Administrația președintelui Donald Trump presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale.
Administrația președintelui Donald Trump presează România să permită candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai 2025, arată publicația Bloomberg. Discuțiile au avut loc, în ultimele zile, între oficialii americani și omologii români.
Administrația Trump, presiuni asupra României pentru a permite candidatura lui Călin Georgescu
Autoritățile române se confruntă cu presiuni din partea administrației Trump. SUA vor să se asigure că „un candidat de extremă dreapta” va participa la alegerile din acest an desfășurate în România.
Sursa citată precizează că americanii au avut întâlniri private cu omologii români, iar discuțiile s-au axat aproape în totalitate pe scrutinul prezidențial din România. Bucureștiul ar fi fost avertizat de SUA să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, conform unor surse citate de publicație.
Presiunea exercitată de administrația Trump vine după declarațiile de vineri ale vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, care a criticat decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.
În discursul din cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Vance a susținut că amenințarea la adresa democrației europene vine „din interior”, nu din partea Rusiei.
România este „dezorientată” de insistența SUA
În acest context, oficialii români au fost luați prin surprindere de criticile aduse de Vance. Surse au declarat, sub anonimat, pentru Bloomberg că România este „dezorientată” de insistența Americii cu privire la Călin Georgescu.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a discutat cu reprezentanții administrației Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell, la conferința de la Munchen. Însă, acesta nu a confirmat dacă au fost făcute presiuni asupra României.
Dezvăluirile Bloomberg vin după un articol apărut în publicația Financial Times, în această săptămână, care relata că SUA ar face presiuni asupra oficialilor români pentru a fi ridicate restricțiile de călătorie în privința fraților Tate, acuzați de trafic de persoane, viol, spălare de bani și formarea unui grup infracțional.
Ministerul Afacerilor Externe nu a comentat pe marginea acestui subiect, dar a precizat că sistemul judiciar român este independent și frații Tate au „un proces echitabil”.
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu susține că americanii nu au făcut „nicio solicitare către România cu privire la situaţia juridică a unor cunoscuţi influenceri străini investigaţi de autorităţile române.
Nu au existat solicitări nici în timpul discuţiei dintre Ministerul de Externe şi Richard Grenell, sau după aceasta”, a mai spus prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.