
Românii îşi aleg un nou preşedinte. Astăzi are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, iar toate inforamţiile în timp real, exit-poll-ul, rezultatele parţiale şi rezultatele finale vor putea fi urmărite pe site-ul PrimaSport.ro. Cei doi candidaţi ajunşi în finală sunt George Simion şi Nicuşor Dan.
Ora 21:00 – EXIT-POLL
Deşi a înregistrat cea mai mare diferenţă din istoria primului tur de după 1990, George Simion se află abia pe locul secund în exit-poll-ul realizat de Avangarde şi prezentat de Antena 3 CNN! Conform previziunilor, Nicuşor Dan va fi viitorul preşedinte al României! Urmează numărătoarea voturilor.
EXIT-POLL:
- Nicuşor Dan – 54,90%
- George Simion – 45,10%
Ora 19:20 – Prezenţa la urne a depăşit pragul de 60%
Românii s-au mobilizat! În acest moment, prezenţa la urne este de 60,63%!
Top 5 judeţe:
- Ilfov – 74,78%
- Cluj – 65,01%
- Giurgiu – 58,66%
- Argeş – 57,61%
- Braşov – 57,56%
Prezenţa în Bucureşti este de 57,48%, iar în diasporă au votat până acum peste 1,5 milioane de persoane.
Ora 16:30 – Turism electoral practicat de un membru AUR
Într-o postare de pe Tik Tok, ştearsă ulterior dar salvată de mai multe persoane, conform G4Media, o persoană s-a înregistrat într-un autocar plin de votanţi ai lui George Simion. El i-a mulţumit lui Roman Dinu, membru AUR din Borşa, pentru punerea autocarelor la dispoziţie. În mod ironic, acelaşi Roman Dinu acuza fraude pe pagina de Facebook în urmă cu doar câteva ore.
Ora 14:50 – Primele rezultate oficiale
Nicuşor Dan a câştigat alegerile în Noua Zeelandă, cu un procent de 88%, faţă de cele 12% ale lui George Simion, conform lui Dominic Fritz, primarul Timişoarei.
Ora 10:50 – Traian Băsescu a votat
Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că poporul se va pronunţa dacă a fost bine sau rău în NATO şi UE. ”Dacă opţiunea va fi pro-Moscova se va vota un candidat, dacă opţiunea va fi pro-euroatlantică se va vota alt candidat. Asta e tot. E o zi decisivă”, a afirmat el.
”O politică a Moscovei care constant, prin vectori de imagine sau analişti, au blamat ultimii 20 de ani. O să spun că nu-s buni. Adică sunt exact anii când am fost în NATO şi în Uniunea Europeană. Probabil că astăzi se va pronunţa poporul dacă a fost bine sau nu”, a declarat Traian Băsescu, duminică, după ce a votat la alegerile prezidenţiale la la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din Bucureşti.
Fostul şef al statului a precizat că aceasta este o zi decisivă.
”Dacă opţiunea va fi pro-Moscova se va vota un candidat, dacă opţiunea va fi pro-euroatlantică se va vota alt candidat. Asta e tot. E o zi decisivă”, a adăugat Băsescu.
Ora 08:53 – Nicuşor Dan a votat la Făgăraş
Candidatul independent la Preşedinţie Nicuşor Dan a votat duminică, în localitatea natală, Făgăraş, declarând că a votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate, nu una care să aducă aventură şi descurajarea investiţiilor.
Nicuşor Dan a venit la secţia de votare împreună cu partenera Mirabela Grădinaru.
Nicuşor Dan a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din secţia de votare, că a votat pentru schimbarea care să aducă prosperitatea şi nu schimbarea care să aducă aventură.
”Am votat cu gândul la mulţi oameni care sunt tăcuţi, cinstiţi, muncitori şi care nu s-au simţit mult timp reprezentaţi. Acum două săptmâni românii au votat schimbare. Întrebarea e care schimbare şi am votat pentru o schimbare care sa aducă prosperitate şi nu una care să aducă aventură şi descurajarea investiţiilor în România”, a afirmat Nicuşor Dan.
