Acasă Stiri Americanii care au lucrat la campania lui Donald Trump, în spatele unei...

Americanii care au lucrat la campania lui Donald Trump, în spatele unei firme acreditate de BEC la alegerile prezidențiale din România. Cine sunt partenerii din țară

106
0

Una dintre firmele care va realiza sondaje de opinie la alegerile prezidențiale din mai 2025 are în spate câteva personaje cu totul ieșite din comun.

RECLAMĂ

Cu trei zile înainte de Paște, Biroul Electoral Central a acreditat firma ARA Public Opinion la alegerile prezidențiale din 2025. Asta înseamnă că societatea va putea realiza sondaje de opinie la ieșirea de la urne (exit-poll) și că operatorii ei vor avea acces în imobilele în care funcționează secțiile de votare sau în zonele de acces.

Crin Antonescu, cotat cu șanse importante în sondajele ARA

În săptămâna mare, firma ARA Public Opinion (American Romanian Association of Public Opinion) a făcut publice rezultatele unui sondaj de opinie care-l clasează pe Crin Antonescu la doar 0,5% în urma liderului AUR, George Simion. Sondajul mai indică o victorie clară pentru Antonescu în turul doi, cu peste 12 procente în fața liderului AUR. Și la finalul lunii martie, ARA îl dădea pe Crin Antonescu pe locul 2, chiar în spatele lui Simion. Ambele sondaje arătau o scădere în intenția de vot pentru Victor Ponta și Nicușor Dan.

În seara zilei de 24 noiembrie 2024, ARA îl dădea pe Marcel Ciolacu drept mare câștigător al turului întâi (27%), în timp ce Călin Georgescu era doar pe locul patru (14%). Rezultatele exit-poll-urilor ARA au fost prezentate la ora 21:00, la Antena 3.

Legătura dintre Antena 3 și ARA Public Opinion este, de altfel, una extrem de strânsă. Firma care realizează sondaje de opinie a fost înființată în 2022 dintr-o asociere a două persoane juridice: Dynamic Business – Analysis Consulting SRL, deținută de Dana Voiculescu și Lincoln Strategy Group LLC, o companie americană cu sediul în Tempe Arizona. În prezent, americanii dețin 15% din ARA, iar restul de 85% îi aparține lui Vasile Laurențiu Andrei, administratorul Antena 3 SA și fost ginere al lui Dan Voiculescu. ARA Public Opinion SRL este administrată de Hussin Șerin, unul dintre finanțatorii importanți ai PUSL, partid fondat de același Dan Voiculescu. De asemenea, ARA Consulting are sediu în clădirea Grivco (str. Gârlei nr 1B), deținută de fondatorul Antenelor.

Donald Trump a virat 1,8 milioane de dolari în conturile partenerului familiei Voiculescu

Americanii care stau în spatele firmei care își trimite oameni la secțiile de votare au un profil extrem de interesant. Lincoln Strategy Group este o firmă de consultanță politică și afaceri publice, fondată în 2003 de Meghan Cox și Nathan Sproul, fost director executiv al Partidului Republican din Arizona și al Arizona Christian Coalition.

Înaintea alegerilor din 2016, Donald Trump și Comitetul Național Republican au plătit 1,8 milioane de dolari către o firmă de consultanță politică deținută de Sproul, în ciuda faptului că numele acestuia apăruse într-un scandal de fraudă electorală, cu patru ani înainte. Astfel, în 2012, trei angajați ai unei firme deținute de Nathan Sproul au pledat vinovat pentru acuzații legate de modificarea și distrugerea unor formulare de înregistrare a alegătorilor din Florida.

O altă firmă a lui Nathan Sproul, Fortified Consulting, ar fi primit 4,8 milioane de dolari din partea rapperului Kanye West, fostul soț al modelului Kim Kardashian, pentru a-l sprijini în campania electorală pentru Casa Albă, la alegerile din 2020.

Episodul Kanye West, cea mai bizară candidatură pentru Casa Albă

Candidatura lui Kanye West a reprezentat un episod bizar din istoria politică a Americii. Excentricul rapper și-a anunțat candidatura de Ziua Independenței, pe 4 iulie 2020, când a scris pe Twitter că va intra în cursa electorală ca independent, sprijinit de o formațiune proprie ce va purta numele ”Birthday Party” (Partidul Zilei de Naștere).

