Codul Rutier 2025 este extrem de clar: șoferii care își parchează mașinile pe trotuarul din fața casei riscă amenzi destul de arzătoare.
Șoferii din România trebuie să fie la curent cu noile prevederi din Codul Rutier 2025. Acesta vine cu amenzi importante pentru cetățenii care își parchează mașinile pe trotuarul din fața casei.
Modificări importante în Codul Rutier 2025: amenzi uriașe pentru șoferii care parchează mașinile pe trotuarul din fața casei
Marile orașe din țara noastră sunt ”faimoase” pentru lipsa acută a locurilor de parcare. De la un an la altul, numărul vehiculelor crește accelerat, iar cel al locurilor de staționare rămâne pe loc.
În București, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța sau Timișoara, locurile de parcare nu vor fi niciodată suficiente. Cei mai mulți dintre cetățeni vor să parcheze lângă bloc sau casă, iar de multe ori asta îi costă. La buzunar.
Potrivit Codului Rutier, actualizat pe 2025, șoferii care își parchează mașina pe trotuarul din fața casei sau în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate în acest sens riscă amenzi extrem de usturătoare.
Legislația aferentă anului în curs spune că cei care staționează pe trotuar și reduc spațiul destinat pietonilor sunt pasibili amenzilor. Sancțiunile sunt cuprinse între 405 și 607,5 lei. Vorbim, iată, de clasa I de sancțiuni: 2 sau 3 puncte-amendă.
Pot exista cazuri când amenda e și mai mare. Dacă o mașină blochează complet trotuarul, iar pietonii sunt obligați să circule pe carosabil, amenzile pleacă de la 810 lei și ajung până la 1.012,5 lei. Intră, astfel, în clasa II de sancțiuni – 4 sau 5 puncte-amendă.
Ce este oprirea neregulamentară și în ce situație poate fi ridicată mașina
Din 2025, oprirea neregulamentară este una dintre cele mai sancționate abateri rutiere. Ea este, de altfel, și printre cele mai des întâlnite erori în traficul din România.
Mulți șoferi o tratează cu superficialitate, dar această încălcare poate provoca blocaje, accidente și poate atrage sancțiuni considerabile pentru șoferii care ignoră regulile.
Definiția opririi neregulamentare din Codul Rutier e următoarea: ”imobilizarea voluntară a unui vehicul pentru o durată de maximum 5 minute. În situația în care această manevră este efectuată într-un loc în care oprirea este interzisă prin indicatoare, marcaje rutiere sau reglementări legale, aceasta este considerată oprire neregulamentară”.
În România, este interzisă oprirea:
- în zona trecerilor de pietoni sau la mai puțin de 25 de metri înainte de acestea;
- în stațiile de transport public (autobuz/tramvai);
- pe trotuar, fără marcaje speciale;
- în zona prezenței indicatorului ”Oprirea interzisă”;
- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
- pe poduri, pe şi/sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
- în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
- în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecției;
- pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
- în locurile unde este interzisă depăşirea;
- pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulația pietonilor.
Dacă vă întrebați cât este amenda pentru oprirea neregulamentară în 2025, trebui spus că aceasta pleacă de la 405 lei și merge până la peste 1.200 de lei + ridicarea mașinii.
Care sunt clasele de amenzi rutiere în 2025
De la 1 ianuarie 2025, Codul Rutier din România a suferit o serie de modificări importante. Guvernanții au spus că ele au rolul de a îmbunătății siguranța rutieră și de a reduce indisciplina în trafic.
Fără îndoială, printre cele mai semnificative schimbări se numără și majorarea valorii punctului de amendă la 202,5 lei. Până la sfârșitul anului 2024, acesta a fost plafonat la 165 de lei.
Acum, în funcție de abaterile de la Codul Rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:
- clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă (405 sau 607,5 lei);
- clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (810 sau 1.012,5 lei);
- clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă (de la 1.215 la 1.620 de lei);
- clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă (de la 1.822,5 la 4.050 de lei);
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 4.252,5 la 20.250 de lei) – se aplică doar persoanelor juridice, notează Poliția Română.