Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat în seara zilei de luni, 10 februarie, la demisia președintelui Klaus Iohannis, afirmând că șeful statului a fost „un personaj de folos Kremlinului, în aceeași măsură ca și Georgescu”. Într-o emisiune la postul B1TV, CTP a explicat că retragerea lui Iohannis, programată pentru 12 februarie, ar fi trebuit să aibă loc încă de anul trecut, după învestirea guvernului și a președintelui Senatului, Ilie Bolojan.
„Este o zi proastă, dar necesară. Acest gest, evident, pe care l-a făcut Klaus Iohannis, trebuia să vină după ce a fost învestit guvernul, anul trecut, și după ce a fost învestit președintele Senatului, Ilie Bolojan”, a spus Cristian Tudor Popescu.
CTP l-a acuzat pe Iohannis că a contribuit la slăbirea Partidului Național Liberal și la creșterea curentelor extremiste în România. „Klaus Iohannis a fost un personaj de folos Kremlinului, în aceeași măsură cum este fostul candidat Georgescu. Situația dificilă în care se află România din punct de vedere politic și social i se datorează lui Klaus Iohannis. El a lovit de două ori în moalele capului PNL, un partid pro-european. O dată a făcut-o când a pus-o pe Alina Gorghiu în fruntea partidului, în 2016, și a reușit să creeze tsunami-ul pesedist și ajungerea la putere a lui Dragnea. A doua oară a făcut-o când l-a plantat pe Ciucă în fruntea PNL, împreună cu camarila respectivă – Bode, Rareș Bogdan și compania”, a explicat jurnalistul.
„Rezultatul și comportamentul său convin de minune Kremlinului”
Potrivit gazetarului, Klaus Iohannis este responsabil pentru ostilitatea tot mai puternică față de Uniunea Europeană și pentru ascensiunea unor figuri controversate în politica românească.
„Mult din ostilitatea oarbă pe care o au votanții lui Georgescu, ai lui Simion, ai lui Șoșoacă, ai POT și, dacă vor fi, cei ai lui Ponta, se datorează lui Klaus Iohannis. Iată de ce, prin comportamentul său, prin ceea ce a făcut, prin acel dispreț pe care l-a arătat, până în ultima clipă a mandatului său, față de cetățenii acestei țări, Klaus Iohannis a fost omul Kremlinului. Nu știu dacă este în legătură cu Kremlinul sau coordonat de acolo, așa cum nu știu nici despre Călin Georgescu, dar rezultatul și comportamentul său convin de minune Kremlinului”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul a mai susținut că imaginea pe care Iohannis și-a construit-o ca lider pro-occidental a contribuit, paradoxal, la creșterea euroscepticismului în România. „Arătând așa prezentabil, înalt, călcând a președinte, arătând occidental, mai ales cu ochelarii de tip Top Gun, vorbind engleza, germana și dând impresia că este foarte apreciat în Occident, în cancelariile europene, în discuțiile cu ceilalți lideri de stat, a reușit să mai lovească ceva în moalele capului: ideea europeană”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte, precizând că aceasta va intra în vigoare începând de miercuri, 12 februarie. El a susținut că a luat această decizie pentru a scuti România de criză întrucât Parlamentul urmează să voteze suspendarea sa din funcție. El a catalogat demersul drept nefondat și păgubos.
Anunțul a venit la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a președintelui, după ce toate partidele au votat pentru aprobarea demarării procedurii de suspendare și convocarea plenului reunit pentru mâine pentru a vota.
„Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României”, a declarat Iohannis.
Klaus Iohannis este primul președinte din istoria României care şi-a dat demisia din funcție.
Articolul 98 din Constituția României stabilește că „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.