Cristian Popescu Piedone a fost audiat la DNA în contextul unor acuzații de corupție. Ce măsură au luat procurorii față de fostul primar
Cristian Popescu Piedone, vizat de percheziții desfășurate de procurorii DNA. Șeful ANPC ar fi divulgat informații confidențiale unui operator economic înainte ca acesta să fie controlat de inspectori. Fostul primar a reacționat la scurt timp. După controalele procurorilor, Piedone a fost dus la sediul DNA pentru audieri. El a fost pus sub acuzare, având calitatea de suspect.
Update. Ce interdicții are Piedone
După ce s-a impus măsura controlului judiciar, Cristian Popescu Piedone este nevoit să respecte o serie de reguli. Pe lângă faptul că nu mai are voie să-și exercite funcția, el are și alte obligații.
Astfel, procurorii arată că șeful ANPC trebuie să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar și să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului.
„Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA.
Update. Cristian Popescu Piedone, plasat sub control judiciar
În urma audierilor de la sediul DNA, s-a decis ca șeful ANPC să fie plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Cristian Popescu Piedone nu își va mai putea exercita funcția în urma perchezițiilor din 22 iulie.
Acesta a precizat, la ieșirea de la audieri, că nu a existat nicio conversație între el și Dan Radu Rușanu, patronul hotelului Internațional din Sinaia, care ar fi fost avertizat în legătură cu controalele ANPC.
“De pe vremea lui Ceaușescu este hotelul meu preferat”, a spus Piedone. Fostul primar a fost întrebat dacă este deranjat de măsura care i-a fost impusă. “Nu mă deranjează atâta timp cât îmi voi demonstra de nevinovăția. Este doar o perioadă. Probabil că această funcție o va prelua altul și altul până la prezentarea… Nu pe mine (n.r. – mă deranjează). Probabil o să se deschidă șampaniile la marii retaileri, la toate restaurantele și marile hoteluri”, a mai spus acesta.
Update. Nicio măsură preventivă pentru Cristian Popescu Piedone
După mai mult de două ore de audieri, șeful ANPC a plecat de la sediul DNA din București. La ieșire, el a declarat jurnaliștilor că nu s-a luat nicio măsură preventivă față de el. Cu toate acestea, potrivit surselor judiciare citate de Digi24, Piedone a fost pus sub acuzare, fiind suspect în acest caz. El a fost citat să se prezinte la sediul DNA pentru o nouă rundă de audieri la ora 17.00.
Update. Șeful ANPC, dus la sediul DNA pentru audieri
Perchezițiile la domiciliul lui Cristian Popescu Piedone, situat în Bragadiru, județul Ilfov, au durat aproximativ două ore. Procurorii au căutat indicii care să sprijine acuzațiile față de șeful ANPC privind infracțiuni din sfera corupției. Fostul primar a fost surprins ieșind din casă alături de procurorii anticorupție.
După scurt timp, Piedone a ajuns la DNA, fiind dus în fața procurorului, urmând să explice dacă l-a anunțat sau nu pe Dan Radu Rușanu, patronul hotelului din Sinaia, că va fi controlat de ANPC, astfel încât să se pregătească în consecință.
Update. Reacția lui Cristian Popescu Piedone, după ce a fost controlat de DNA
După ce șeful ANPC a fost vizat de percheziții atât la domiciliu, cât și la cazarea de pe litoral, acesta a făcut declarații în fața jurnaliștilor. Piedone se declară nevinovat, susținând că este vorba despre un complet împotriva lui. Cu toate acestea, recunoaște că proprietarul hotelului din Sinaia îi este bun prieten.
„Poate în mai-iunie (n. r.: cu referire la controlul desfășurat de Protecția Consumatorilor). Nu am coordonat acel comandament. Nu ascund că proprietarul hotelului e prietenul meu de ani de zile. Dar n-am avut niciun schimb de informații.
Pot să fiu acuzat de orice, dar n-am făcut trafic de influență, n-am luat un leu… Nu s-a întâmplat acest lucru. Pot fi acuzat de orice. Am deranjat? Da! Vorbesc de corporații. Îmi voi face în continuare meseria. Dacă există dovadă, înseamnă că telefoanele mele au fost ascultate”, a spus Piedone, în fața reporterilor.
Update. Primele precizări ale DNA, după perchezițiile de la șeful ANPC
DNA face percheziții la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, acuzat de fapte asimilate corupției. Instituția a explicat faptul că perchezițiile se desfășoară în cinci locații de pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Constanța.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.
În cursul zilei de 22 iulie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis Direcția Națională Anticorupție.
Percheziții la Cristian Popescu Piedone
Oamenii legii au descins atât acasă la Cristian Popescu Piedone, în Bragadiru, județul Ilfov, cât și la locul de cazare al acestuia din Mamaia, în complexul rezidențial DeSilva. Procurorii l-au ridicat pe șeful ANPC din complex și l-au dus la domiciliul său pentru a asista la percheziții. După controale este posibil ca și sediul Autorității pe care o conduce Piedone să fie percheziționată, urmând ca acesta să fie condus la sediul DNA București pentru audieri.
Procurorii au făcut verificări și la operatorul economic în cauză, situat în Sinaia, județul Prahova. Șeful Protecției Consumatorilor i-ar fi spus operatorului economic ce trebuie să aibă în vedere pentru a trece cu bine peste control. Ulterior, Piedone l-a și lăudat public pentru standardele ridicate, după cum relatează surse judiciare pentru G4Media.
Șeful ANPC este acuzat de corupție
Cristian Popescu Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în februarie 2025, decizie semnată de premierul României de la acea vreme, Marcel Ciolacu.
Șeful ANPC a mai avut probleme cu legea și în trecut. El a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în Dosarul Colectiv și achitat ulterior de Înalta Curte de Casație și Justiție după un an și o lună de stat după gratii.
La momentul tragediei de la clubul Colectiv, Piedone ocupa funcția de primar al Sectorului 4. El a câștigat procesul împotriva statului român pe care l-a dat în judecată pentru timpul petrecut în închisoare în urma condamnării, dar decizia nu este definitivă.
Piedone a candidat, în 2024, pentru scaunul de primar general al Capitalei, însă a pierdut în fața actualului președinte al României, Nicușor Dan. Ulterior, a fost numit preşedintele filialei Bucureşti din partea Partidului Umanist Social Liberal. În toamnă a candidat și la alegerile parlamentare din partea PSD, însă a pierdut funcția de senator la redistribuire.