Când încep concedierile în Guvernul Bolojan. Cine sunt angajații care vor fi lăsați pe dinafară din cauza reducerilor de cheltuieli.
Guvernul României, condus de Ilie Bolojan începe reducerile de cheltuieli direct din propria cancelarie. Mihai Jurca, șeful cancelariei premierului, a explicat că secretarii de stat și consilierii nu vor mai avea șoferi și că numărul mașinilor va fi redus de la 30 la 15. El a precizat că această măsură nu îi afectează pe miniștri, ci vizează doar funcțiile de consilier și secretar de stat.
Când încep concedierile la Palatul Victoria
„Eu mă ocup doar de cancelarie, ca să fie foarte clar. Sunt secretari de stat în alte ministere, la Transporturi știu un caz sigur în care secretarii de stat își conduceau propria mașină. Deci nu este ceva ce nu s-a mai făcut sau ceva ce nu există deja în anumite situații.
Această măsură are ca scop nu persoanele, în niciun caz, ci are ca scop reducerea unor cheltuieli și eficientizare a activității, pentru că avem cheltuieli foarte mari pe zona de parc auto și avem cheltuieli la fel de mari pe zona de combustibil. E un calcul foarte simplu de eficientizare, fără a fi vizate o persoană sau alta, și o măsură pe care, repet, o mai avem în în zona instituțiilor de stat și, sigur, e o măsură extrem de des întâlnită în zona privată”, a spus Jurca la Digi24.
Concedieri pe bandă rulantă în Guvernul României. Cine sunt angajații care vor rămâne fără job
Reforma nu îi vizează pe miniștri, care își păstrează toate facilitățile. În schimb, în cancelarie, numărul consilierilor și al secretarilor de stat va fi redus de la 21 la 15, iar fiecare va avea dreptul la un singur consilier, nu doi ca până acum. În total, vor rămâne 30 de persoane, în loc de 63.
Numărul de autoturisme alocate se va înjumătăți. Cancelaria va avea la dispoziție doar 15 mașini, iar acestea nu vor mai fi operate de șoferi angajați, ci vor fi conduse chiar de demnitari. Scopul principal este reducerea cheltuielilor legate de parcul auto și cu combustibilul, considerate deja foarte ridicate.
„Eu sper ca în 2 săptămâni să putem să aprobăm ordonanța, pentru că ea trebuie pusă în transparență, trebuiesc obținute avize, nu depinde doar de noi ceea ce facem. Săptămâna viitoare o să avem formatul final al ordonanței, urmând ca noi să o trimitem atât avizatorilor, cât și reprezentanților angajaților și o supunem în transparență”, a mai declarat acesta.
Cheltuieli colosale la Palatul Victoria. Câți bani se pierd pentru o singură mașină de serviciu
Mihai Jurca a vorbit vineri, 18 iulie 2025, despre costurile pe care le implică o singură mașină de serviciu, cu tot cu șofer, întreținere, asigurări și alte servicii (fără combustibil). Suma ajunge la 1.300 de lei pe zi. Contractul pentru actualul parc auto a fost semnat pe cinci luni și expiră la sfârșitul lunii august. Valoarea contractului a crescut din cauza scumpirii taxelor și a inflației.
După încheierea acestui contract, Guvernul urmează să renegocieze în condiții noi, adaptate principiilor de reducere a risipei. Autoritățile spun că reducerea cheltuielilor este un gest de solidaritate cu restul populației și o promisiune pe care executivul și-a asumat-o încă de la preluarea mandatului.
„Acest contract a fost semnat pentru cinci luni, iar valorile actuale sunt mai mari pentru că au crescut taxele și inflația. Vom renegocia contractul în spiritul reducerii de cheltuieli. E o obligație pentru noi să arătăm solidaritate cu populația. Trebuie să ne ținem de promisiuni, e vorba de corectitudine în administrație”, a spus Jurca.