Acasă Stiri Alertă sanitară în România: cazurile de rabie au explodat. „Se înmulțesc de...

Alertă sanitară în România: cazurile de rabie au explodat. „Se înmulțesc de la săptămână la săptămână”

34
0

Sunt tot mai multe cazuri de rabie în zona Moldovei, dar mai ales în zonele de frontieră cu Ucraina. Medicii sunt îngrijorați

Autoritățile sunt în alertă după ce au observat o înmulțire semnificativă a cazurilor de rabie. Sunt tot mai multe focare înregistrate în zonele de frontieră cu Ucraina. Medicii din Iași se arată îngrijorați și dau vina pe războiul din țara vecină.

S-au înmulțit cazurile de rabie

Autoritățile semnalează faptul că sunt înregistrate tot mai multe cazuri de rabie. Medicii veterinari susțin că acest fenomen are loc din cauza războiului din Ucraina, care nu a mai permis vaccinarea animalelor sălbatice, conform stirileprotv.ro.

De asemenea, în Iași, sunt deja 20 de focare de rabie confirmate. Specialiștii se tem că, până la finalul anului, se va depăși recordul din 2013, atunci când au fost înregistrate 32 de cazuri.

„Se înmulțesc de la săptămână la săptămână. Au apărut la vulpi, la vaci și se înmulțesc, chiar și la caprioară”, a declarat Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iași, conform susei menționate.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași are nevoie de un buget mai mare

Între timp, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași a cerut mai mulți bani pentru numărul mare de pacienți. Este nevoie de mai multe doze de vaccin. Astfel, bugetul a fost suplimentat, în luna iunie, cu 200.000 de lei.

„Privim cu îngrijorare apariția acestor focare, se datorează în special migrării animalelor din Ucraina în România. Animalele din mediul salbatic nu pot fi vaccinate aerian pentru că războiul din Ucraina a împiedicat colegii să facă aceste vaccinări obligatorii”, a declarat directorul Direcției de Control ANSVSA, potrivit sursei citate.

Cum te poți infecta cu rabie și care sunt simptomele

Direcția de Sănătate Publică Iași arată că infecția cu acest virus apare, de cele mai multe ori, ca urmare a contactului cu saliva, în urma unor mușcături de animale sălbatice sau domestice. De asemenea, rabia poate fi contactată și în urma expunerii la urină sau la alte secreții ale animalelor infectate sau în urma expunerii la cadavrele unor animale infectate.

Primele simptome ale rabiei pot să apară într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă majoritatea manifestărilor apar la patru-şase săptămâni de la momentul infectării, mai arată DSP Iași.

Apar simptome precum: slăbiciune, disconfort, febră, tuse, senzaţie de gât uscat sau dureri de cap, furnicături, amorţeală sau senzația de mâncărime la nivel local, unde este mușcătura.

„Pe măsură ce boala progresează, persoana poate prezenta delir, comportament anormal, halucinații, hidrofobie (frică de apă) sau aerofobie (frică de aer), spasme musculare la nivelul mușchilor feţei, gâtului sau diafragmei (muşchiul responsabil pentru respiraţie) și insomnie”, mai transmite sursa citată.

Sursa: Alertă sanitară în România: cazurile de rabie au explodat. „Se înmulțesc de la săptămână la săptămână” – Fanatik.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*