După moartea Alexandrei, o tânără femeie însărcinată din Botoșani, atenția s-a îndreptat către răspunsul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Cu o abordare neașteptată, el a prezentat o imagine dureroasă a sistemului medical și a propus măsuri decisive pentru a aduce îmbunătățiri esențiale.Revoltă națională după decesul tragic al unei tinere mămici în vârstă de 25 de ani din Botoșani, care era însărcinată în trei luni și avea trei copii mici acasă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat cu o declarație surprinzătoare, dezvăluind circumstanțele care au dus la această tragedie.
Ministrul Sănătății, reacție după moartea Alexandrei
Ministrul Sănătății a subliniat că tânăra mamă a decedat nu doar din lipsa asistenței medicale adecvate, ci și din cauza faptului că nu a primit atenția cuvenită din partea medicului de gardă. Aceasta a ridicat problema deficitului de personal medical și a menționat că nu au mijloace adecvate pentru suspendarea medicilor care nu își îndeplinesc corect îndatoririle.
Alexandru Rafila a continuat afirmând că se vor lua măsuri drastice pentru a îmbunătăți situația.
„Este o situație apăsătoare pentru toată lumea. Aș vrea să vă spun cum este situația. Sunt puține spitale care aparțin Ministerului Sănătății. Cel de la Botoșani aparține autorităților locale. Acest lucru este rezultatul unor decizii politice luate în urmă cu mai mulți ani. Acest lucru a dus la reducerea ajutorului în ceea ce privesc asigurarea serviciilor de sănătate. Noi avem în subordine circa 60 de spitale, iar restul de peste 300 aparțin autorităților locale. Astfel, pârghiile de intervenții ale Ministerului Sănătății sunt reduse”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Antena 3 CNN.
Decizia luată de Alexandru Rafila
Alexandru Rafila a subliniat faptul că Ministerul Sănătății nu are autoritatea de a suspenda medicii care furnizează asistență medicală, ceea ce complică situația și mai mult.
Cu toate astea, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că trebuie găsită o metodă pentru a determina medicii să își îndeplinească datoria cu profesionalism și corectitudine.
„Nu doar că nu i s-a făcut nimic acestei tinere care a murit, dar nici măcar nu a fost vizată de medicul de gardă. Noi nu putem decât să sesizăm Colegiul Medicilor din județul respectiv care a dat aviz de practică acestor oameni. Și așa avem probleme cu deficitul personal. Nu putem suspenda medicii care asigură asistența medicală. Noi trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria. Vom iniția și finaliza acte normative prin care Ministerul Sănătății să poată controla actele medicale din spitale. O soluție ar putea fi cea prin care medicul care refuză să consulte un pacient să îți piardă dreptul de liberă practică, dar ajungem într-o zonă în care vom suspenda medici și nu va mai avea cine să facă treabă în spitale”, a adăugat ministrul Sănătății, potrivit sursei citate mai sus.Cu scopul de a remedia această problemă din sistemul medical, Alexandru Rafila a anunțat un plan ambițios. Vor fi inițiate și finalizate acte normative care vor permite Ministerului Sănătății să exercite un control mai riguros asupra actelor medicale din spitale.
sursa:https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/alexandru-rafila-reactie-neasteptata-dupa-moartea-alexandrei-femeia-insarcinata-din-botosani-ministrul-sanatatii-nu-putem-suspenda-medicii-314602.html