Solicitarea de arestare preventivă a fost emisă pentru cele trei capete de acuzare din dosarul ”Gala Bute”.
”În completarea comunicatelor privind suspiciunea săvârșirii unor fapte de corupție în legătură cu organizarea și finanțarea unei gale internaționale de box profesionist, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele. La data de 4 februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus extinderea cercetărilor față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, se arată în comunicatul DNA.
Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:
1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
2. ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea a trei infracțiuni:
abuz în serviciu;tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene;
folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite;
luare de mită.
Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012, se mai arată în comunicat.
Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Reamintim că astăzi, Comisia juridică a dat aviz favorabil pentru ridicarea imunității Elenei Udrea. Aceasta a declarat, la Palatul Parlamentului, că le va solicita colegilor din Comisia Juridică să dea un aviz favorabil pentru încuviințarea începerii urmăririi penale a sa, în dosarul ”Gala Bute”.
Elena Udrea a stat în comisie doar zece minute, iar la ieşire a declarat că a solicitat colegilor din comisie să dea un aviz favorabil pentru începerea urmăririi sale penale. Comisia juridică a avizat favorabil miercuri solicitarea DNA, cu 20 de voturi „pentru”, unul împotrivă, o abţinere şi un vot anulat.
”O să văd acum, nu o să mă dezic de susțierea pe care am acordat-o 10 ani pentru independența Justiției. Voi cere colegilor sa dea aviz favorabil, astfel încât să existe un vot în plen, nu voi veni în Parlament să imi susțin cauza în niciun fel. Voi cere colegilor din comisie sa dea un aviz favorabil, un lucru este clar, se spunea ca Udrea a luat spaga în ”Gala Bute”, iata ca dupa 4 ani, nici procurii nu au demonstrat asa ceva”, a spus Elena Udrea.
Udrea a spus că, dacă îşi dădea demisia din Parlament, trebuia ca preşedintele Iohannis să dea aviz pentru începerea urmăririi sale penale adăugând: „un fost ministru de avid nu scapă”. Ea spus că nu va veni în Parlament să-şi susţină cauza în niciun fel.
DNA a cerut luni aviz de la Parlament pentru începerea urmăririi penale
În dosarul „Gala Bute”, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut luni aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, fiind suspectaţi de fapte de corupţie. După ce DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul „Gala Bute” este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de „intimidare” şi de „decredibilizare” a sa.
„Mi se pare evident în acest dosar („Gala Bute”, n.r.) că apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la eveniment, ce mai poţi să găseşti după patru ani şi ceva? Consider că este o încercare de intimidare şi de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani”, a afirmat Udrea, la o conferinţă de presă. Udrea a mai spus că această încercare de decredibilizare a sa se face prin „îngroparea în acuzaţii, în cauze penale”.
Deputatul PMP Elena Udrea a declarat vineri, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relaţie”. Udrea a mai precizat că a depus la DNA un denunţ împotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa, în denunţ fiind amintită şi Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.