Acasă Stiri Moţiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat. Câte voturi au...

Moţiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat. Câte voturi au fost „pentru”. Update

33
0

Luni, 14 iulie, a fost votată, în Parlament, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Câți parlamentari au votat „pentru”

Parlamentarii s-au întrunit luni în plenul Camerelor reunite pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de AUR împotriva Guvernului Bolojan. Documentul denumit „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, a fost depus după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscale destinate reducerii cheltuielilor statului.

Update, ora 19:00. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, respinsă

Moțiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat. Au fost doar 134 de voturi favorabile, iar patru parlamentari au votat împotrivă.

Amintim că erau necesare 233 de voturi „pentru”, astfel că opoziția avea nevoie de aproape 100 de voturi în plus ca Executivul să fie demis.

Update, ora 17:20. Reacția furibundă a liderului AUR, George Simion: ”Aveți 5 vicepremieri”

Liderul AUR, George Simion, acuză Guvernul că taie bani de la mama, studenți, pensionari și face apel la austeritate, deși există cinci vicepremieri în Executiv.

„Aveți în acest guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, cinci vicepremieri: de la PNL, PSD, USR, UDMR și unul de la ăla mic de la Cotroceni.

Faceți un apel la austeritate când aveți 5 vicepremieri. Foarte mulți înțeleg absurdul situației, poate chiar și bietul premier, care stă acolo în fața dumneavoastră, ar vrea să nu existe cinci vicepremieri, dar nu poate săracul.

Stă acolo lipsit de pârghii, amenințat, șantajat știind că are propriii scheleți în buzunar”, a declarat George Simion.

Update, ora 17:00. Ilie Bolojan: „Îi întreb pe colegii din opoziție: ce rost are această moțiune?”

Premierul Ilie Bolojan a susținut un discurs în Parlament, explicând de ce nu ar trebui votată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului în fruntea căruia se află.

Ilie Bolojan spune că România se află într-o situație dificilă, iar măsurile fiscale sunt necesare pentru a reduce deficitul bugetar, însă acest lucru nu se va întâmpla „de pe-o zi pe alta”.

Premierul și-a întrebat colegii din opoziție „ce rost are moțiunea”, având în vedere că primele semnale pozitive, după adoptarea măsurilor, au apărut deja.

„Luând acest măsuri vom evita un scenariu de criză. Avem deja primele semnale pozitive. România își recâștigă încrederea pe piețele internaționale. (…)

Costurile la care ne împrumutăm au început să scadă. Țara noastră a realizat în data de 9 iulie o emisiune de euro obligațiuni în trei tranșe, la dobânzi mai mici decât cele din urmă cu câteva luni. Interesul foarte mare al investitorilor pentru acestea, reducerile de cost și reducerea riscului de credit arată că suntem pe drumul cel bun.

Doar din reducerea dobânzii, țara noastră a economist deja 200 milioane de dolari pe care i-ar fi plătit în următorii 14 ani. De asemenea, Agenția de rating Moody consideră măsurile anunțate un pas important și estimează că reducerea deficitului și încetinirea creșterii datoriei publice se pot produce chiar mai repede decât anticipa anterior.

Așa cum am spus și atunci când am venit în fața Parlamentului pentru a angaja aceste măsuri, ratingul de țară al României afectează pe fiecare român în parte. Aceste semnale sunt de bun augur. Trebuie să continuăm, nu să ne oprim aici. Deci îi întreb pe colegii de la opoziție: în afară de un exercițiu politic, pe care l-au bifat și pe care pot să îl înțeleg, ce rost are această moțiune? Ar vrea dânșii să ne oprim și să ne întoarcem de unde am plecat?”, a declarat prim-ministrul Ilie Bolojan.

De asemenea, Ilie Bolojan mai spune că unele afirmații ale colegilor din opoziție sunt exagerate sau „greșit interpretate”. Premierul a punctat că înțelege rolul opoziției, acela de a critica Executivul.

Însă, în această moțiune „este o fractură logică”, susține Bolojan. „Înțeleg că dânșii nu sunt de acord cu ce propune guvernul. Dar atunci care sunt soluțiile celor de la opoziție? În această moțiune este o fractură logică. Pe de-o parte ni se spune că problemele economiei sunt serioase, pe de altă parte, când venim cu un plan clar de rezolvare, dânșii ne spun să nu luăm aceste măsuri. Nu se poate și una și alta. De aceea continui să fac apel la opoziție să renunțe la dublul limbaj.

