Cifrele noului sondaj, citate de AFP, apar în contextul declarațiilor lui Donald Trump, care a spus că omologul său are o cotă foarte mică de încredere și a sugerat că Ucraina trebuie să organizeze noi alegeri, în contextul negocierilor pentru încheierea războiului.
După aproape trei ani de la invazia Rusiei, cota de încredere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la 57%, potrivit unui sondaj publicat miercuri în Ucraina.
Cel mai recent sondaj de opinie telefonic realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) arată că peste 57% dintre ucraineni au declarat că au încredere în șeful statului, în creștere față de decembrie 2024 (52%) și în ușoară scădere față de septembrie 2024 (59%).
Potrivit acestui sondaj realizat la începutul lunii februarie pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane care locuiesc în teritoriul controlat de Kiev, 37% din populație nu are încredere în Zelenski – față de 39% în decembrie 2024 și 37% în septembrie 2024.
„Președintele Zelenski păstrează un nivel destul de ridicat de încredere în cadrul societății” și „își păstrează legitimitatea”, în special în contextul unor eventuale negocieri de pace, a comentat Institutul de Sociologie într-un comunicat de presă.
Pentru „majoritatea” ucrainenilor, „alegerile ar trebui organizate odată ce războiul s-a încheiat și Ucraina a primit cel puțin garanții de securitate fiabile”, a adăugat acesta.
Informația vine în contextul discuțiilor SUA-Rusia privind încheierea războiului din Ucraina, care ar putea stabili drept condiție organizarea de noi alegeri în Ucraina.
Marți, președintele american Donald Trump a adoptat un ton foarte critic, denunțând amânarea alegerilor din Ucraina și susținând că omologul său ucrainean are o cotă de încredere de 4%.
Rusia a susținut la rândul ei în mai multe rânduri că președintele Zelenski este ilegitim.
Volodimr Zelenski a fost ales președinte în aprilie 2019 cu promisiunea de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei împotriva separatiștilor pro-ruși susținuți de Moscova și de a eradica corupția.
Cota sa de popularitate a scăzut apoi, înainte de a crește la aproape 90% în favoarea sa după debutul invaziei Rusiei. Apoi a început să scadă din nou.
Zelenski a explicat în repetate rânduri că organizarea alegerilor este imposibilă sub legea marțială, când milioane de ucraineni au fugit în străinătate și 20% din țară se află sub control rusesc.