Acasă Stiri Trei foști premieri analizează măsurile fiscale ale Guvernului Bolojan: „Total nepotrivite” /...

Trei foști premieri analizează măsurile fiscale ale Guvernului Bolojan: „Total nepotrivite” / „Arată puțin a disperare”

92
0

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a angajat deja răspunderea în Parlament pentru primul pachet cu măsurile fiscale de austeritate și pregătește deja cel de-al doilea și al treilea set de măsuri. Una dintre cele mai importante prevederi din primul pachet este creșterea TVA de la 19% la 21%, măsură care a creat discuții ample în spațiul public.

Gândul a stat de vorbă cu trei foști premieri pentru a afla părerea acestora despre aceste măsuri, dar și pentru a îi întreba ce strategie ar fi adoptat ei pentru corectarea deficitului bugetar.

„Așteptam să văd că vom sancționa prima dată pe cei care ne-au adus în această situație”

Pe de o parte, Viorica Dăncilă a catalogat măsurile adoptate de Guvernul Bolojan drept „total nepotrivite”. Aceasta a mai adăugat că sunt „măsuri care sancționează cetățenii români pentru greșelile pe care le-au făcut în ultimii ani de guvernare cei care au fost la putere”.

Mă așteptam ca măsurile să nu fie doar de sancționare a populației, care nu are absolut nicio vină pentru ceea ce se întâmplă, ci să fie măsuri care să dea o direcție economică României, pentru că eu nu cred că economia României va prospera dacă impozităm mai mult sau taxăm mai mult populația.

Mai așteptam să văd că ajutăm ramuri cu potențial, domenii cu potențial ale României, că ajutăm antreprenoriatul românesc, că vom sancționa prima dată pe cei care ne-au adus în această situație, și mă refer la scăderea cheltuielilor cu aparatul bugetar, la tăierea imediată a subvențiilor pentru partidele politice”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

„În perioade de criză nu se cresc taxe și impozite”

Întrebată care ar fi fost strategia sa pentru redresarea situației economice, aceasta a precizat că ar fi ajutat „domeniile cu potențial”.

În niciun caz nu eliminam facilitățile pentru domenii de interes pentru România, și aici mă refer la IT, la construcții și la industria alimentară, încercam să fac un raport foarte bun între resurse și dezvoltare, să ajut domeniile cu potențial, în niciun caz să cresc taxe și impozite.

De altfel, orice economist vă poate spune că în perioade de criză nu se cresc taxe și impozite. Uitați că noi acționăm invers și nu cred că acest lucru va duce în direcția bună în România”, a spus Viorica Dăncilă.

Fostul prim-ministru a mai precizat și că deficitul de peste 9% la care a ajuns România a fost influențat și de pandemie și de război, „dar în cea mai mare măsură pe dezmățul bugetar și de lipsa de viziune în ceea ce privește partea economică”.

„Acest program de austeritate este copiat după programele clasice de austeritate ale FMI”

De cealaltă parte, fostul premier liberal Florin Cîțu a declarat că măsurile fiscale ale Guvernului „arată puțin a disperare”.

„Acest program de austeritate este copiat după programele clasice de austeritate ale FMI. Exact cum a avut România în 2009, cum a avut Grecia. România a avut cinci ani de zile să își revină, Grecia de vreo 10.

Bineînțeles că aș fi avut o altă strategie. Nu este nicio diferență între situația dificilă în care se află România astăzi comparat cu situația dificilă în care ne aflam în pandemie. Și atunci am reușit să rederesăm deficitul fără creșteri de taxe”, a adăugat Florin Cîțu.

„Faptul că acest Guvern a fost forțat să crească taxe, înseamnă că nu este credibil”

Fostul premier a mai adăugat că problema principală a actualului Guvern este aceea a credibilității.

Un Guvern credibil în fața investitorilor, în fața Comisiei (n.r. Comisiei Europene), în fața agențiilor de rating nu are nevoie să crească taxe și este crezut că va face reforme și va merge mai departe.

Faptul că acest Guvern a fost forțat să crească taxe, înseamnă că nu este credibil, că nimeni de acolo, din Guvern, nu reprezintă o garanție pentru piețele financiare că deficitul o să fie redus doar prin reforme. De aceea au apărut aceste creșteri, ca o garanție că uite, suntem serioși”, a mai spus Florin Cîțu.

„În fața investitorilor contează cine implementează aceste reforme”

Întrebat pe ce s-ar fi axat pentru corectarea deficitului, Florin Cîțu a răspuns că pe reforme.

În primul rând, aveam AMPIP-ul. Trebuia desființat. După aceea aveam subvențiile de la buget, care acum sunt duble față de perioada din pandemie. Existau resurse pe termen scurt ca să arăți că ești serios, dar repet: în fața investitorilor contează cine implementează aceste reforme.

Din păcate, astăzi, e clar că nu există o încredere în persoanele care promit că vor face o reformă în România”, a explicat Florin Cîțu.

„Dacă ai cea mai mare inflație din Europa, nu mărești TVA”

Cel de-al treilea premier contactat de Gândul a fost Victor Ponta. Acesta a catalogat măsurile fiscale drept „greșite, nedrepte social, ineficiente economic”.

Dacă ai cea mai mare inflație din Europa, nu mărești TVA; dacă ai cele mai mari prețuri la energie, nu elimini toate facilitățile fiscale pentru agricultură; dacă tai bursele studenților și introduci CASS pentru pensionari și pentru tinerele mame, nu poți spune că nu te atingi de «pisicile grase» numite politic în toate conducerile agențiilor, companiilor și regiilor — care câștigă salarii mai mari decât orice manager dintr-o firmă privată. Din aceste motive, NU pot susține pachetul de majorări de taxe și impozite al Guvernului”, se arată și într-o postare de pe Facebook a lui Victor Ponta.

Gândul a mai încercat să obțină reacții și de la alți doi foști premieri PNL, însă unul nu a dorit să facă comentarii, iar celălalt nu a răspuns apelurilor și mesajelor redacției.

Sursa: Trei foști premieri analizează măsurile fiscale ale Guvernului Bolojan: „Total nepotrivite” / „Arată puțin a disperare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*