Cristian Popescu Piedone a inspectat bucătăria Spitalului Elias din Capitală, iar lucrurile pe care le-a găsit acolo l-au lăsat cu gura căscată. După ce a închis numeroase restaurante fast-food și supermarketuri din Capitală, Cristian Popescu Piedone și-a îndreptat atenția către bucătăriile spitalelor.
A efectuat controale la Spitalul Elias și Spitalul Universitar din București, dezvăluind ulterior neregulile descoperite în aceste unități esențiale pentru pacienți.
Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, s-a declarat șocat de situația din bucătăria Spitalului Elias. A descoperit tigăi arse și ruginite, ulei refolosit zile la rând, amestecat cu margarină, precum și alimente expirate sau depozitate necorespunzător.
Cristian Popescu Piedone s-a crucit după ce a inspectat bucătăria Spitalului Elias din Capitală!
Neregulile nu se opresc aici. Bucătarii reduc gramajul porțiilor, oferind pacienților mâncare mai puțină decât ar trebui. În urma acestor probleme grave, Cristian Popescu Piedone a sancționat Spitalul Elias cu trei amenzi, însumând 30.000 de lei.
„1.In blocul alimentar s-au constatat următoarele deficiente:
-Au fost identificate ustensile cu grad ridicat de uzura (acestea fiind supuse casarii)
-Cosuri de gunoi fara capac și actionare la pedala (supuse casarii)
-Produse alimentare neconforme depozitate in agregatul frigorific cu produse conforme (supuse casarii)
-Zone cu pereti exfoliați.
-Grile ale aerului din camera frigorifica prezentau strat grosier de praf, neigienizate de câteva luni
-Produse alimentare depozitate la decongelat direct pe paviment la temperatura mediului ambiant (supuse casarii)
-Produse alimentare fara elemente de identificare (expirate) pentru a se putea stabili trasabilitatea, implicit data limita de consum (supuse casarii)
2.In blocul alimentar a fost identificată o balanta electronică (cantar) fara verificare metrologica.
3.Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porții de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max 40 și 50 de grame, contrar meniului și fisei tehnice, unde se menționează un gramaj de 70 grame per porție, rezultand o lipsa de aproximativ 30 gr la fiecare portie.
În acest spital sunt prezenți peste 400 de bolnavi, în funcție de fluctuația pacientilor.
Astfel rezulta peste 12 kg pui lipsa din hrana proteica a bolnavilor (400×30 gr)
4. A fost identificată pâine feliata având pe ambalaj recomandarea producătorului „a se consuma înainte de 22.02.2025”, aceasta fiind expirata.
5. A fost identificat un vas neconform si neigienizat, cu margarina in proporție de 80%, restul fiind ulei vegetal, margarina fiind interzisa a se procesa termic. Acest amestec era folosit pentru prăjirea cartofilor sau altor preparate din meniul oferit bolnavilor.
Au fost aplicate 3 amenzi contraventionale în valoare de 30.000 lei. A fost dispusă măsura de remediere a deficiențelor constatate în termen de 30 de zile. Directorul spitalului se va prezenta la sediul ANPC cu o serie de documente solicitate de catre echipa de control, urmând ca ulterior verificării acestor documente sau în cazul neprezentarii acestora, Spitalul Universitar de Urgenta Elias sa fie amendat la cuantum maxim”, a scris Cristian Popescu Piedone, pe Facebook.
Spitalul Universitar, lăudat de Piedone
În contrast, Cristian Popescu Piedone a lăudat Spitalul Universitar de Urgență din București, unde a constatat condiții mai bune. A aplicat doar o amendă de 1.000 de lei pentru mici abateri legate de gramajul porțiilor de mâncare destinate pacienților.
„SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA BUCURESTI, unde au fost constatate urmatoarele:
1. Blocul alimentar igienizat corespunzator, de dat exemplu.
2. Din 1000 portii pregătite a fi oferite pacientilor s-au constatat diferente nesemnificative de gramaj în minus, pentru care s-a dispus remedierea. A fost aplicata o sanctiune in valoare de 1000 lei”, a mai spus Piedone.
Cristian Popescu Piedone a efectuat un control în bucătăria Spitalului Elias din Capitală, unde a descoperit nereguli șocante, care l-au lăsat fără cuvinte.