Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut, sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, un apel ca Europa să își creeze propriile forțe armate și a îndemnat liderii europeni să își decidă propriul viitor, potrivit BBC.
„A sosit timpul pentru crearea unei armate europene”, a afirmat președintele ucrainean. „Armata noastră singură nu este suficientă, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră”, a mai spus Zelenski, atrăgând atenția că vremurile în care SUA susțineau Europa „au apus”.
De asemenea, Zelenski a adresat avertismente liderilor europeni, întrebându-i retoric dacă armatele lor ar fi pregătite în cazul în care Moscova ar lansa un atac deschis sau un atac „sub steag fals”.
„Dacă acest război (Ucraina-Rusia) se termină într-un mod greșit, el (n.r. Vladimir Putin) va avea un surplus de soldați testați pe câmpul de luptă, care nu știu nimic altceva decât să ucidă și să jefuiască”, a spus el, citând rapoarte ale serviciilor de informații care spun că Rusia își va trimite trupele în Belarus în această vară.
Totodată, președintele ucrainean le-a spus liderilor aflați la Munchen că nu va scoate din discuție aderarea Ucrainei la NATO și a insistat asupra faptului că o decizie privind încheierea războiului din țara sa nu trebuie luată fără Kiev și Europa.
Ucraina a transmis în repetate rânduri că dorește să colaboreze cu Statele Unite și Europa pentru a elabora o strategie comună înainte de orice întâlnire Trump-Putin.
Declarațiile lui Zelenski vin în contexul în care Donald Trump a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, despre „începerea imediată a negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cei doi lideri urmează să aibă o primă întâlnire în Arabia Saudită.
Tensiuni între Trump și statele europene
Încă din timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a făcut declarații care au umbrit perspectivele unor legături strânse între SUA și Europa. „Am fost jefuiți de națiunile europene atât în ceea ce privește comerțul, cât și NATO” și „Dacă nu plătiți, nu vă vom proteja”, a spus el înainte să ajungă la Casa Albă.
Potrivit președintelui american, investițiile insuficiente ale partenerilor europeni din NATO în armatele lor reprezintă un ghimpe în coasta SUA. De asemenea, el a criticat în mod special Germania pe această temă.
Deși puterile europene, printre care Marea Britanie, Franța și Germania, au cerut să ia parte la orice negocieri viitoare privind soarta Ucrainei, subliniind că numai un acord echitabil cu garanții de securitate ar putea asigura o pace durabilă, Trump a ignorat solicitările.
La o zi după conversația telefonică dintre Trump și Putin, marile puteri europene au transmis: „Nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina”.