Guvernul va adopta primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului printr-o procedură specială, definită în Constituție drept „asumarea răspunderii”.
Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Articolul 113 din Constituție, menționat în al doilea punct, reglementează procedura moțiunii de cenzură. Pe scurt, Guvernul poate fi demis de Parlament dacă moțiunea este adoptată. Pentru depunerea moțiunii, este nevoie de semnăturile a cel puțin un sfert din parlamentari.
Ce s-a întâmplat în anii trecuți în situații similare
Procedura angajării răspunderii a mai fost folosită în numeroase cazuri în România. Doar câteva au fost urmate de moțiuni de cenzură.
Guvernul condus de Victor Ciorbea urmărea adoptarea fără dezbateri parlamentare a „Programului de măsuri privind reforma globală a societății românești”, un document care contura direcții generale de reformă economică. Printre obiectivele menționate se numărau: stimularea concurenței, inclusiv în agricultură, reducerea cheltuielilor publice, diminuarea implicării statului în economie, modernizarea infrastructurii și reformarea sistemului public de asigurări sociale.
Ca reacție, opoziția a depus o moțiune de cenzură, prezentată în plenul Parlamentului pe 9 iunie 1997 de deputatul PDSR Acsinte Gaspar.
Criticile aduse Guvernului vizau lipsa unui plan economic clar și coerent, opoziția acuzând că documentul propus era „un material eterogen, format din simple deziderate de politică economică și socială”. Moțiunea nu a trecut.
La data de 12 mai 1999, premierul Radu Vasile a prezentat în fața Parlamentului Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice.
Ca reacție, opoziția a depus o moțiune de cenzură pe 15 mai 1999, care a fost dezbătută și respinsă pe 20 mai. Documentul a fost citit în plen de către deputata PDSR Hildegard Carola Puwak. Nici această moțiune nu a trecut.
În anul 2000, PDSR a câștigat alegerile, iar funcția de prim-ministru a fost preluată de Adrian Năstase. Beneficiind de un mandat complet de patru ani (2000–2004), Guvernul condus de acesta a fost vizat de doar două moțiuni de cenzură din partea opoziției, dintre care doar una a fost depusă ca reacție la o asumare a răspunderii. Nici această moțiune nu a trecut.
Singurul Guvern demis în urma unei asumări a răspunderii este Guvernul Orban în 2020. La acel moment, moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a fost demis. Legea pentru alegerea primarilor în două tururi fusese considerată respinsă.
Toate celelalte asumări au dus fie la respingerea moțiunilor de cenzură, fie nu au generat moțiuni deloc.
Sursa: Asumarea măsurilor fiscale. Lecții uitate: Când a picat Guvernul după o astfel de procedură | DCNews