O criză a alimentelor se va abate asupra lumii. Din acest motiv, este nevoie de strategii de adaptare, de
sprijin şi de finanţare, toate în regim de urgenţă, a declarat miliardarul. Nici Europa nu scapă de criză şi tot din cauza schimbărilor climatice.
Fundația Bill și Melinda Gates a cheltuit aproape 6 miliarde de dolari pentru programe de dezvoltare agricolă, concentrându-se pe extinderea agriculturii industriale.
Numai că, experți de frunte în securitatea alimentară, rețeaua societății civile și sute de grupuri din întreaga lume spun că programul
agricol al „revoluției verzi” al fundației condusă de Gates, mai ales pentru Africa, exacerbează foametea şi inegalitatea.
Se apropie o nouă criză a alimentelor
Programul agricol emblematic al Fundației Bill & Melinda Gates, Alianța pentru o revoluție verde în Africa, lucrează la tranziția fermierilor de la semințe și culturi tradiționale la semințe brevetate, îngrășăminte pe
bază de combustibili fosili și alte elemente de intrare pentru a cultiva culturi de mărfuri pentru piața globală.
Fundația spune că obiectivul său este „de a crește randamentele și veniturile a milioane de mici fermieri din Africa … astfel încât să poată scoate ei înșiși și familiile lor din foamete și sărăcie”.
Se caută soluţii pentru alimente mai hrănitoare pentru a reduce foametea
Aceștia susțin că este necesară o schimbare de paradigmă, departe de modelele agricole crescute, dependente de substanțe chimice, controlate corporativ și către abordări agroecologice care pot oferi alimente
mai multe și mai hrănitoare, pot proteja biodiversitatea și pot aborda inegalitățile structurale din inima crizei foamei.
De ceva timp, Fundaţia încearcă, prin finanţare, să facă lumină asupra unora dintre principalele probleme globale, de la criza climatică până la redresarea post-Covid-19.
În raport se consemnează că o creştere a temperaturilor în lacurile din întreaga lume. Mai mult a fost detectată şi este legată de emisiile
de gaze cu efect de seră. Aceste ecosisteme, de care depind milioane de oameni, sunt expuse riscului, putând perturba viaţa de zi cu zi a omului.
Critici la adresa lui Bill Gates cu privire la modul cum doreşte să pună stăpânire pe agricultură
În acest context, interesele agroindustriale și donatorii privați, inclusiv Fundația Gates, organizează ceea ce criticii descriu ca fiind puteri cu scopul de a consolida controlul asupra politicilor agricole globale la Summitul ONU privind sistemele alimentare din 2021.
Acestea includ propuneri de implementare a unui nou cadru pentru guvernarea sistemelor alimentare și de centralizare a controlului asupra centrelor de cercetare agricolă.
Aceasta este „o bătălie cu mize mari asupra diferitelor viziuni asupra a ceea ce constituie știința legitimă și cunoștințele relevante pentru sistemele alimentare”, spune Comitetul Internațional de
Experți în Sisteme Alimentare Durabile, și „parte a unei bătălii mai largi cu privire la ce produse alimentare sistemele ar trebui să arate și cine ar trebui să le guverneze”.
Grupurile africane solicită schimbarea finanțării și susținerea politică
Suveranitatea alimentară și grupurile societății civile, liderii religioși și organizațiile fermierilor, muncii și mediului din Africa și-au exprimat îngrijorarea de mai mulți ani cu privire la strategiile
de dezvoltare agricolă ale Fundației Gates pentru Africa și influența fundației asupra cheltuielilor publice și a politicilor guvernamentale, relatatează usrtk.org.
sursa:https://ombun.net/71156?fbclid=IwAR2MmyyHnTFaRiCGH43qOSCqgz9zT4pP8pY9zvBop2LIQsoTV_6FP6lIcAk