Ora 08:31 – Ilie Bolojan a votat
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a votat duminică. el declarând că a votat fiind conştient de importanţa acestui vot. El a precizat că decizia pe care cetăţneii o vor lua va avea efecte asupra vieţilor copiilor şi nepoţilor noştri. ”Folosiţi acest drept pe care l-am câştigat, dreptul de a vota!”, a fost îndemul lui Bolojan.
”Am votat astăzi, fiind conştient de importanţa acestui vot, pentru că decizia pe care cetăţenii ţării noastre o vor lua astăzi nu va influenţa doar modelul nostru de dezvoltare în următorii cinci ani, ci va avea efecte asupra vieţilor copiilor şi nepoţilor noştri”, a declarat preşedintele interimar.
El a explicat că preşedintele care va fi ales nu va putea face totul, dar va putea face multe pentru o ţară pe care să te poţi baza, pentru a trece peste greutăţile economice, dar mai ales pentru a reda încrederea şi speranţa.
”De săptămâna viitoare, aceste lucruri le poate face Preşedintele ales cu onestitate, cu bun simţ şi cu responsabilitate pentru ţara noastră.
Folosiţi acest drept pe care l-am câştigat, dreptul de a vota, pentru că astăzi, mai mult decât alte dăţi, destinul ţării noastre este în mâinile voastre. Votaţi aşa cum vă dictează conştiinţa!”, a fost îndemnul lui Bolojan.
Ora 08:12 – George Simion, însoţit de Călin Georgescu la vot
Candidatul AUR la Preşedinţie George Simion a votat duminică la o secţie din Mogoşoaia, împreună cu Călin Georgescu, Simion declarând că a votat ”împotriva celor care ne desconsideră pe toţi”.
Simion şi Georgescu au venit împreună cu soţiile şi au fost însoţiţi de zeci de persoane care scandau ”Călin Georgescu – preşedinte”.
După ce au votat, Călin Georgescu a declarat jurnaliştilor prezenţi în secţia de votare: ”Ce este astăzi, nu este vot, este o mărturisire. Este mai mult decât un vot”, a afirmat Georgescu.
El a fost întrerupt de un agent de poliţie care le-a atras atenţia că nu pot da declaraţii în secţia de votare.
”Nu e foarte frumos ce aţi făcut, dar nu e o problemă”, a afirmat Simion, iar cei doi au ieşit din secţia de votare.
Ulterior, pe holul secţiei de votare George Simion a declarat că a votat pentru ca viitorul ţării să fie decis de români
”Am votat împotriva nedreptăţilor făcute împotriva poporului român. (…) Am votat împotriva celor care ne desconsideră pe toţi. Am votat pentru viitorul nostru care să fie decis doar de români, pentru români şi pentru România. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a afirmat Simion.
Ulterior, candidatul AUR şi Călin Georgescu au plecat din secţia de votare.
Ora 07:00
A început procesul electoral în ţară.
Ora 06:00
Peste 742.000 de români aflaţi în străinătate au votat la alegerile prezidenţiale până duminică, la ora 6.00.. În primul tur, în acelaşi interval se prezentaseră la urne peste 396.000 de persoane. Votul în străinătate a început joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României.
Potrivit datelor comunicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până duminică, la ora 06.00, au votat pe listele suplimentare la secţiile din străinătate 742.239 de persoane. Acestora li se adaugă 3.139 de votanţi prin corespondenţă, astfel că numărul total de votanţi este de 745.378.
Cele mai multe persoane s-au prezentat la urne în Marea Britanie – 130.989, Italia – 117.062, Germania – 113.746, Spania – 85.818 şi Republica Moldova – 74.959.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, până duminică, la ora 06.00, votaseră 398.223 de persoane. Atunci, au fost înregistrate 4.106 voturi prin corespondenţă, totalul fiind de 402.329.
Votul în străinătate a început joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României. Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, au fost înfiinţate 965 de secţii de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării. Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.
În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate a început, vineri şi sâmbătă, la ora locală 07:00, şi se încheie la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). Duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României, cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
cartea de identitate;
cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
paşaportul diplomatic;
paşaportul diplomatic electronic;
paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic;
paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic;
paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.