Procurorii anticorupție au cerut înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu, cu măsura mai grea a arestării preventive pentru omul de afaceri Ilie Carabulea, trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, dare de mită, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals. Solicitarea a fost înaintată Curții de Apel București.
Procurorii DNA precizează, într-un comunicat de presă, că propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că Ilie Carabulea a încălcat în mod repetat obligațiile impuse prin Încheierea din 12.02.2015, emisă de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar, și anume:
– să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a instanței;
– să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalți inculpați, cu martorii sau experții din această cauză;
– să nu desfășoare activitatea de administrator în cadrul vreunei societăți comerciale;
– să comunice periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență;
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Potrivit referatului de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsura mai grea a arestării preventive a rezultat că ulterior luării acestei măsuri Ilie Carabulea Ilie, în mod direct sau indirect, a continuat să determine diverse persoane prin fapte cu efect vădit intimidant (legate de notorietatea și potența financiară a inculpatului), să nu dea declarații sau să dea declarații mincinoase în cadrul procesului penal aflat în curs de judecată prin exercitarea în continuare a unor acte de administrare, în cadrul unor societăți comerciale.
„Aceste demersuri aveau rolul de a convinge acele persoane susmenționate că inculpatul este mai presus de lege, că poate încălca oricând hotărârile instanței penale convingându-le astfel că finalitatea procesului penal va fi una favorabilă acestuia.
De asemenea, a urmărit ca persoanele ce aveau calitatea de martori în procesul penal să fie descurajate în a declara adevărul în fața instanței de judecată, în acest sens dispunând chiar reziliarea contractului de muncă al unui angajat.
În demersurile sale acesta a fost sprijinit de diverși angajați ai firmelor pe care le deține direct sau indirect”, se arată în comunicatul DNA.
Procurosii susţin că în intervalul februarie – martie 2015, „inculpatul Carabulea Ilie a încălcat cu rea-credință restricțiile instituite de instanța de judecată, respectiv a intervenit în administrarea activității economice a S.C. ATLASSIB SRL (în cadrul căreia deținea, la momentul încălcării interdicțiilor, un număr majoritar de părți sociale) în administrarea activității economice a S.C. CARPATICA ASIG S.A (care la momentul încălcării interdicțiilor, avea ca acționar majoritar, societatea S.C. ATLASSIB SRL și care are și în prezent calitatea de inculpat în aceeași cauză penală dedusă judecății în care și Carabulea Ilie are calitatea de inculpat), precum și în administrarea activității economice a S.C. STAR MOTORS SRL (în care inculpatul Carabulea Ilie avea la momentul încălcării interdicțiilor, calitatea de asociat semnificativ)”.