Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, alături de conducerea executivă a instituției, a demarat, miercuri, seria de întâlniri cu primarii pentru discuții referitoare la prioritățile financiare și la bugetul pe care îl vor avea la dispoziție în 2013.
În cadrul acestor discuții, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a insistat asupra necesității achitării arieratelor înregistrate de primării, în acest sens Guvernul încercând să vină în întâmpinarea autorităților locale prin adoptarea OUG nr. 3/2013, pentru reducerea unor arierate din economie.
„Noi am solicitat deja primarilor câte o listă cu problemele cu care se confruntă administrațiile locale. Le-am mai cerut, de asemenea, să ne spună proiectele pe care le au în derulare. Ar trebui ca până la această dată să știm și arieratele, adică facturile mai vechi de 90 zile.
(…) OUG 3/2013 este un act normativ care îi privește pe toți primarii, iar contabilul primăriei trebuie să fie foarte conexat în această perioadă la activitatea Direcției Generale a Finanțelor Publice în această problemă. Încă nu au apărut normele de aplicare ale acestei ordonanțe, dar trebuie să fim foarte atenți la această ordonanță
Le-am transmis primarilor datele despre bugetul pe care o să-l avem la dispoziție în acest an, un buget care se ridică cam la același nivel cu cel de anul trecut. În zilele următoare acest buget va fi publicat și în Monitorul Oficial, așa că o să avem la dispoziție 45 de zile pentru a-l aproba.
Va trebui ca primarii să aibă grijă de asigurarea cheltuielilor necesare pentru funcționare, să asigure salariile și plata utilităților. La fel, potrivit legii finanțelor publice, trebuie avut grijă ca datoriile vechi să fie achitate, ca investițiile în derulare să fie finalizate și, apoi, să se gândească la începerea unei investiții noi, dar numai după ce se asigură că au banii pentru acel obiectiv.
Cred că fiecare dintre primari ar trebui să se gândească la realizarea unui investiții mari, a unui obiectiv care să soluționeze o problemă majoră a comunității și pentru a cărei rezolvare există un consens majoritar din partea populației.
Cine vrea să-și dezvolte localitatea se uită mai atent la fondurile europene. Aceste finanțări nerambursabile din partea Uniunii Europene sunt greu de obținut, însă numai așa o localitate poate da înainte. Din acest punct de vedere, avem 22 localități cu aproape trei milioane euro fiecare. Cu acești bani pe o singură localitate, cu siguranță se va vedea ceva în acea localitate.
Noi vom fi mai atenți la aceste localități care au proiecte europene în implementare pe Măsura 322, pe Măsura 125 sau pe alte programe europene și o să venim cu sume din cotele noastre către aceste localități pentru a le sprijini, pentru că plata unui TVA sau a unei cofinanțări înseamnă de multe ori bugetul lor poate pe cinci ani.
Trebuie să se uite foarte atent la aceste fonduri europene, pentru că dacă vor să facă un obiectiv și pot lua acești bani de pe un program european este păcat să nu o facă. Lumea ne va judeca la sfârșit de mandat pe toți și atunci ne vor întreba de ce nu am făcut mai multe pentru ei, deși puteam s-o facem cu sprijinul fondurilor europene, mai ales că, începând cu 2014, intră în România aproape 40 de miliarde euro.
Aș mai adăuga și programele mari la care nu s-au dat încă drumul, cum este «Strategia Dunării», pentru care se vehiculează o sumă de peste 100 miliarde euro. Bani care vor veni pentru toate țările riverane Dunării, pentru toate județele din România care sunt riverane, între care se află și județul Dolj”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La întâlnirea organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean Dolj au participat 40 de primari de comune, vicepreședinții CJ, Cristinel Iovan și Laurențiu Ivanovici, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Dolj, Mircea Pîrvulețu, directorul Trezoreriei Craiova, Florin Barbu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Georgică Bercea, și consilierii județeni din cadrul Comisiei „Studii, prognoze social-economice, buget finanțe, administrarea domeniului public și privat al Județului Dolj”.
sursa:dubluimpact.ro