Guvernul va adopta primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului printr-o procedură specială, definită în Constituție drept „asumarea răspunderii”.
Au fost decise principalele măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 august! Premierul Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, că printre măsurile pentru scăderea deficitului se află reașezarea TVA la două cote, de 11% și de 21%, și creșterea accizelor pentru băuturi alcoolice și combustibili. De asemenea, anul viitor pensiile și salariile vor rămâne plafonate. Guvernul va propune creşterea normei didactice cu două ore în învăţământul preuniversitar şi în cel universitar.
Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Articolul 113 din Constituție, menționat în al doilea punct, reglementează procedura moțiunii de cenzură. Pe scurt, Guvernul poate fi demis de Parlament dacă moțiunea este adoptată. Pentru depunerea moțiunii, este nevoie de semnăturile a cel puțin un sfert din parlamentari.
Deși AUR, SOS și POT au avut o moțiune de cenzură respinsă în februarie împotriva Guvernului Ciolacu II, Constituția permite depunerea unei noi moțiuni atunci când Guvernul își asumă răspunderea pe un proiect de lege. Interdicția din aceeași sesiune parlamentară nu se aplică în acest caz.
Guvernul poate fi demis prin adoptarea moțiunii de majoritatea parlamentarilor. Dacă moțiunea nu este depusă sau nu întrunește voturile majorității, proiectul sau pachetul de legi este considerat adoptat.
Sursa: Asumare măsurilor fiscale. Care e procedura în Parlament. Moțiunea poate schimba tot | DCNews