Ți-e dor de bunici, dar poate nu îi mai ai? Ți-e dor de casa părintească, dar poate nu o mai ai? Atunci haide să vezi cea mai veche casă din Buzău! Te vei întoarce în timp.
Sau dacă pur și simplu te plimbi prin Buzău și nu știi ce să faci în oraș, venim noi cu o idee: Haideți la Muzeul de Etnografie Vergu-Mănăilă! Pentru că este mai mult decât o clădire frumoasă și veche. Este un colț de suflet, un loc unde timpul se oprește, unde lemnul scârțâie a povești nespuse, iar răcoarea te învăluie ca o mângâiere venită din alte vremuri.

De cum pășești pe treptele din lemn, simți că nu intri într-o clădire, ci într-o amintire. Una caldă, cu miros de lemn vechi, cu broderii cusute cu răbdare și suflet, cu obiecte care au fost martore la vieți simple și pline de rost. Fiecare colțișor al acestui muzeu e o pagină de poveste. Lada de zestre, icoanele, ștergarele, toate îți vorbesc în șoaptă despre bunici, despre satul românesc, despre rădăcini, despre dor.
Pozele de pe internet pot arăta frumos, dar nu pot reda emoția pe care o simți când pașii tăi apasă peste podeaua veche, nici fiorul pe care îl ai când îți atingi sufletul de istoria aceasta tăcută și vie.
Vergu-Mănăilă e adăpostit de cea mai veche casă din Buzău, restaurată cu grijă și respect pentru trecut. Un colț de patrimoniu salvat, păstrat cu iubire de oameni dedicați, cărora le mulțumim pentru că ne oferă șansa de a regăsi, măcar pentru o clipă, căldura copilăriei. Intră, ascultă liniștea și lasă-te cuprins de amintiri.
Istoria acestui loc de suflet
Expoziţia de bază a Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă este găzduită într-una dintre cele mai vechi clădiri păstrate în municipiul Buzău, fostă proprietate a familiilor boierești Mănăilă și Vergu. Din informațiile existente, edificarea casei ar fi fost începută către sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea de către marele căpitan de lefegii și mare șătrar Mănăilă. Ulterior, urmașii acestuia s-au înrudit cu familia Vergu și au modificat casa. În perioada anilor 1971-1974, ajungând în proprietatea județului Buzău, clădirea a fost restaurată și modernizată. Ample lucrări de conservare-restaurare au fost efectuate și în anul 2017. În prezent, clădirea este situată pe strada Războieni din municipiul Buzău, la numărul 8, și are statutul de monument istoric de arhitectură de interes național.

Din punct de vedere al arhitecturii, casa Vergu-Mănăilă dă mărturie despre influențele rurale și cele aulice în construcția reședințelor boierești din zona Buzăului în secolele XVII-XVIII. În partea superioară, spațiul interior este compartimentat în șase camere. Accesul în camere se realizează dintr-un hol lung și larg. Tot în partea superioară, celor șase camere li se adaugă un pridvor deschis. La demisolul clădirii se află cinci încăperi utilizate pentru depozitare, iar la subsol o pivniță. Amenajarea peisagistică a grădinii casei contribuie la singularizarea arhitecturii în mediul rezidențial adiacent.
Actuala colecție a Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă cuprinde mii de artefacte, achiziţii şi donaţii din spaţiul buzoian, şi acoperă domeniile: costum popular, mobilier, obiecte de uz caznic, obiecte decorative, unelte şi icoane.
Expoziția de bază Locuinţa tradiţională din spaţiul buzoian oferă publicului elemente complete privind ambientul dintr-o gospodărie ţărănească de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. În plus, spațiul expozițional creează premisele familiarizării vizitatorului și cu modul de înțelegere a vieții în care aspectele legate de divinitate, de natură și de locurile natale ocupă locurile de frunte. Artefactele sunt expuse în cinci săli ce corespund spațiilor unei locuințe tradiționale: bucătăria, cămara, camera de locuit, camera de lucru şi casa mare. Astfel, prin modurile de expunere și prin pluralitatea artefactelor, expoziția valorizează de novo bogatul patrimoniu etnografic buzoian.
În încheiere vă las și impresia preotului Paul Iulius Negoiță despre cea mai frumoasă casă din Buzău:
„Am vizitat din nou Muzeul Vergu Mănăilă. Am simțit în bucuria gazdelor voia bună și ospitalitatea țărănească din vremea bunicilor. Vă spun ce am trăit. Vizitarea muzeului reușește să te ducă în timp, să-ți revezi bunicii, cu toate acele obiecte vestimentare cu care se mândreau și la care lucrau îndelung, cu toate celelalte obiecte casnice, pe care le păstrau cu sfințenie, pentru că le fabricau sau le cumpărau cu greu și cu modestele obiecte de îngrijire, precum pieptenul de os, pe care mi-l amintesc cum traversa părul lung, până la mijloc, al bunicii Aurica de la Blăjani.
Nu ai nevoie de mașina timpului să vezi chipuri din familie. În casa Vergu Mănăilă, pe Războieni, în Buzău, poți sa-ți alini dorul și melancolia vremurilor ce s-au dus cu oameni cu tot”
Deci… cine dorește să vadă ceva autentic românesc și specific zonei Buzăului, trebuie să meargă la Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă.
Iar pe lângă biletul (care este mai ieftin ca o cafea), puteți cumpăra și un suvenir. Vânzările susțin cheltuielile de funcționare ale muzeului în contextul măsurilor restrictive din domeniul bugetar. Astfel păstrăm istoria vie.

Nu punem mai multe fotografii pentru a nu strica surpriza! Haide să descoperi tu o parte de istorie!