Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 martie. Cel mai recent bilanţ indică faptul că 1.292 de persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus în România, iar 115 au fost declarate vindecate şi externate. De asemenea, sunt confirmate și 25 de decese.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit vineri despre posibilul scenariu cu 2.000 de cazuri confirmate.
“Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”, a spus Tătaru, potrivit News.ro.
Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 martie
UPDATE 18:25 – A fost confirmat al 25-lea deces provocat de coronavirus
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 81 ani din București, internat prin Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Ioan în data de 26 martie.
Ulterior, acesta a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, acolo unde s-a înregistrat în data de 27 martie decesul în secția de ATI.
Momentan nu există informații privind alte boli de care pacientul suferea.
UPDATE 18:15 – Un bebeluș în vârstă de 5 luni din Suceava are coronavirus
Mama lui, internată în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, a declarat inițial că din cauza îmbolnăvirii masive a medicilor, nu are cine să se ocupe de copil.
Femeia era convinsă că cel mic, diagnosticat inițial cu pneumonie, are coronavirus.
UPDATE 16:45 – Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat, vineri, că vor fi dezinfectate toate imobilele din această zonă administrativă.
″În privinţa acestei epidemii cu coronavirus, o componentă extrem de importantă o reprezintă prevenţia. Din acest motiv, Sectorul 4 a iniţiat încă de săptămâna trecută o campanie de dezinfecţie a străzilor, a trotuarelor şi a locurilor publice în general, însă acest demers nu este suficient, pentru că un rol extrem de important pentru noi toţi îl are dezinfecţia tuturor clădirilor din Sectorul 4. (…) Iniţiem un astfel de demers, acela de a intra în fiecare bloc şi nu ne vom opri până când fiecare scară de bloc din Sectorul 4 nu va fi dezinfectată”, a anunţat Băluţă, printr-un mesaj video postat pe Facebook.
El a precizat că se va lucra cu echipe ample. “Vom lucra încontinuu, discutăm despre peste 150 de dispozitive de nebulizare pe care le avem, de atomizare, acestea, pe de o parte, pe de altă parte, discutăm despre 60 de utilaje. (…) Oamenii noştri vor lucra în fiecare zi, (…) nicio scară de bloc nu va fi uitată. Absolut toate imobilele vor fi dezinfectate”, a afirmat Daniel Băluţă.
Potrivit acestuia, pentru dezinfectarea imobilelor se folosesc substanţe care nu sunt toxice, ci biodegradabile, prietenoase cu mediul înconjurător. “Discutăm despre peroxidul de hidrogen într-o concentraţie de maximum 1%, de aceea îi rog pe toţi oamenii să aibă încredere, să nu se panicheze”, a adăugat Băluţă.
UPDATE 16:33 – O asistentă de la Maternitatea Medlife Grivița a fost găsită infectată cu coronavirus, după ce a intrat în contact cu o pacientă confirmată pozitiv cu COVID 19, în data 23 martie.
Potrivit unui comunicat al Maternității Medlife, după confirmarea unei gravide, în data de 23 martie, au fost testate 93 de persoane, respectiv întregul personal care a lucrat în maternitatea MedLife în ultimele 10 zile și care ar fi putut veni în contact cu pacienta infectată, de la medicii și asistentele care au îngrijit și investigat mama și nou născutul, la infirmiere și personalul auxiliar. De asemenea, au fost testate mamele, doi tați și cei 15 noi născuți prezenți în maternitate la momentul confirmării testului.
Dintre persoanele testate, o singură persoană s-a dovedit pozitivă COVID 19. Este vorba despre o asistentă de pe secția de obstetrică ginecologie, fiind una dintre asistentele care a îngrijit pacienta suspectă pe durata spitalizării și care a intrat în auto-izolare.
UPDATE 13:21 Vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 este de 45 de ani
Vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi, până în prezent, în România, cu noul coronavirus este de aproximativ 45 de ani, cel mai mare procent reprezentându-l persoanele cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani (59%).
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, cei cu vârste cuprinse între 51 şi 69 de ani reprezintă 29% din cazurile de îmbolnăvire, iar cei cu vârstă mai mare sau egală cu 70 de ani – 7%.
De asemenea, 3% sunt minori.
UPDATE 13:10 17.453 de teste pentru coronavirus – prelucrate până în prezent, la nivel naţional
Un număr de 17.453 de teste au fost prelucrate până în prezent, la nivel naţional, din care 1.006 în unităţi medicale private, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.127 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 6.553 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
UPDATE 12:57 Până astăzi, 27 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19(coronavirus). Dintre cele 1.292 de persoane confirmate pozitiv, 115 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 41 la București, 7 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj).
