Acasă Life Style Acestea sunt motivele pentru care îţi cade părul!

Acestea sunt motivele pentru care îţi cade părul!

127
0

Şi unele afecţiuni pot cauza căderea părului

RECLAMĂ

Căderea părului este un fenomen care poate afecta atât bărbații, cât și femeile, și poate avea multiple cauze. Deși poate fi asociată cu îmbătrânirea, există multe alte motive care contribuie la producerea acestui fenomen.

Părul are un ciclu de viață, care are mai multe faze: cea activă (anagenă), când podoaba capilară crește în jur 1 cm la 28 de zile, faza de tranziție (catagenă), în cadrul căreia foliculul se maturizează, și faza finală (teleogenă), când firul cade, fiind înlocuit de o nouă rădăcină pilară în bulbul folicular. Zilnic, ne cad în jur de 50-100 de fire, fiind înlocuite de altele, iar acest lucru este normal. Căderea excesivă a părului este accelerată de anumite cauze. Înțelegerea cauzei specifice este esențială pentru alegerea tratamentului potrivit. Consultarea unui dermatolog sau a unui medic specialist este primul pas important pentru diagnosticarea și tratarea corectă a căderii părului. Cu un tratament adecvat, multe dintre cauzele pierderii părului pot fi gestionate eficient.

Dezechilibrele hormonale

Sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului. Androgenii, hormoni sexuali masculini, joacă un rol crucial în alopecia androgenetică, atât la bărbați, cât și la femei. În cazul bărbaților, un hormon numit dihidrotestosteron (DHT) poate reduce durata de viață a foliculilor de păr, ducând la calviție. La femei, fluctuațiile de estrogen, cum ar fi cele cauzate de contraceptive sau menopauză, pot accentua sensibilitatea la androgeni, provocând pierderea părului.

Probleme ale tiroidei

Atât hipotiroidismul (tiroidă hipoactivă), cât și hipertiroidismul (tiroidă hiperactivă) pot duce la căderea părului din cauza dezechilibrelor hormonale pe care le provoacă. Bolile autoimune ale tiroidei, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau boala Graves, sunt și ele implicate în pierderea părului. Tratarea corectă a acestor afecțiuni poate ajuta la restabilirea echilibrului hormonal și la reluarea creșterii normale a părului.

Medicamentele

Anumite medicamente pot avea ca efect secundar căderea părului. Printre acestea se numără anticoagulantele, contraceptivele orale, medicamentele antidepresive, antiinflamatoarele, beta-blocantele și medicamentele pentru chimioterapie. Dacă un medicament este cauza pierderii părului, acesta ar putea să revină la normal după întreruperea tratamentului, dar orice schimbare trebuie făcută sub supravegherea unui medic.

Alopecia areata

Aceasta este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, provocând căderea lor. Poate afecta doar scalpul sau întregul corp și poate fi temporară sau permanentă. Tratamentul poate include medicamente pentru stimularea creșterii părului sau pentru modularea răspunsului imun.

Traume fizice

Traumele fizice severe, cum ar fi accidentele, operațiile şi arsurile pot perturba ciclul natural de creștere a firelor, ducând la o formă de cădere a părului numită efluvium telogen. Acest tip de pierdere a părului este adesea temporar și părul poate începe să crească din nou în câteva luni, odată ce corpul se recuperează.

Stresul

Fie el fizic sau emoțional, stresul poate declanșa o formă temporară de cădere a părului. Evenimente stresante precum divorțul, pierderea unei persoane dragi sau problemele financiare pot perturba ciclul normal al părului, dar creșterea se reia după ce stresul este gestionat.

Lipsă de minerale şi vitamine

Lipsa unor vitamine și minerale esențiale, cum ar fi proteinele, biotina, zincul și fierul, poate duce la căderea părului. Dietele restrictive sau dezechilibrate pot cauza deficiențe nutriționale care afectează sănătatea părului. O dietă echilibrată și suplimentele adecvate, după consultarea unui medic, pot ajuta la ameliorarea acestei probleme.

Coafarea  

Folosirea excesivă a produselor de styling, precum și a dispozitivelor de încălzire, poate provoca deteriorarea și căderea părului. Tratamentele chimice agresive, cum ar fi vopsirea, decolorarea sau îndreptarea permanentă, pot slăbi părul și scalpul. O îngrijire delicată și utilizarea produselor adecvate pot preveni deteriorarea excesivă a părului.

Ereditatea

Căderea părului poate fi, de asemenea, ereditară. Alopecia androgenetică este cea mai comună formă de pierdere a părului și poate fi moștenită de la ambii părinți. Aceasta se manifestă prin subțierea părului la linia frunții și pe coroana capului. Aplicarea minoxidilului poate ajuta la încetinirea procesului și la stimularea creșterii părului.

Sarcina

După naștere, multe femei experimentează pierderea părului din cauza scăderii rapide a nivelului de estrogen. Aceasta este cunoscută sub numele de alopecie postpartum și afectează între 40 și 50% dintre femei. De obicei, părul revine la normal după câteva luni, pe măsură ce corpul se recuperează.

În anumite momente ale anului, mai ales primăvara si toamna, se poate observa o accentuare a căderii părului.

Sursa: Acestea sunt motivele pentru care îţi cade părul!

RECLAMĂ
Articolul precedentSexul regulat aduce beneficii sănătății bărbaților. Află care sunt acestea
Articolul următorCe haine nu se spală la mașina de spălat