Acasă Stiri Câți bani produc, astăzi, firmele familiei lui Dan Rușanu. Imperiul financiar al...

Câți bani produc, astăzi, firmele familiei lui Dan Rușanu. Imperiul financiar al fostului politician, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro

102
0

Ce firmă din imperiul financiar al familiei Rușanu le aduce cel mai mulți bani. La începutul anilor 2000, presa estima averea liderului PNL la 60 milioane euro

În anul 2006, presa estima averea lui Dan Radu Rușanu la 60 de milioane de dolari. Până la acea dată, politicianul liberal, care se afla la al doilea mandat de deputat, ocupase funcția de președinte al Eximbank (1998-2001), director al ANAF București (92-96), șeful Departamentului economic al Primăriei București (96-97) și secretar de stat la Ministerul Finanțelor în Guvernul Ciorbea (1997). Astăzi, fostul lider PNL cooptat în conducerea BNR, despre care DNA susține că ar fi avertizat în legătură cu mai multe controale ce urmau să aibă loc la hotelul său din Sinaia, are afacerile transferate pe numele copiilor și soției.

Fostul lider PNL, profituri de milioane de lei din turism

Până în anul 2016, Dan Rușanu a acumulat în CV-ul său patru mandate de parlamentar, plus o numire în conducerea ASF, de unde avea să-și dea demisia în urma unei anchete a DNA (în anul 2017 avea să fie achitat în dosarul ASF Carpatica). Acum, ancheta procurorilor anticorupție centrată pe șeful ANPC, Popescu Piedone, a readus în atenție cariera lui Dan Rușanu, care din 2019 face parte din conducerea BNR.

În anul 2006, publicația „Bilanț” estima averea lui Dan Rușanu la cifra de 60 de milioane de dolari, cu un imperiu financiar care se întindea de la afaceri cu cereale, la turism și brokeraj. În anul 2011, Forbes estima averea liderului liberal la doar 22 de milioane euro.

Astăzi, fostul lider PNL nu mai apare ca acționar în niciuna dintre firmele care le-a administrat în trecut. În ultimele declarații de avere, apar doar câteva societăți, unde acționar este soția sa.

Chiar și firma care gestionează Hotelul International din Sinaia, cel din centrul scandalului cu Piedone SC International SRL, este controlată de soție și cele două fiice ale sale, care dețin peste 90% din acțiunile firmei.

FANATIK a scris recent că această firmă a avut în anul 2024 un profit net de 16 milioane lei, iar în ultimii 15 ani a adus familiei Rușanu peste 80 de milioane de lei, doar din profiturile obținute.

Ce afaceri în turism mai are familia Rușanu

Aceasta nu este singura firmă din turism a familiei Rușanu. Soția fostului lider PNL, Rușanu Anca Daniela, și fiica acestui Ana Rucsandra, dețin firma International Pârâul Rece SRL, din Predeal. Anul trecut, firma a avut un profit de doar 1.400 lei, la o cifră de afaceri de peste 200.000 lei. Firma are datorii de peste două milioane de lei. În ultimii zece ani, firma a fost pe profit doar trei ani, înregistrând pierderi în restul perioadei.

Pe lângă Hotelul International din Sinaia, familia Rușanu deține și hotelul International din Iași. (Hotelul International din București, parte din același lanț hotelier este deținut acum de Mihael Diaconu, soția fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu. Cei doi sunt finii lui Dan Radu Rușanu). Palas International Resort SRL, firma care administrează hotelul din Iași, este deținută în procente egale de cele două fiice ale lui Radu Rușanu, Ana Rucsandra și Anăstase Rușanu Dana Maria.

Anul trecut, firma a avut un profit net de 8,6 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 33 de milioane. Compania are însă și datorii de aproape 52 de milioane lei.

De altfel, în ultimii trei ani, firma a avut un profit aproape identic între 8,5 și 9 milioane lei, ceea ce a adus companiei un profit de peste 25 milioane lei în acești trei ani. În anii pandemiei, 2020 și 2021, firma a înregistrat pierderi de peste 6 milioane. Per total, începând cu anul 2010, firma a avut un profit net de 39 milioane lei, cu pierderi totale de 29 milioane.

Afacerile imobiliare ale familiei Rușanu

Anăstase Rușanu Dana Maria, cea care deține 10,7% din acțiunile hotelului din Sinaia, acolo unde este și președintele CA-ului, deține și o firmă cu domeniu de activitate „închirierea sau subînchirierea bunurilor imobiliare”. Este vorba de Dana Management SRL, înființată în anul 2003, unde este asociat unic. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 360.000 lei, realizând un profit net de 157.000 lei. Compania are datorii de 1,6 milioane lei.

Dana Maria și-a mai încercat norocul și în domeniul agricol, înființând, împreună cu mama ei, o firmă care se ocupa cu creșterea bovinelor. Firma avea să dea faliment în câțiva ani, fiind radiată în 2019.

Dana Maria mai apare ca administrator la o altă firmă din domeniul imobiliar al familiei, Comat-Met SA, firmă unde nu știm exact acționarii, însă aceasta este una dintre cele mai vechi firme deținute de Radu Rușanu. Firma este pe profit începând cu anul 2013, iar în ultimii trei ani a realizat în fiecare an un profit net de peste un milion de lei. Firma deține o platformă industrială în sectorul 3, unde își desfășoară activitatea și fabrica PPG România.