Până astăzi, 24 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Cluj, Timișoara și Neamț, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 263 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 și 94 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 32 de pacienți, din care 24 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 7.219 persoane. Alte 124.320 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 17.453 de teste, din care 1.006 în unități medicale private.
UPDATE 12:48 Vineri, 27 martie, la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Aristide Serfioti” Galați au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 cinci persoane din rândul personalului medical, în urma testării unui număr de nouă persoane cu suspiciune de infecție.
În urma acestei situații, s-a dispus efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacților, iar pe timpul acesteia, posibilii contacți sunt plasați în autoizolare, urmând a fi testați. S-a dispus, totodată, și executarea dezinfecției de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecției, iar pe timpul executării acestei proceduri spitalul nu va mai primi pacienți.
În prezent, în spitalul militar din Galați se află internat un singur pacient în compartimentul urologie, care momentan nu poate fi externat. Încă de la internare s-au luat toate măsurile de izolare a pacientului și de limitare a infecției, fiind internat într-o rezervă cu grup sanitar propriu și acces controlat pentru personalul medico-sanitar.
Totodată, în urma desfășurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani, din rândul celor 57 de contacți apropiați ai celor două persoane confirmate inițial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că un număr de încă 19 angajați din rândul personalului medical și auxiliar sanitar au fost confirmați, de asemenea, pozitiv.
UPDATE 12:13. Zece cadre medicale de la două spitale din judeţul Arad au fost confirmate cu noul coronavirus, până vineri dimineaţă, a declarat liderul Sanitas Arad.
Conform sursei citate, este vorba de opt angajaţi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad – cinci medici, două asistente şi o infirmieră -, dintre cei 30 care au rămas în izolare după ce au intrat în contact cu pacientul de 64 de ani infectat, care fusese internat la ATI şi a decedat.
De asemenea, de la Spitalul Orăşenesc Ineu au fost confirmaţi pozitiv un medic şi o asistentă.
“Toţi cei zece colegi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Personalul din cele două spitale unde a fost confirmat noul coronavirus este în curs de testare, până vineri dimineaţă fiind prelevate probe de la peste 200 de angajaţi”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sanitas Arad, Otinel Şandru.
UPDATE 11:50. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava s-a redeschis după decontaminare, în prezenţa şefului UPU-SMURD Iaşi, Carmen Diana Cimpoeşu, şi a coordonatorul crizei COVID-19 pe Moldova, Lucian Indrei.
″Departamentul de Urgenţă din Suceava – redeschis pe viaţă după decontaminare în timpul crizei coronavirusului”, a transmis Carmen Diana Cimpoeşu.
UPU Suceava va funcţiona în regim de evaluare iniţială a pacienţilor şi, ulterior, de dirijare spre alte centre medicale.
“Este o activitate care doreşte să facă un screening a pacienţilor cu probleme medicale. Ulterior, decizia de a fi trimişi înapoi acasă sau direcţionaţi spre spitale de referinţă este luată de colectivul din UPU”, a anunţat noul manager al SJU Suceava, Florin Filip.
SJU Suceava a fost închis, la începutul săptămânii, pentru dezinfecţie totală, după ce au fost înregistrate numeroase cazuri de infecţie cu noul coronavirus, în special în rândul cadrelor medicale.
UPDATE 11:45. Doi medici din secția cardiologie a Spitalului Universitar au fost depistați pozitiv, conform unor surse medicale.
Tot personalul urmează să fie testat, au precizat aceleași surse.
Situația epidemiei de coronavirus în România
În noaptea de joi spre vineri a mai fost raportat, după ora 00:45, un deces al unei persoane confirmată cu noul coronavirus. Bilanțul a ajuns la 24 de decese.
Este vorba despre o femeie de 80 ani, din judetul Bacău, internată la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iași în secția de ATI. A fost confirmată în data 25.03 și a murit pe 26.03, având insuficiență cardiacă și fibrilație atrială.
Bilanțul cadrelor medicale din spitalele din România confirmate cu coronavirus crește îngrijorător și a ajuns la 153. Asta înseamnă aproape 15 la sută din totalul infectărilor din țara noastră.
S-au îmbolnăvit 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare și încă 17 angajați. Nu au avut echipamente de protecție sau protocoale bine implementate.
Sursa: stirile protv