Vă rog să priviți într-o perspectivă mai largă acest prim pachet legislativ pentru care ne-am angajat răspunderea. Este doar prima etapă într-un proces mai amplu la capătul căruia, cu sprijinul Parlamentului, punem ordine în finanțe, stopăm risipa banului public și mai ales restabilim echitatea, dreptatea și responsabilitatea în instituțiile statului. (…)

Se mai spune în moțiune că nu avem ca obiectiv risipa din banii publici. S-au pripit cei din opoziție cu asemenea concluzie. Nimic mai fals. Eu personal am spus că declar război risipei de la buget și celor care ar vrea să păstreze actuala stare de fapt din companiile de stat. Și ați văzut deja primele direcții de acțiune.

La finalul lunii iulie vom reveni cu un pachet complet de măsuri. Nu este adevărat nici că marile corporații multinaționale vor fi scutite. Avem și această temă pe agendă. Trebuie să ne asigurăm că toate companiile, inclusiv cele străine, plătesc taxe statului român. Sunt ferm hotărât să mergem înainte cu măsurile necesare”, a adăugat Ilie Bolojan.

Update, ora 16:10. 383 de parlamentari, prezenți la ședința plenului reunit

După amânarea solicitată de AUR, ședința plenului reunit a început la ora 15:45. 383 de senatori și deputați sunt prezenți, luni, la dezbaterea moțiunii.

Amintim că opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a da jos Guvernul Ilie Bolojan, iar votul va fi secret. Moțiunea de cenzură este citită, în aceste minute, de deputata AUR, Ramona Ioana Bruynseels.

Update. Ședința plenului reunit a fost amânată, la solicitarea AUR

Ședința plenului reunit pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost amânată cu 45 de minute. Noua oră de începere este 15:45, după ce AUR a cerut amânarea pentru ca parlamentarii care întârzie din teritoriu, inclusiv George Simion, să poată ajunge la timp. Decizia a fost luată de Birourile permanente reunite ale celor două camere.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, votată luni

Moţiunea nu are şanse să treacă, opoziţia neavând voturile necesare pentru a doborî Guvernul. Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a confirmat că parlamentarii coaliţiei vor fi prezenţi pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota.

„Prezent, nu votez. Se va asigura cvorumul, dar nu vom vota. Noi trebuie să asigurăm cvorumul şi vom asigura acest cvorum. Decizia pe care am discutat-o cu ceilalţi preşedinţi de partid a fost aceasta, de a se asigura cvorumul, dar de a lăsa opoziţia să voteze”, a declarat Grindeanu.

AUR compară guvernarea cu o petrecere pe banii altora

În textul moțiunii de cenzură, semnată de 131 de senatori și deputați, politicienii AUR au făcut o comparație între guvernarea României şi o petrecere într-un restaurant de lux. Mai clar, AUR este nemulțumit de măsurile de austeritate impuse de Guvernul Bolojan pentru reducerea deficitului bugetar, măsuri care vor afecta grav românii din punct de vedere financiar. Totuși, premierul Bolojan a explicat că este nevoie ca toată lumea să pună „umărul la treabă” și să salveze țara.

”Imaginaţi-vă următoarea scenă: La un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau si mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi si beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată la separeu. E uriaşă.

Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în textul moţiunii, iniţiată de AUR şi semnată de 131 de senatori şi deputaţi.

Moțiunea de cenzură a fost citită într-o sală aproape goală

Moţiunea de cenzură a fost citită joi în Parlament, în faţa unei săli aproape goale. Procedura urmează să continue luni cu dezbaterile şi votul final. Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului sau a declaraţiei de politică generală, a fost votată. Dacă Guvernul nu este demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, adică asumarea răspunderii pe pachetul fiscal.

Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Procedura de vot este secretă cu bile. Ce șanse sunt ca moțiunea de cenzură să fie votată

Conform articolului 47 din Regulamentul şedinţelor comune, votarea moţiunii de cenzură se face prin procedura votului secret cu bile, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatori, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului pentru prezentarea poziţiei Guvernului. Urmează dezbaterile parlamentarilor, iar la final se trece la votarea moţiunii.

Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Având în vedere că opoziţia nu are această majoritate, iar coaliţia nu va vota, șansele ca Guvernul Bolojan să fie demis sunt aproape inexistente, asta dacă nu vor exista surprize din partea politicienilor majorității.

Sursa: Moţiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat. Câte voturi au fost „pentru”. Update – Fanatik.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*