Acasă SĂNĂTATE Ce trebuie să faci și ce nu atunci când ești însărcinată

Ce trebuie să faci și ce nu atunci când ești însărcinată

834
0

Atunci când afli că ești însărcinată, începi să ai noi responsabilități față de tine și față de viitorul bebeluș. Renunțarea la anumite vicii trebuie să se întâmple de îndată, și, desigur, va trebui să consulți un medic specialist și să urmezi recomandările medicului de familie.

RECLAMĂ

Este bine și să-i anunți pe cei de la muncă pentru a se pregăti din timp pentru demersurile necesare concediului de maternitate. Iată care sunt toate lucrurile de care trebuie să te ocupi:

Controale regulate

Evoluția sarcinii trebuie monitorizată atent pentru a fii sigură că totul merge bine. În general, controalele se fac o dată pe lună și câte două în ultima lună de sarcină. Poți apela la o clinica privata la care ai asigurare de la muncă, sau la medicul  ginecolog pe care îl aveai de mai mult timp. Doctorul îți va recomanda un set de analize și teste care pot determina dacă sarcina sau fătul prezintă anumite riscuri sau anomalii. Analize precum cele ale secrețiilor vaginale, precum cele pentru depistarea virusului HPV vor fi efectuate periodic, la recomandarea medicului. Multe clinici oferă și pachete la promoție pentru astfel de seturi de analize, dar le poți accesa cu o reducere și prin asigurarea de la locul de muncă. Analizele de urină sunt cele care se vor face prima oară în trimestrul doi și se vor repeta în trimestrul trei. Dacă medicul suspectează anumite probleme, poate efectua și mai multe investigații lunare și mai multe consultații. 

Scapă de vicii

În mod ideal, ar trebui să renunți la alcool și țigări atunci când te pregătești să rămâi însărcinată, însă, de multe ori, vestea vine pe neașteptate. În momentul în care sarcina îți este confirmată, trebuie să renunți la consumul de alcool și să te lași de țigări imediat. Acestea îngreunează dezvoltarea fătului și pot avea urmări grave. Monoxidul de carbon inhalat de o femeie însărcinată care fumează pătrunde în sistemul circulator al fătului și împiedică transportul oxigenului. Alcoolul ajunge și el în organismul bebelușului  și îi poate afecta greutatea la naștere sau capacitatea de a învăța și a fi atent când crește. Renunțarea la fumat poate fi cea mai grea, însă, dacă te gândești la efectele pe termen lung pe care acesta îl poate avea asupra organismului copilului tău, cel mai probabil nu vei sta pe gânduri. Poți încerca să citești cât mai mult despre aceste efecte și despre cum te influențează și pe tine fumatul sau să ceri ajutorul unui medic. Alcoolul trebuie și el eliminat în totalitate din dietă, chiar dacă uneori se spune că un pahar de vin pe lună nu face rău. Studiile recente arată că orice strop de alcool poate face probleme. Nu uita că dacă te lași pradă tentației, o țigară va cere încă una și așa mai departe. 

Evită anumite alimente

Schimbările în dietă includ și eliminarea anumitor alimente care pot fi dăunătoare. Carnea crudă de pește (pe care o găsești și în sushi) este una dintre acestea. Peștele crud sau scoicile pot provoca infecții cu bacterii precum listeria sau salmonella, iar unele nu te vor afecta doar pe tine, ci și pe făt. Femeile însărcinate sunt de 20 de ori mai vulnerabile la infectarea cu listeria și aceasta poate fi transmisă la făt prin placentă fără ca mama să aibă vreun simptom. Apare, astfel, riscul de avort spontan, naștere prematură sau alte probleme de sănătate. Infecția cu astfel de bacterii se poate produce și din cauza altor feluri de carne gătite insuficient sau a omiterii spălării adecvate a fructelor. De asemenea, dacă ești dependentă de cafea, va trebui să începi să limitezi consumul acesteia. Cafeina zilnică pe care poți să o consumi este de maximum 200 miligrame. Nu uita că aceasta se găsește și în alte produse, cum ar fi ciocolata. 

O sarcină ușoară și fără probleme este una monitorizată, în care mama are grijă de organismul ei și de făt cum nu a făcut-o niciodată până acum. Cere ajutor oricând ai dubii și consultă-te cu medicul specialist.

Sursa foto: unsplash.com

Sursa articol: observator

RECLAMĂ
Articolul precedent5 lucruri pe care trebuie să le faci după ce ai achiziţionat o mașină second-hand
Articolul următorUn tânăr din Iaşi a muncit pe rupte 8 ani ca să strângă 70.000 de euro, doar ca să-i toace pe toţi iubita