România își asumă creșterea progresivă a bugetului Apărării până în 2030.
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat miercuri că România i-a oferit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, responsabilitatea de a reprezenta oficial angajamentul țării privind majorarea treptată a fondurilor destinate Apărării, cu termen de implementare până în 2030, potrivit Agerpres.
Creşterea capacităţii de apărare a României
„Un proiect important este cel privind creşterea capacităţii de apărare a României până în anul 2030, un proiect care urmăreşte, pe de-o parte, creşterea bugetului pentru apărare etapizat în anii următori în aşa fel încât România să fie alături de partenerii europeni, un contributor la apărarea Europei şi la creşterea siguranţei ţării noastre. În acest sens, ministrul Apărării a fost mandatat ca în negocierile şi discuţiile tehnice care vor pregăti summitul NATO din a doua jumătate a lunii iunie de la Haga să-şi asume în numele ţării noastre creşterea etapizată a bugetului de apărare, în aşa fel încât, aşa cum am precizat, bugetul nostru să asigure o apărare consolidată a României şi a Flancului de est.
Al doilea element legat de creșterea capacității de apărare este accesarea creditului pus la dispoziție de către Comisia Europeană pentru țările Uniunii Europene în vederea dotării suplimentare pe apărare. În acest sens, s-a format un grup de lucru care va fi condus de Cancelaria Prim-Ministrului și susținut de reprezentanții Ministerelor Apărării și Economiei, care va pregăti aplicația României pentru accesarea acestui credit. Este un credit avantajos, care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani și o perioadă de grație de 10 ani de zile, și, în felul acesta, România își poate îmbunătăți capabilitățile militare în anii următori fără să fim în situația în care să punem o presiune mare pe bugetul național.
De asemenea, un al treilea element referitor la creșterea capacității de apărare este legat și de realizarea acestor investiții, într-o bună parte, prin comenzi către industria de apărare din România, atât industria publică, dar și cea privată, în acest sens fiind mandatați să poarte negocieri în așa fel încât să putem realiza parteneriate pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în ghidul de accesare a acestor credite stabilite de către Comisia Europeană.
Acesta a fost un subiect important și, pe parcursul lunii mai și, cel mai târziu, în prima jumătate a lunii iunie, deci până la Summitul NATO de la Haga, aceste aspecte vor trebui clarificate și România va prezenta o listă de proiecte pe care le va solicita să fie finanțate prin acest program de creditare safe, asigurat de Uniunea Europeană”, a spus Ilie Bolojan, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.
Noile negocieri pentru pacea din Ucraina zguduie planeta
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care a avut loc miercuri, 30 aprilie 2025, ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse subiecte referitoare la: participarea României cu trupe în Ucraina; participarea la Planul de Răspuns European – Readiness 2030; proiectul de Lege a apărării naționale a României; planul național privind mobilitatea militară; proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei; viziunea strategică națională în domeniul spațial și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, în contextul în care cea mai nouă abordare de a începe pacea în Ucraina vizează dezmembrarea statului vecin astfel încât Federația Rusă să preia teritoriile dorite.
În contextul negocierilor complicate pentru încheierea războiului din Ucraina, ideea recunoașterii de către SUA a Crimeei și a altor teritorii ocupate ca parte a Rusiei a stârnit tensiuni suplimentare. Între timp, Marco Rubio și-a amânat întâlnirile cu aliații la Londra, ceea ce a dus la o retrogradare a discuțiilor. Analistul Bogdan Chirieac a comentat subiectul într-o intervenție la România TV, explicând că, pe fondul noilor condiții internaționale și al posibilelor acorduri de pace, planul național de mobilitate militară al României devine esențial, fiind o temă discutată în cadrul ședinței CSAT ce anunță „o nouă era”.
Cât de probabil este un război în Europa? Răspunsul lui Ilie Bolojan
Întrebat dacă un război în Europa este improbabil, președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat că țările europene își pregătesc cetățenii prin informare și asumarea costurilor pentru apărare. El a afirmat că România trebuie să-și consolideze o armată profesionistă și compatibilă cu NATO, fiecare stat având propriile strategii în acest sens.
„Țările europene își pregătesc cetățenii, în primul rând, informându-i toți vizavi de necesitatea de a crește contribuția fiecărei țări la apărarea Europei. Aceasta este o realitate și cred că e o chestiune de responsabilitate pentru toți cei care ocupăm o funcție publică, să le explicăm cetățenilor noștri că există un cost pentru apărare. Aceasta este realitatea!
Fiecare țară are propriile strategii și eu cred că România, așa cum am mai spus, trebuie să aibă o armată profesionistă, o armată dotată, o armată care este compatibilă cu armatele NATO, în așa fel încât să asigure apărarea țării noastre”, a spus președintele interimar.
Sursa: Ilie Bolojan a anunţat că Bugetul Apărării va creşte etapizat | DCNews