Facturile la energie explodează de la 1 iulie! Cu plafonarea pe cale să dispară, românii caută deja soluții să-și eficientizeze consumul. De la pompe de căldură la panouri fotovoltaice şi termoizolații – ideile care pot tăia costurile sunt prezentate weekendul acesta la un târg de profil.
De la 1 iulie, cel mai mare furnizor de energie propune un tarif de 1,5 lei/kWh — dublu faţă de cel mai mic preț plafonat. În fața scumpirilor, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și reduce consumul și a-și proteja bugetul.
„Aveau consum de 2.000 şi ceva de lei şi au ajuns la 200 şi ceva de lei, deci poţi să reduci cu 90%, 10 cm de vată bazaltică sau polistiren, ajungi la un metru de zidărie de cărămidă. Cam asta înseamnă eficientizarea când vorbim de termosistem. Montajul este foarte important, benzi de etanşare, spume, ca să nu rămână găuri”, a declarat Vlad Manoloiu, director general producător soluţii energetice.
Specialiştii estimează că pentru o locuinţă nouă astfel de soluţii de eficientizare a costurilor ar trebui să acopere în jur de de 10% din contravaloarea imobilului. Asta înseamnă că la un apartament de 100.000 de euro, soluţiile ar trebui să fie în jur de 10.000 de euro.
„La casă, poate să fie o renovare aprofundată, 400 – 500 de euro pe metrul pătrat. În sensul reducerii facturilor la energie termică cu 50-60-70%. Un grad în minus în locuinţă, duce la economii la factura de energie electrică de 7%”, a declarat Corina Murafa, specialist în energie.
Ce soluţii au românii care se vor trezi cu facturi duble la energie din iulie
Căutate sunt şi dispozitivele de ventilaţie de ultimă generaţie.
„Eliminăm aerul viciat printr-un sistem de tratare aer, de recuperare, un sistem regenerativ pe care ulterior îl folosim pentru a trata aerul proaspăt pe care îl introducem de afară. Pot pleca de la 1.500 de euro per locuinţă. Consumul energetic s-ar putea reduce până în 20%”, a declarat Alexandru Cătrună, reprezentant vânzări producător soluţii energetice.
Cine vrea o locuinţă verde are acum tot mai multe variante sustenabile. Ioan este pe cale să cumpere un astfel de apartament în nordul Capitalei.
„Înseamnă enorm de mult pentru că în momentul în care am cumpărat şi ne mutăm, costurile vor fi mai reduse”, a declarat Ioan, potenţial cumpărător.
„Eficienţa energetică este dată de autonomia şi arhitectura locuinţei. Sisteme de fotovoltaice, materiale care sprijină partea de izolare şi sisteme de colectare a apelor pluviale. Preţurile pornesc de la 118.000 de euro”, a declarat Alexandra Călin, director comercial ansamblu rezidenţial.
„Aproximativ 20% din eveniment reprezintă soluţii de eficientizare energetică. Sustenabilitatea nu mai reprezintă doar un trend, reprezintă o necesitate. Majoritatea clienţilor vor să reducă costurile de încălzire sau de ventilaţie a unui imobil”, a declarat Cristina Bercea, reprezentant târg imobiliar.
Cei care nu își pot permite să plătească facturile vor primi sprijin din partea statului. Autoritățile trebuie să anunțe cât mai curând măsurile pentru consumatorii vulnerabili.
Sursa: Ce soluţii au românii care se vor trezi cu facturi duble la energie din iulie | Observatornews.ro