Dacă Beijingul decide să invadeze Taiwanul, Moscova ar putea fi chemată să distragă atenția Occidentului atacând NATO – avertizează secretarul general al Alianței, Mark Rutte.
Un posibil conflict în Taiwan ar putea avea repercusiuni directe asupra Europei, avertizează secretarul general al NATO, Mark Rutte. Într-un interviu acordat publicației New York Times și preluat de Kyiv Independent, oficialul olandez a explicat cum un atac al Chinei asupra insulei ar putea declanșa o reacție coordonată cu Rusia, care ar putea deschide un front în Europa pentru a dispersa atenția și resursele alianței nord-atlantice.
Temerile legate de o agresiune militară chineză în Taiwan s-au amplificat considerabil
Temerile legate de o agresiune militară chineză în Taiwan s-au amplificat considerabil după ce, în urmă cu mai bine de trei ani, Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei. Pentru numeroși analiști occidentali, acest război a devenit un precedent periculos, dar și un model care ar putea reflecta reacțiile viitoare ale Occidentului în cazul unei mișcări similare din partea Beijingului.
„Ne dăm seama tot mai mult pe zi ce trece – să nu fim naivi în legătură cu asta: dacă Xi Jinping va ataca Taiwanul, mai întâi îi va da un telefon partenerului foarte junior, Vladimir Vladimirovici Putin, care stă la Moscova, și îi va spune ‘Salut, eu o să fac asta și am nevoie de tine să-i ții ocupați în Europa prin atacarea teritoriului NATO’ ”, a declarat Rutte, explicând scenariul cel mai plauzibil în opinia sa.
Pentru a preveni o astfel de evoluție, liderul NATO propune două direcții strategice
Pentru a preveni o astfel de evoluție, liderul NATO propune două direcții strategice: pe de o parte, consolidarea forțelor NATO, astfel încât Rusia să fie descurajată să acționeze; pe de altă parte, o colaborare mai strânsă cu statele din regiunea Indo-Pacifică – o inițiativă pe care, susține Rutte, chiar președintele american Donald Trump o sprijină activ.
„Acesta este felul cel mai probabil în care se va întâmpla. Iar ca să-i descurajăm, trebuie să facem două lucruri. Unul este ca NATO, în mod colectiv, să fie atât de puternic încât rușii să nu facă asta niciodată. Al doilea este să lucrăm împreună cu regiunea Indo-Pacificului, un lucru pe care președintele Donald Trump îl susține foarte mult”, a mai afirmat oficialul.
Bugetul de apărare al Rusiei depășește totalul cheltuielilor de apărare ale tuturor statelor europene combinate
În paralel, datele recente indică o accelerare a pregătirilor militare rusești. Bugetul de apărare al Rusiei a explodat în 2024, crescând cu 42% față de anul precedent și atingând 462 miliarde de dolari – o sumă care depășește totalul cheltuielilor de apărare ale tuturor statelor europene combinate, conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
Această tendință, alături de operațiunile de sabotaj, escaladarea agresiunii în Ucraina și consolidarea forțelor armate, reprezintă pentru statele NATO un semnal clar că Moscova se pregătește de confruntări și mai ample.
Mark Rutte a lansat anterior un alt avertisment: Rusia ar putea avea capacitatea, în următorii cinci ani, să reconstruiască forța militară necesară pentru a pune în pericol teritoriile statelor membre NATO, potrivit Kyiv Independent.