire, unde încă se mai poate alimenta cu 1,8 euro și au cumpărat cantități mai mari decât de obicei de alimente de bază sau produse de igienă.Pe rafturile marilor magazine, produse precum făina, orezul, zahărul sau legumele uscate au dispărut sau se găsesc în cantități reduse. Autoritățile au anunțat deja că aprovizionarea se va realiza normal, dar oamenii sunt speriați de mesaje false, incertitudine, creșterea prețurilor și o posibilă grevă parțială anunțată de un sindicat minoritar din transporturi. Pe de altă parte, criza anumitor produse care se importau din Ucraina este reală, iar unele lanțuri de supermarketuri au raționalizat deja cumpărarea uleiului de floarea-soarelui la cinci litri de persoană, potrivit RRA.
Criza alimentară. Uleiul, vândut cu rația
Și românii sunt speriați de o criză alimentară, mai ales că, în ultimele zile, pe rețelele de socializare au apărut poze cu cozi în supermarketuri și cu rafturi goale. În acest context, Guvernul României a transmis un mesaj, în care i-a îndemnat pe români să nu-și facă stocuri de alimente.
„Fac un apel către cetăţeni să aibă o atitudine responsabilă şi să îşi gestioneze cu cumpătare consumul zilnic. Nu este nicio problemă de aprovizionare la acest moment în funcţionarea reţelelor de comercializare a unor astfel de produse. Astăzi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii reţelelor marilor magazine.
În acest sens se înscrie şi întâlnirea pe care ministrul Agriculturii o va avea mâine cu reprezentanţii reţelelor de retail şi cu producătorii de ulei din România pentru a asigura funcţionarea în regim optim a fluxului de aprovizionare pe acest circuit.
De asemenea, structurile guvernamentale sunt în contact cu cei care sunt practic în această zonă de aprovizonare cu produse alimentare neperisabile cum este cazul uleiului. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a transmis un comunicat de presă în care a făcut un apel la calm şi dă asigurări că nu există probleme de aprovizionare cu astfel de produse”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Sursa: evz.ro