Președintele interimar Ilie Bolojan intenționează convocarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) săptămâna viitoare, au declarat surse din Administrația Prezidențială pentru HotNews.ro. Ultima ședință a CSAT a avut loc în noiembrie 2024, când Consiliul a constatat că au existat atacuri cibernetice pentru influențarea alegerilor prezidențiale, anulate între timp.
Sursele citate au declarat pentru HotNews.ro că încă nu a fost stabilită o dată și nici ordinea de zi a ședinței CSAT, însă aceasta se organizează în contextul în care consilierul prezindețial Cristian Diaconescu a adus în spațiul public discuția privind sferele de influență ale Rusiei.
Vineri, premierul Marcel Ciolacu, care face parte din CSAT, este plecat la Bruxelles, de aceea nici nu s-a luat în calcul ca ședința să fie convocată pentru această zi, conform surselor HotNews.ro.
Informația că se ia în calcul organizarea unei ședințe CSAT a fost făcută publică inițial de Digi24.
Cristian Diaconescu a afirmat inițial miercuri că „e un moment dramatic” în care rușii au căutat „un aliat pentru proiecte de tip Ialta”, însă a revenit în alte două intervenții la TV, precizând că, de fapt, s-ar fi referit la negocierile din 2022, nu la cele de la Riad, din 2025.
Candidatul la prezidențiale din partea PSD, PNL, UDMR și Minorități, Crin Antonescu, a cerut joi convocarea CSAT pe această temă.
Cea mai recentă ședință CSAT, convocată de fostul președinte Klaus Iohannis, a avut loc în 28 noiembrie, când serviciile de informații au prezentat rapoartele în baza cărora Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Atunci, membrii CSAT au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Administrația Prezidențială preciza atunci că reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat în ședința de joi a CSAT „evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
Ulterior, în 4 decembrie, Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în ședința CSAT, iar, în acest context, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis două zile mai târziu, în 6 decembrie, anularea alegerilor prezidențiale și a impus organizarea de la zero a procesului electoral.