Albania a fost zguduită de un nou cutremur în această seară, de 5,3 pe Richter. Momentul critic a fost surprins de echipa Observator aflată în oraşul Durres. Corina Matlinschi şi Loredana Popovici participau alături de zeci de pompieri români la scoaterea victimelor de sub dărâmături. Bilanţul tragediei a ajuns la 27 de morţi. Printre supravieţuitori sunt şi români.
„Îndepărtaţi-vă! Îndepărtaţi-vă de clădiri! Este cutremur în aceste momente„. În timp ce sute de oameni caută sub dărâmături, pământul se cutremură, din nou!
Peste tot oamenii fug disperaţi şi încearcă să îi sune pe cei dragi. Autorităţile cer evacuarea de urgenţă. Pentru câteva minute, Albania a fost la un pas de o nouă tragedie.
Unul dintre pompierii români de la faţa locului spune că „s-a evacuat zona până vom fi în siguranţă şi apoi intervenim din nou„.
27 de oameni au murit şi alte câteva sute sunt în spital. Iar salvatorii încă mai caută supravieţuitori. La misiuni participă şi pompieri români.
Alături de salvatori sunt şi patru câini de urmă. Special antrenaţi pentru găsirea victimelor printre ruine.
Voluntarii spun că „toţi câinii implicaţi în căutare dau nişte indicaţii aproximative pe care colegii pompieri trebuie să le urmeze„.
Ilir Meta, preşedintele Albaniei: Doresc să exprim o profundă recunoştinţă salvatorilor români pentru toată solidaritatea lor
Printre supravieţuitori sunt şi români. Unul dintre ei a fost surprins de cutremur într-un bloc, la etajul şase.
Acesta spune că „am simţit un cutremur puternic. A durat cam 30 de secunde. În alea 30 de secunde, după ce s-a oprit, au căzut pereţii. Am aşteptat un pic să se termine şi apoi am aşteptat să ies„.
Două blocuri s-au prăbuşit complet. Ar fi fost construite ilegal, spun acum, autorităţile albaneze. Alte două hoteluri sunt la pământ.
Mircea Perpelea, ambasadorul României în Albania: E greu de crezut că sub dărâmături să fie cineva în viaţă. Clădirile, practic, s-au aplatizat
Alte zeci de clădiri au fost afectate. În multe dintre ele nu se va mai putea locui niciodată. Cel mai probabil, după evacuarea completă, se va dispune demolarea lor.
Cei care au rămas fără locuinţe, dar au supravieţuit, unii dintre ei miraculos, au fost cazaţi în corturi montate pe stadionul din oraş. Oamenii trăiesc sentimente confuze. Pe de-o parte se bucură că sunt în viaţă, pe de altă parte, mulţi dintre ei au prieteni care nu le mai răspund la telefon.
Situaţia este în continuare destul de critică pentru că numărul persoanelor decedate creşte de la o oră la alta şi, de asemenea, există informaţii că încă sunt persoane prinse sub dărâmături.
Căutările continuă. Şi, una dintre cele mai mari temeri ale autorităţilor sunt replicile. Specialiştii susţin că plăcile care au zguduit Albania nu sunt pe traseul ţării noastre.
Constantin Ionescu, director INFP: Nu există o legătură între activităţile… activitatea seismică din zona Adria şi Vrancea. Vrancea se află la intersecţia plăcilor europene cu placa asiatică. În acest moment activitatea seismică este o activitate normală în România
Cutremurul din Albania s-a produs la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. A avut 6,4 pe Richter şi a fost urmat de aproape 200 de replici.
Sursa: observator