Acasă Stiri Anunţul BEC: Ce se întâmplă cu alegerile de pe 4 mai după...

Anunţul BEC: Ce se întâmplă cu alegerile de pe 4 mai după suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale din toamnă. Update

26
0

Curtea de Apel Ploiești a decis să suspende și să anuleze hotărârea CCR privind anularea alegerilor din decembrie. Cu toate acestea, avocații spun că decizia e o ”aberație”.

RECLAMĂ

Trebuie menționat că această decizie nu e definitivă. Cert e că magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus să suspende executarea și să anuleze Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care CCR a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut.

Update. Reacția oficială BEC: ”Procesul electoral continuă”

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, joi seara, că procesul electoral pentru alegerile prezidențiale programate în 4 mai continuă. Astfel, BEC anunță într-un comunicat de presă că alegerile nu vor fi blocate de această decizie a judecătorului de la Ploiești, Alexandru Vasile.

 ”Activitatea tuturor birourilor continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat de presă al BEC. Decizia nu este definitivă și va fi atacată la ÎCCJ, care ”va normaliza” situația. Mai mult, așa cum anunță fostul judecător Danileț, judecătorul de la Ploiești are toate șansele să fie cercetat disciplinar.

Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale, suspendată de Curtea de Apel Ploieşti

Decizia poate fi atacată în cinci zile, iar apelul va fi judecat de Înalta curte de Justiție și Casație. O avocată citată de Hotnews explică că această decizie e o ”aberație, întrucât nu poți să suspenzi o decizie care și-a produs deja efectele, iar hotărârea CCR nu este act administrativ și, pe cale de consecință, nu putea fi atacată în contencios administrativ (n.r. – secția de la Curtea de Apel Ploiești unde a fost luată decizia)”.

”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare’‘, este menționat în minuta deciziei.

„Nu există cale de atac contra unei hotărâri a CCR”, a declarat, la rândul său, ministrul justiţiei, Radu Marinescu, într-o intervenţie la B1 TV, conform News.ro.  Totodată, cunoscutul fost judecător Cristi Danileț explică de ce o instanță de judecată nu poate anula o decizie a CCR. Mai mult, judecătorul de la Ploiești riscă să fie anchetat disciplinar pentru că a aplicat cu rea-credință legea. Danileț dă asigurări că această ”soluție” va fi corectată de ÎCCJ.

Cristi Danileț dă asigurări că decizia luată la Ploiești nu are nicio valoare juridică

O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??

Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe: Judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii. Soluția va fi corectată de ICCJ. INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, a transmis Danileț.

Sursa: Anunţul BEC: Ce se întâmplă cu alegerile de pe 4 mai după suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale din toamnă. Update – Fanatik.ro

RECLAMĂ