Doi tineri italieni au povestit pe rețelele sociale cum au cumpărat o casă de vis cu vedere la mare, aproape gratuit. Cei doi susțin că nu au accesat celebrul program italian „Case la 1 euro”, care de obicei ascunde costuri enorme de renovare. Cuplul a negociat direct cu rudele moștenitoare, mergând la fiecare în parte pentru a obține semnăturile necesare.
În multe zone din Italia funcționează de multă vreme un program celebru – „Case la 1 euro” – prin care autoritățile scot la vânzare locuințe abandonate de proprietari. Deși prețul de achiziție este unul simbolic, noii proprietari au de îndeplinit mai multe condiții, printre care renovarea într-un termen prestabilit. Așadar, respectivul program vine la pachet și cu multe costuri ascunse.
Doi tineri au cumpărat o casă de vis în Sicilia aproape gratuit
Sara Bertagnolli și Luca Sguazzini au reușit să își îndeplinească visul de a deveni proprietari ai unei locuințe cu vedere la mare, în Sicilia. Ei nu au apelat la popularul program italian „Case la 1 euro”, deoarece, spun ei, adesea ascunde costuri enorme de renovare.
Astfel, ei au devenit proprietarii unei case vechi și abandonate din satul Motta D’Affermo, într-un mod mult mai simplu și accesibil. Cuplul a declarat că s-a îndrăgostit la prima vedere de respectiva casă și au știut imediat că aceasta era locuința lor de vis.
„Ne-am îndrăgostit imediat. Ne-am privit în ochi și ne-am spus: asta e casa noastră”, au povestit Sara și Luca într-un vlog pe YouTube. Totuși, contrar așteptărilor, casa nu face parte din programul „Case la 1 euro” al Italiei, care a atras o mulțime de cumpărători din toată lumea.
Sara și Luca au descoperit zona din apropierea satului și au locuit o lună într-o rulotă înainte de a găsi casa abandonată. O femeie din sat le-a spus că rudele ei doreau să scape de casa respectivă din cauza taxelor anuale de proprietate, iar cei doi au început negocierile pentru a o cumpăra.
Au avut încredere în reușita lor
Sara avertizează că metoda prin care au devenit proprietari ea și partenerul ei nu este pentru toată lumea.
„Trebuie să te îndrăgostești de casă, pentru că dacă o iei atât de ieftin, e clar că există un motiv. De obicei, în aceste sate nu mai sunt locuri de muncă, oamenii pleacă.”
Deși casa fusese abandonată timp de 20 de ani și necesita renovări majore, costurile de renovare au fost sub 15.000 de euro. În ciuda stării deplorabile a casei, Sara și Luca au simțit imediat o conexiune cu aceasta și au început lucrările de renovare înainte de a semna oficial actele de proprietate.
Întreg procesul a fost mai complicat din cauza numeroșilor coproprietari care locuiau în locuri îndepărtate. Totuși, ei au avut libertatea să se ocupe de renovări în ritmul propriu, ceea ce le-a permis să finalizeze proiectul într-un mod sustenabil.
Reabilitarea locuinței a necesitat și multă încredere din partea lor. Sara mărturisește că au început renovările înainte de a semna actele.
„Le-am spus proprietarilor că vrem casa, dar nu știam când vom reuși să semnăm actele, fiindcă rudele erau răspândite în toată lumea. Am început lucrările fără să fim oficial proprietari. A fost stresant, dar totul a ieșit bine”, povestește Sara.
În ciuda obstacolelor, cuplul se declară extrem de fericit, deoarece liniștea de aici e exact ce căutau Sara și Luca.
Programul „Case la 1 euro” ascunde costuri ascunse
Luca și Sara explică de ce nu au optat pentru schemele oficiale de vânzare ale caselor abandonate. În cadrul acestui program, costurile de renovare sunt enorm de mari, iar starea multor locuințe este foarte de proastă.
„Am văzut proiecte unde oamenii au plătit până la 250.000 de euro pentru a reface o astfel de casă”, a spus Luca, avertizând asupra riscurilor costurilor ascunse.
În plus, termenul limită de renovare impus în cadrul programului poate reprezenta o presiune suplimentară.