Daniel David, ministrul Educației, a pus gând rău „mecanismelor proaste” din educație. Oficialul a anunțat că, la finalul anului, va demara concursurile pentru pentru directorii de unităţi şcolare, dar va reorganiza și inspectoratele. Totodată, oficialul de la Educație mărturisește că se impune o discuţie despre profesionalizarea funcţiilor de conducere sau stabilirea cu exactitate a modelului pe care România îl doreşte. Daniel David a vorbit și despre ponderea burselor de anul viitor, acordate elevilor și studenților.
„Modelele europene presupun profesionalizarea funcţiilor de conducere”
Daniel David, ministrul Educaţiei, s-a referit, într-un comunicat de presă, și la degrevarea funcţiilor de conducere. Reamintim că, în prezent, aproximativ 70% dintre cei aflaţi în funcţii de conducere, cu degrevări în medie de 64% (dar cu păstrarea salariului), îşi iau oricum plata cu ora, mai spune ministrul.
„Aceasta va trebui să meargă, depinzând de mărimea unităţii şi a funcţiei de conducere, până la 50%. Cred că oricine din această categorie poate avea măcar 2 ore de activităţi didactice pe zi, pentru a nu pierde legătura cu copiii şi actul didactic. (…) Aici, da, modelele europene presupun profesionalizarea funcţiilor de conducere. Va trebui să discutăm ce model dorim în ţară, iar din anul şcolar 2026 – 2027 să-l şi implementăm”, a mai transmis ministrul.
Daniel David anunţă că se vor organiza concursuri pentru directorii de unităţi de învăţământ
„La sfârşitul anului 2025, voi demara concursurile pentru directorii de unităţi şcolare şi vom reorganiza „inspectoratele”, astfel încât, din 2026 – 2027, să începem cu un nou model. E parte din viziune şi, cu ajutorul profesioniştilor din educaţie, o vom implementa”, a afirmat ministrul Educaţiei.
„Bursele de merit vor viza maximum 15% dintr-o clasă, nota minimă 9”
Ministrul a vorbit și despre fondul de burse din anul şcolar şi universitar 2025-2026 care va fi mai mare decât cel din anul 2022-2023, însă despre care Daniel David susține că nu se poate compara cu creşterile din perioada 2023-2024 şi din acest an.
„În anul şcolar şi anul universitar 2025-2026, fondul de burse va fi mai mare decât în 2022-2023, dar nu ne putem compara – este drept – cu creşterile din perioada 2023-2024 şi 2024-2025. În zona studenţilor, modificarea este una temporară, până ne mai stabilizăm financiar. Modificarea prin raportare la salariul minim net şi nu la salariul minim brut este o modificare corectă, fiindcă bursele sunt neimpozitate, dar împreună cu studenţii voi încerca să caut soluţii pentru a compensa această scădere în aceşti trei ani şi a gândi un alt mecanism de finanţare, atunci când situaţia financiară a ţării se stabilizează”, a scris Daniel David marți, într-un mesaj pe Facebook.
Oficialul de la Educație a reiterat că au fost regândite şi bursele din învăţământul preuniversitar.
„Trebuie să mergi cu plăcere la şcoală şi trebuie să vezi şcoala ca o cale bună pentru succesul social iar bursele reprezintă mecanismul de excepţie pe care şi le permite un stat la un anumit nivel. (…) În acest moment, propunerile pe care le-am făcut sunt legate de faptul că meritul trebuie să fie merit. Altfel spus, bursele de merit vor viza maximum 15% dintr-o clasă, nota minimă 9, astfel încât meritul să fie merit”, a susţinut ministrul Daniel David.
„Nu se distruge educaţia, se distruge ideea de bursiadă”
Potrivit acestuia, unele mecanisme pe care România le are sau le-a avut în sistemul educaţional nu sunt sănătoase. Daniel David consideră că prin măsurile care se vor lua nu se distruge educaţia din România, ci „se distrug mecanismele proaste.”
„Chiar dacă nu era această situaţie de criză, unele mecanisme pe care le avem sau pe care le-am avut nu sunt mecanisme sănătoase. Şi cu ocazia asta putem să şi însănătoşim sistemul. Am văzut că unii colegi vorbeau despre faptul că se distruge educaţia – nu se distruge educaţia, se distrug mecanismele proaste din educaţie, se distruge ideea de bursiadă, se flexibilizează ideea că norma este un scop. Norma nu este un scop, este un mijloc, scopul este o bună educaţie pentru copii. Sigur că trebuie protejată în acest proces, dar când normele devin blocaje pentru bună educaţie, acest lucru nu este normal şi sănătos”, a mai explicat ministrul Daniel David.