Afacerile fiicelor lui Rușanu

Ana Rucsandra, cealaltă fiică a fostului lider PNL, apare acționară în mai multe firme, cele mai multe cu activitate în domeniul imobiliar. Pe lângă acțiunile pe care aceasta le deține la hotelurile din Sinaia (36,5%), Iași (50%) și Predeal (1,2%), Ana Rucsandra are și propria firmă de dezvoltare imobiliară, Blu Properties Development SRL.

Firma este veche de cinci ani, și nu a înregistrat venituri în această perioadă. (Pe piața din România mai există două firme cu nume asemănătoare, BLU Properties Bucharest SRL și Blu Residence Project SRL, cu alt acționariat. Nu e clar dacă fac parte dintr-un brand comun „Blue Properties”.)

Ana Rucsandra mai este acționar unic într-o altă firmă din domeniul imobiliar, Vimescu Imob SRL, firmă care anul trecut a avut pierderi de peste 100.000 lei, la o cifră de afaceri de 1,8 milioane. Compania are datorii de 17 milioane lei. În anul anterior, firma a avut pierderi de 440.000 lei.

O altă firmă, tot în domeniul imobiliar, este Danis Operation SRL, cu sediul social în Constanța. În această firmă, Ana Rucsandra deține 60% din acțiuni, celălalt acționar fiind Ion Dumitru. Firma a fost înființată doar anul trecut, însă merită menționat cine este Ion Dumitru, unul din liderii PSD Constanța.

Acționar în mai multe firme, acesta este președintele constructorului de nave fluviale Şantierul Naval Orşova. Presa a scris că este unul dintre inculpații din dosarul de corupție din Portul Constanța, plasat în arest la domiciliu la începutul acestui an.

Rucsandra Rușanu mai deține 60% din capitalul unei alte companii din Constanța, Danis Metcom SRL, unde este asociată cu un alt partener de afaceri al familiei Rușanu, Bogdan Alexandru. Ion Dumitru figurează doar ca administrator în această firmă. Această firmă are o vechime de 25 de ani în piață, cu un profit de aproape două milioane de lei în anul precedent. Firma are datorii de 4,3 milioane lei.

Compania apare (cu numele greșit) în declarația de avere a lui Dan Rușanu din anul 2022, atunci când soția sa era în acționariatul firmei. În document este precizat că soții Rușanu au încasat peste 800.000 lei din dividendele firmei.

SC Denis Metcom SRL
Dan Rușanu, declarație de avere 2022

Rucsandra Rușanu a mai fost asociată cu Bogdan Alexandru, cel care deține Green Residential Park SRL, în alte două firme imobiliare, radiate între timp. Este vorba de Smart Hospitality și Phadis Solutions, aceasta din urmă radiată în martie 2024. În anul 2021, ultimul an de activitate, Phadis Solutions avea o cifră de afaceri de zece milioane lei, cu un profit net de 3,5 milioane.

În anul 2020, publicația Profit.ro scria că familia Rușanu ar pregăti construcția unui turn de birouri chiar lângă noua stație de metrou de la Academia Militară. Investiția ar fi urmat să se ridice la suma de 20 de milioane de euro, și ar fi fost făcută prin firma Green Residential Park, deținută de Bogdan Alexandru.

Ce afaceri conduce soția lui Radu Rușanu

Rușanu Anca Daniela, soția fostului lider liberal, este unic acționar al firmei Radan 2000 SRL, firmă prin care deține cele 44,5% din acțiunile hotelului din Sinaia. Ea mai apare ca acționară la firma din Predeal, acolo unde are 98% din acțiuni.

În rest, numele soției lui Rușanu mai apare ca acționară doar în firme care astăzi și-au încetat activitatea. Spre exemplu așa cum este Danis Prest SRL din Constanța, unde fusese asociată cu același Ion Dumitru.

O altă firmă, cu activitate în domeniul imobiliar, a fost Romtur International SRL, radiată în anul 2021. Începând cu anul 2011, firma nu a mai avut venituri, însă în anul 2010, firma declara un profit net de 5,8 milioane lei. Din acel an, și până la radiere, firma a avut o datorie de 9,2 milioane lei.

Pe lângă o mică firmă de investiții, care nu a avut activitate economică, Rușanu Daniela a mai fost asociată într-o firmă care s-a ocupat cu creșterea ovinelor, Agro Fundata SRL, și a administrat, timp de un an o altă firmă cu activitate în domeniul agricol.

Hotelul din Sinaia, cea mai profitabilă afacere a lui Rușanu

Din această analiză rezultă că hotelul din Sinaia al familiei Rușanu, cu un profit net de 16 milioane lei în ultimii ani, este afacerea care generează cele mai mari venituri. Dan Rușanu a negat marți că ar fi fost avertizat de către Popoescu Piedone cu privire la controalele ANPC, dar stenogramele apărute în presă arată că a existat o convorbire între șeful ANPC și un angajat al hotelului.

„Am închis vreo douăzeci de hoteluri de la două la patru stele… A! Du-te în bucătărie și sus sau jos, una dintre bucătarii sau e o bucătărie comună, nu? Vezi și tu care-i mai utilată, mai tiplă, mai nu știu ce, pune-i p-aia să-și ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap, să… mănuși în mână.

Da? Să-și facă așa un aranjament frumos prin frigider, să aibă capace pe oale, dacă are din alea oale neconforme să le dea de acolo. Și doi, spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj”, spune Piedone în conversația avută pe telefonul șoferului și interceptată de DNA.

Sursa: Câți bani produc, astăzi, firmele familiei lui Dan Rușanu. Imperiul financiar al fostului politician, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro – Fanatik.ro

Lasă un răspuns