Un caz aparte în cazul fraudării bacalaureatului din județul Mureș, în anul 2023, a fost cel al unui elev care nu s-a prezentat în sala de examen, toate cele trei probe fiind susținute de către mama sa, arată datele din dosarul penal consultat de HotNews. Totul s-a făcut cu știința inspectorului general de la acea vreme, Sabin Gavril Pășcan, care a primit mită de la familia elevului în trei tranșe. Mama elevului este profesoară. A recunoscut acuzațiile și a încheiat cu acord cu procurorii. Tribunalul Mureș urmează să decidă condamnarea la finalul lunii ianuarie.
- Toți profesorii supraveghetori sau membri în comisiile de examen care au fost puși sub acuzare și au fost condamnați în baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției, după ce au ajutat candidații să copieze la bacalaureat, continuă să lucreze în învățământ.
- În cazul lor, DNA nu a prevăzut în acordurile încheiate pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a mai profesa pentru o perioadă de timp.
- Spre deosebire de Codul Administrativ care are prevederi clare în cazul funcționarilor publici condamnați pentru infracțiuni de serviciu, Statutul Personalului Didactic nu prevede limitări în lipsa unor hotărâri judecătorești care să le interzică profesorilor condamnați pentru infracțiuni comise în exercițiul funcției.
- HotNews a solicitat un punct de vedere Inspectoratului Școlar Mureș încă de săptămâna trecută. Instituția nu a răspuns.
În noiembrie 2023, în timpul audierilor desfășurate de procurorii DNA în cazul fraudării Bacalaureatului din Mureș pe masa anchetatorilor au ajuns mai multe denunțuri care semnalau cum au reușit anumiți elevi să promoveze examenul după ce l-au mituit pe inspectorul general de la acea vreme, Sabin Gavril Pășcan. Unul dintre denunțuri a fost al unui tată care sesiza că i s-a cerut 15.000 lei mită de către generalul Pășcan pentru ca fiul său, elev cu cerințe educaționale speciale (CES) să promoveze bacalaureatul. Bărbatul a atașat denunțului și extrasul contului său bancar care confirma că în perioada martie-iunie 2023 transferase mita pentru inspectorul general în câte trei tranșe a câte 5.000 de lei.
„În calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Pășcan Sabin Gavril, cu intenție, în mod direct, a pretins și a primit, pentru sine, în trei tranșe, suma totală de 15.000 lei, câte 5000 lei/tranșă (echivalentul sumei de 3000 euro) de la numitul (…), în schimbul acestei sume de bani, promițându-i că, având influență, în virtutea funcției deținute, asupra funcționarilor publici aflați în subordinea sa, respectiv asupra profesorilor desemnați să facă parte din comisiile de organizare și supraveghere a probelor de examen, îi va determina să îndeplinească un act contrar celor care intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să îi acorde sprijin, în timpul derulării probelor de examen, fiului său în vederea promovării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023”, se arată în hotărârea Tribunalului Mureș.
Inspectorul general s-a ținut de promisiune și, spun anchetatorii, a stabilit cu familia elevului un plan special de fraudare. A decis ca mama elevului să se prezinte în locul său la examen, urmând a primi rezolvarea subiectelor printre foile de ciornă. Planul s-a întâmplat întocmai.
Familia elevului care suferă de dislexie (tulburări de citit) și disgrafie (tulburări de scris) a respectat pașii procedurali, înaintând o cerere la ISJ Mureș, pentru care părinții elevilor cu CES trebuie să o completeze înainte de examen, pentru a se stabili condițiile în care se vor susține probele.
Elevul urma să susțină bacalaureatul la Limba și literatura română, Matematică și Biologie în cadrul Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș.
Potrivit metodologiei, în cazul elevilor cu CES, în funcție de probleme cu care se confruntă, aceștia pot solicita redactarea lucrării de către un profesor asistent. Prezența unui membriu al familiei în sala de examen este complet interzisă.
Supraveghetorii au girat frauda
În timpul anchetei, procurorii DNA au ridicat toate înregistrările de pe camerele de supraveghere din centrele de examen județul Mureș unde au existat suspiciuni de fraudă. Așa aveau să constate că în locul elevului cu CES lucrările de la toate cele trei probe au fost scrise de către mama sa. Femeia este profesoară la Școala Dacia din Târgu Mureș.
La audieri ea a recunoscut totul, declarând că ”a fost constrânsă să facă ceea ce a făcut” și că ”fost pusă în fața faptului împlinit de a participa la examenul de bacalaureat”, arată extrasul declarațiilor din dosar, referindu-se la contextul înțelegerii cu inspectorul școlar.
„În urma vizualizării camerei de supraveghere instalată în sala de examinare unde candidatul a fost repartizat a rezultat faptul că la data de 26 iunie 2023 numitul… (elevul cu CES n.r.) nu a fost prezent în sala de examinare, deși potrivit procesului verbal de predare-primire tip subiect nr. 13/26.06.2023, semnat de supraveghetoarele (…) și (…), în dreptul numelui și prenumelui candidatului există o semnătură de primire a subiectului. Mai mult, a fost identificată fizic lucrarea acestui candidat pentru proba scrisă la limba și literatura română (existentă în original la dosar), care, la rândul ei, este confirmată de către cele două supraveghetoare prin existența semnăturilor în dreptul rubricilor nume și prenume asistent”, au precizat procurorii în documentul comunicat tribunalului.
Scrisul de pe lucrări a fost analizat de experți
Mama elevului a recunoscut că în timpul susținerii celor trei probe a primit rezolvarea subiectelor între ciornele de examen chiar de la supraveghetoarele din sala de clasă.
Expertiza grafoscopică efectuată în timpul urmăririi penale a confirmat că scrisul de pe foile de examen la toate cele trei probe aparțin mamei și nu fiului.
Pusă în fața faptului împlinit, mama a solicitat DNA încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Tribunalul Mureș va stabili pe 28 ianuarie pedeapsa. În pledoaria finală, avocatul familiei a solicitat instanței să țină cont că tatăl a depus un denunț împotriva inspectorului general, ajutând astfel organele de anchetă să descopere noi fapte penale comise de Sabin Pășcan.
Vă reamintim că în prezent, în cazul fraudării examenului de bacalaureat din 2023, în județul Mureș, au fost puși sub acuzare 61 de inculpați-cadre didactice care au făcut parte din comisii, supraveghetori, dar și elevi.
HotNews a solicitat, pe 8 ianuarie, conducerii ISJ Mureș un punct de vedere în legătură cu acest caz fără precedent și a întrebat dacă în acest an se vor dispune măsuri speciale astfel încât examenul să se desfășoare în condiții de legalitate pentru toți candidații. Instituția nu a răspuns.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an va debuta pe 27 ianuarie cu probele de competențe la limba română.
Sursa: Caracatița mitei la BAC. O mamă a susținut examenul în locul fiului ei: „Am fost constrânsă de împrejurări”. Cum a fost posibil practic – HotNews.ro