Firma prin care Elena Udrea a administrat terenuri agricole se află în faliment. Recent, lichidatorul judiciar a depus raportul de activitate.
Elena Udrea a fost eliberată condiționat pe 17 iulie 2025, din Penitenciarul Târgșor, acolo unde efectua pedeapsa la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Tribunalul Prahova a respins contestația formulată de DNA Ploiești față de decizia Judecătoriei Ploiești privind liberarea condiționată a acesteia.
Firma Elenei Udrea avea datorii de peste 1,4 milioane lei
În motivarea deciziei Judecătoriei Ploiești se arată că Udrea a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar, a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate și a fost recompensată în 16 rânduri. Elena Udrea a executat patru ani din pedeapsă, iar DNA s-a opus eliberării ei, motivând că a fugit de două ori din România ca să se sustragă executării pedepsei. Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului a plătit până acum doar puţin peste jumătate din prejudiciul de două milioane de euro.
Elena Udrea s-a implicat în mai multe afaceri de-a lungul timpului, în turism și imobiliare. În octombrie 2013, ea a înființat firma Agro Green Nana SRL care avea ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, prin intermediul căreia s-au lucrat în arendă niște terenuri cumpărate de Traian Băsescu, prin intermediul fiicei sale, Ioana.
Firma a avut activitate doar în 2014 și 2015, iar în 2018 a raportat datorii de peste 1,46 milioane lei. În mai 2020, SC Agro Green Nana SRL a intrat în procedură de dizolvare-lichidare, iar pe 24 aprilie 2023 a fost înregistrat, la Tribunalul București, dosarul a cărui materie este „faliment”, iar obiect este „procedura insolvenţei – societăţi cu răspundere limitată”.
La termenul din 1 noiembrie 2024 s-a menționat că singurul bun identificat scriptic ca făcând parte din patrimoniul firmei respective este un autoturism marca Mercedes. Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, pe 14 februarie 2025, instanța a constatat că prin încheierea de şedinţă din data de 01.11.2024 a pus în vedere lichidatorului judiciar să clarifice în procedură situaţia introducerii acţiunii întemeiate pe dispoziţiile art. 169 din Legea 85/2014.
Lichidatorul judiciar nu s-a achitat de sarcini
S-a mai arătat că lichidatorul judiciar trebuie să facă demersuri în mod constant şi cu celeritate în procedură, să depună la dosarul cauzei raportul de activitate împreună cu dovada tuturor demersurilor efectuate şi să publice raportul de activitate şi actele a căror publicare este obligatorie în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi actele a căror publicare este obligatorie cu 7 zile anterior termenului de judecată.
De asemenea, instanța a mai pus în vedere să notifice asociatul Udrea Elena în vederea predării documentelor şi a bunurilor societăţii debitoare către practicianul în insolvenţă şi să studieze ultima încheiere de şedinţă şi dosarul cauzei. Având în vedere că lichidatorul judiciar nu s-a conformat, instanța a menționat că se va acorda termen în camera de consiliu pe data de 28.02.2025, pentru când vor fi citaţi participanţii la procedură prin BPI şi lichidatorul judiciar cu menţiunea punerii în discuţie din oficiu a sesizării din oficiu privind înlocuirea practicianului în insolvenţă.
Pe 28 februarie 2025, instanța a dispus menţinerea practicianului în insolvenţă desemnat în cauză, având în vedere faptul că în acest stadiu al procedurii nu se impune punerea în discuţie în continuare a sesizării din oficiu privind înlocuirea practicianului în insolvenţă. S-a acordat termen pentru 16 mai 2025, pentru când s-au citat participanţii prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
Următorul termen din dosarul de faliment este programat pe 5 decembrie 2025
Instanța a mai specificat că pune în vedere practicianului în insolvență să procedeze la studierea dosarului cauzei şi să întocmească un raport complet de activitate în care prezinte demersurile efectuate pentru a intra în posesia autoturismului identificat în patrimoniul societăţii debitoare, care apare în evidența Serviciului de Înmatriculări și la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Sectorului 1. Autoturismul a fost preluat de la societatea de leasing Mercedes – Benz Financial România de către Elena Udrea, în calitate de persoană fizică.
La termenul din 16 mai 2025, instanța a arătat că, analizând raportul de activitate depus de lichidatorul judiciar, precum şi actele depuse în susţinerea raportului de activitate, va dispune amânarea judecării cauzei pentru soluţionarea definitivă a cererii de atragere a răspunderii patrimoniale, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.
Această decizie a fost luată având în vedere că prin Decizia din 12 decembrie 2022 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a fost admis recursul în interesul legii, stabilindu-se că: „Procedura insolvenţei nu poate fi închisă înainte de soluţionarea prin hotărâre definitivă a acțiunii de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvenţă, formulată în temeiul art. 169 din Legea nr. 85/2014”. Următorul termen din dosar a fost stabilit pentru 5 decembrie 2025.