Acasă Stiri Furaţi de asociaţiile de proprietari

Furaţi de asociaţiile de proprietari

1892
0

Un sfert dintre asociaţiile de proprietari din municipiul Craiova au fost verificate în ultimii doi ani de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, în această perioadă fiind întocmite 106 dosare penale pe numele unor administratori, casieri, preşedinţi ori contabili de asociaţii care sunt suspectaţi că au furat din banii locatarilor

RECLAMĂ

În timp ce Termoficarea ameninţă cu sistarea căldurii pe perioada iernii sau chiar cu executarea datornicilor, iar Compania de Apă cu debranşarea blocurilor cu restanţe, în unele cazuri chiar administratorii, preşedinţii, casierii sau contabilii de asociaţii de proprietari sunt cei care fac aceste datorii. Şi asta pentru că bagă adânc mâna în banii locatarilor cu care ar trebui să achite facturile.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în ultimii doi ani, în condiţiile în care în Craiova sunt înregistrate aproximativ 400 de asociaţii de proprietari sau locatari, s-au înregistrat 106 sesizări privind nereguli la asociaţiile de proprietari, fiind întocmite tot atâtea dosare penale.
Dintre aceste dosare, poliţiştii doljeni au reuşit să soluţioneze 74: în 40 s-a propus şi a fost acceptată de procurori neînceperea urmăririi penale, în şase s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală, alte două dosare au fost declinate, iar în opt dosare s-a propus trimiterea în judecată a opt învinuiţi – cinci administratori, doi casieri şi un preşedinte de asociaţie. În total, cei opt învinuiţi sunt acuzaţi că au creat un prejudiciu total de 1.955.458 de lei. Alte 18 cauze au fost conexate cu alte dosare aflate deja în lucru.
Poliţiştii doljeni au mai precizat că, din cele 32 de dosare penale rămase în lucru, în nouă s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare, fals şi uz de fals, prejudiciul total fiind calculat la 2.182.355 de lei.

Cum sunteţi furaţi

Administratorii, casierii ori chiar preşedinţii de asociaţii reuşesc să-şi fure locatarii prin diverse metode, cea mai întâlnită fiind întocmirea unei contabilităţi duble.
În plus, poliţiştii au mai descoperit că unii învinuiţi au falsificat chitanţele, nu au înregistrat în totalitate în evidenţa contabilă încasările ori au falsificat registrul de casă. Alţii au întocmit state de plată şi dispoziţii de plată fictive în baza cărora şi-au însuşit diverse sume de bani din gestiune. O altă metodă folosită cu „succes“ de învinuiţi a fost înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive privind efectuarea unor lucrări ori achiziţia unor bunuri de la diverse firme, sumele de bani fiind băgate în buzunare de cei care gestionează banii locatarilor.
Reprezentanţii IPJ Dolj au dat ca exemplu şase asociaţii de proprietari în cazul cărora s-a propus trimiterea în judecată a învinuiţilor. Prima este Asociaţia de Locatari 7 Rovine, al cărui fost preşedinte este acuzat că a achiziţionat materiale şi a contractat lucrări de reparaţii fără aprobarea Adunării Generale. În plus, preşedintele nu a calculat şi repartizat în listele de plată lunare penalităţi de întârziere pentru perioada 2006-2010.
Prejudiciul în acest caz a fost calculat de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor la 936.586 de lei, în condiţiile în care asociaţia are datorii la Termoficare de 1.700.271 de lei, iar la Compania de Apă Oltenia – 381.612 de lei.
La Asociaţia de Proprietari nr. 2 George Enescu, anchetatorii au stabilit că Augustina Sârbu, casiera, nu obişnuia să înregistreze chitanţele, aducând astfel un prejudiciu de 159.871 de lei. Pe 23 octombrie, femeia a fost condamnată de Judecătoria Craiova la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi obligată să achite prejudiciul. În acest moment, Asociaţia de Proprietari nr. 2 George Enescu are datorii la Termoficare în valoare de 769.587 de lei, iar la Compania de Apă – 213.141 de lei.

Alte asociaţii, aceleaşi probleme

În cazul altor patru asociaţii, poliţiştii au încheiat cercetările şi le-au propus procurorilor trimiterea în judecată. La Asociaţia de Proprietari nr. 9 Lăpuş-Argeş, oamenii legii au descoperit mai multe chitanţe falsificate, prejudiciul în acest caz fiind calculat la 21.244 de lei. Asociaţia de Proprietari nr. 2 George Enescu are datorii la Termoficare de 348.662 de lei, iar la Compania de Apă nu are.
La Asociaţia de Proprietari nr. 14 Rovine s-a constatat că au fost întocmite state de plată şi dispoziţii de plată fictive, în acest fel fiind creat un prejudiciu de 188.310 lei. Asociaţia de Proprietari nr. 14 Rovine are o datorie la Termoficare de 1.136.650 de lei, iar la Compania de Apă – 308.630 de lei.
Poliţiştii doljeni au mai făcut cercetări şi la Asociaţiile de Proprietari nr. 2A 1 Mai şi nr. 4 AS Craioviţa Nouă, la prima stabilindu-se un prejudiciu de 3.250 de lei, iar la a doua de 13.197 de lei. Asociaţia de Proprietari nr. 2A 1 Mai are o datorie la Termoficare de 295.252 de lei, iar la Compania de Apă – 160.053 de lei, în timp ce Asociaţia de Proprietari nr. 4 AS Craioviţa Nouă nu figurează pe lista datornicilor făcută publică pe 15 noiembrie de Termoficare. Are, în schimb, restanţe la plata apei reci în valoare de 59.299 de lei.

