Consiliul Economic și Social a avizat negativ, vineri, proiectul de lege despre măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar.
Deși avizul este obligatoriu, acesta are doar caracter consultativ. Prin urmare, Guvernul poate adopta actul normativ și cu aviz negativ. CES notează că ”ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social”.
”O scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt”
Creșterea TVA la alimente, servicii și medicamente, creșterea accizelor la carburant și a taxei de rovignetă, alături de liberalizarea prețurilor la energie și diminuarea veniturilor pentru o parte dintre bugetari conduc la ”o scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt”, conform Consiliului.
CES subliniază că, în forma actuală, acesta ”nu este fundamentat pe o analiză solidă a impactului social agregat, nu conține măsuri de protecție compensatorie”.
”Riscăm o explozie de neîncredere instituțională și radicalizare socială”
”Se impune demararea unei reforme fiscale echilibrate, care să conțină măsuri de protecție reală a cetățenilor vulnerabili. Fără astfel de corecturi, riscăm nu doar o degradare a condițiilor de trai, ci și o explozie de neîncredere instituțională și radicalizare socială, cu consecințe directe asupra democrației și stabilității în societate”, potrivit deciziei.
Consiliul mai atrage subliniază că ”ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social, lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile și construit pe o logică fiscală regresivă”.
”Considerăm că măsurile de austeritate trebuiau abordate etapizat, pe o perioadă mai mare de timp”, notează CES. Avizul CES poate fi consultat integral aici!