Deși a recunoscut că nu are cunoștințe aprofundate în domenii precum fiscalitatea sau politica externă, West a propus americanilor o platformă cu accente religioase și conservatoare, susținând, printre altele: obligativitatea rugăciunilor în școli, sprijinirea organizațiilor religioase, interzicerea avortului, promovarea artei, protecția mediului și promovarea unei diplomații de tip ”America First”.

În septembrie 2020, în plină campanie pentru Casa Albă, Kanye West s-a filmat și a transmis live momentul în care urina pe un trofeu Grammy, pe care tocmai îl primise. Nathan Sproul, care se afla în camera alăturată, a fost avertizat de unul dintre oamenii lui că artistul e pe cale să devină subiectul unei știri de scandal. ”Am crezut că este o glumă. Ce-i drept, după cinci minute am văzut-o pe Twitter. Eram toți la masa din bucătărie și priveam filmarea”, a povestit Sproul pentru Phoenix New Times.

Arnold Schwartzenegger și Mark Zuckenberg, pe lista clienților

Sproul a glumit că a avut acces la informații despre Kanye West pe care, dacă le-ar fi vândut tabloidelor din SUA, ar fi devenit milionar. ”Dacă îl înregistram și vindeam la TMZ, acum eram un pensionar fericit”, spunea consilierul politic. Dincolo de glumă analiști politici au sugerat, însă, că scopul principal al campaniei lui Kanye West ar fi fost să atragă voturi de la alegători tineri și afro-americani, care altfel ar fi susținut candidatul democrat, Joe Biden. Această strategie ar fi putut avantaja indirect campania lui Donald Trump, reducând sprijinul pentru principalul său adversar. Kanye West este cunoscut ca un apropiat și susținător al lui Donald Trump, pe care l-a vizitat la Casa Albă, în timpul primului mandat.

Kanye West a cheltuit 13,2 milioane de dolari pentru campania sa prezidențială din 2020 și a reușit să strângă aproximativ 66.000 de voturi. El a avut acces la buletinele de vot în 12 state, sprijinit de Dan Centinello, în prezent partener la Lincoln Strategy Group.

Centinello a mai lucrat cu personalități politice precum Mitt Romney sau Chris Christie. În 2006, acesta l-a ajutat pe Arnold Schwartzennegger să câștige un nou mandat ca guvernator al statului California, iar în 2013 a colaborat cu organizația FWD, un comitet de acțiune politică cofondat de Mark Zuckenberg, care își propunea să promoveze o reformă a imigrației precum și alte politici susținute de comunitatea tehnologică.

Lincoln Strategy Group este o companie specializată în strategii politice, relații publice, lobby, marketing digital și management al crizei. Recent, firma americană a introdus și ”cercetarea strategică” în obiectul său de activitate, cu ”metodologii personalizate și analize avansate”. Compania arată că cercetarea de piață aduce rezultate care pot ajuta clienții din diverse sectoare să ia decizii strategice. Societatea este prezentă în 14 țări, printre care și România.

Șeful INSCOP: ”80% dintre sondajele de opinie sunt fake”

Remus Ioan Ștefureac, directorul INSCOP, consideră că marea majoritate a sondajelor de opinie aruncate pe piață în timpul campaniilor electorale sunt, de fapt, materiale de propagandă politică.

„Am niște prieteni, se joacă de a jurnaliștii de garsonieră. Deși poate se înregistrează cu telefonul și spun că fac un film pe TikTok, ei susțin că sunt sunt jurnaliști. Cam așa e și cu sondajele acestea pe care le vedem. O spun cu toată responsabilitatea. 80% dintre ele sunt niște fake-uri. Sunt pur și simplu niște advertoriale de campanie electorală.

Atunci când publici cifre cosmetizate în legătură cu un candidat e ca și cum te trezești dimineața, nu arăți foarte bine, te uiți în oglindă și zici vai, ce frumos sunt și ieși afară și te gândești că ești frumos că ți-ai zis tu asta. Evident că o astfel de imagine falsă nu va muta voturi niciodată. Experiența de până acum ne arată foarte clar și poate cel mai bun exemplu sunt alegerile turul întâi din 2024”, a declarat Remus Ioan Ștefureac la Testul Puterii, emisiune difuzată pe FANATIK.

Sursa: Americanii care au lucrat la campania lui Donald Trump, în spatele unei firme acreditate de BEC la alegerile prezidențiale din România. Cine sunt partenerii din țară – Fanatik.ro

RECLAMĂ