Dispar asociaţiile „mamut“?

De cele mai multe ori, chiar locatarii poartă o parte din vină pentru neregulile din asociaţia lor, pentru că nu se implică în activitatea acesteia. Proprietarii au dreptul să verifice dacă administratorul a făcut plăţile, acesta fiind obligat să prezinte copii după facturile cu care a achitat datoriile la furnizori. Alţi proprietari de apartamente din municipiul Craiova s-au săturat să fie furaţi, așa că s-au hotărât să se desprindă din vechea asociaţie şi să-şi înfiinţeze una cu un număr mai mic de apartamente.
Specialiştii spun că, în viitor, vor apărea tot mai multe asociaţii mici, care au avantajele lor. „În oraşe precum Bucureşti, moda asociaţiilor cu sute de apartamente în administrare a apus cu mulţi ani în urmă, deoarece s-a ajuns la concluzia că este mai uşor de gestionat o asociaţie cu un număr mic de apartamente, mai uşor de verificat de către organele de control, se reduc riscurile delapidării de sume importante, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani în Craiova, unde administratorul de asociaţie a devenit un stigmat. Mai mult decât atât, proprietarii sunt mai puţini la număr atunci când trebuie să se supună la vot anumite hotărâri şi este mult mai uşor să se ajungă la un consens. Din punctul meu de vedere, partea cea mai importantă este faptul că se sparg aceste găşti formate în jurul asociaţiilor, care fac întotdeauna diverse artificii pentru a alege preşedintele şi comitetul favorit în detrimentul bunului mers al asociaţiei“, a precizat, pentru GdS, Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile din Craiova.

Asociaţii noi

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, în primele nouă luni ale acestui an, la Serviciul coordonare asociaţii s-au înregistrat nouă asociaţii de proprietari noi. În medie, câte o asociaţie nouă pe lună a reuşit să obţină personalitate juridică.

Jaf şi în anii trecuţi

În anii 2009 şi 2010, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au cercetat 24 de persoane pentru comiterea infracţiunii de delapidare, 25 pentru abuz în serviciu, nouă pentru înşelăciune, zece persoane pentru fals şi uz de fals, iar câte una pentru abuz de încredere, respectiv mărturie mincinoasă. Potrivit IPJ Dolj, toate aceste infracţiuni au fost comise în dauna asociaţiilor de proprietari din Craiova, care au fost prejudiciate cu zeci de milioane de lei. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au înaintat procurorilor 40 de dosare cu propuneri de trimitere în judecată, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărirea penală.

Administratori condamnaţi

• Fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova, Carmen Coşoveanu, a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, fiind acuzată că a întocmit o evidenţă contabilă dublă şi a furat din banii asociaţiei suma de 541.463,58 lei. În plus, inculpata a fost obligată de instanţă să dea înapoi banii furaţi. Hotărârea a fost dată de Curtea de Apel Craiova la începutul lunii octombrie.
• Floarea Segărceanu, fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 14 Brazda lui Novac, a fost obligată de Tribunalul Dolj să achite asociaţiei suma de 80.093 de lei. Femeia a fost graţiată pentru delapidare, iar fapta de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a prescris. În prezent, Curtea de Apel Craiova judecă apelul în acest dosar.
• Elena Stoica, fosta administratoare a Asociaţiei 1 Mai Baracă, a fost trimisă în judecată în mai 2008. Femeia, care a fost acuzată că a prejudiciat bugetul asociaţiei cu 24.577,28 lei, a fost condamnată în octombrie 2010 la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi a fost obligată să restituie banii. Dosarul este în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova, Curtea de Apel Craiova hotărând rejudecarea lui.
• Fosta administratoare de la Asociaţia nr. 21 Rovine, Viorica Ciuciulete, a fost condamnată definitiv, în 2009, la trei luni de închisoare cu suspendare şi obligată să achite asociaţiei paguba evaluată la 11.000 de lei.
• Lavinel Ghiţă, fost administrator al Asociaţiei nr. 1 Cerna, a fost condamnat definitiv, în ianuarie 2010, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune. Acesta a fost acuzat că nu a ţinut evidenţele obligaţiilor faţă de furnizori, ale plăţilor în numerar sau prin bancă, şi nu a întocmit şi depus la primărie elementele de activ şi pasiv. Asociaţia nr. 1 Cerna nu s-a constituit parte civilă.
• Judecătoria Craiova a condamnat-o, în februarie 2011, pe Monica Militaru la un an de închisoare cu suspendare şi a obligat-o la plata către Asociaţia de Proprietari nr. 13 Valea Roşie a sumei de 232.929,78 lei, reprezentând prejudiciul cauzat.

sursa: gds.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentExclusiv: Interviu cu interpretul de muzică populară Liviu DICA.
Articolul următorBatut sau doar obosit? Jean de la Craiova a coborat din avion cu un ochi vanat!