Acasă Stiri Președintele CCR avertizează asupra influenței social-media și a inteligenței artificiale în alegeri

Președintele CCR avertizează asupra influenței social-media și a inteligenței artificiale în alegeri

100
0

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul rețelele sociale și a inteligenței artificiale asupra alegerilor democratice. În cadrul unui interviu acordat publicației JURIDICE.ro, acesta a explicat pericolele pe care le poate genera utilizarea necontrolată a platformelor digitale și a inteligenței artificiale (IA) în procesul electoral.

RECLAMĂ

Manipulare prin social-media: un pericol real

Președintele CCR a subliniat că mediul digital poate deveni un instrument de influență greu de controlat și care poate altera procesul democratic.

„Cu siguranță, dacă ele nu sunt reglementate juridic și nu îndeplinesc condiția transparenței, caracteristică intrinsecă a oricărei societăți democratice. Aceste mijloace, care fac parte din următorul val al tehnologiei, comportă o serie de riscuri și imprevizibilități, care, dacă nu sunt controlate juridic, pot aduce mari prejudicii dificil de identificat sub aspectul generării lor”, explică Marian Enache.

Enache a explicat că social-media, prin algoritmii săi opaci, poate amplifica mesaje false, direcționa informația către anumite segmente ale electoratului și crea percepții distorsionate asupra realității politice.

„Platformele social-media, fiind subreglementate, se situează într-o zonă volatilă, care poate genera o manipulare a informației și o dezinformare masive, dificil de decriptat într-un timp record sau relativ scurt. Mai întâi ne întâlnim cu efectele fenomenului, pe care îl evaluăm în existența lui reală și, în consecință, constatăm alterarea rezultatelor, în cazul nostru, al alegerilor”, mai precizează președintele CCR.

Inteligența artificială și provocările democrației

Un alt aspect îngrijorător este utilizarea IA în procesul electoral, fie pentru generarea automată de conținut manipulator, fie pentru influențarea percepției publice.

„Prin natura lor și prin modul de operare, aceste tehnologii nu sunt activități făcute la vedere deoarece ar fi ușor de descoperit. Cauzele și autorii acestui fenomen pot fi identificați cu mijloacele specifice de cercetare instituțională, care necesită timp și competențe tehnice speciale pentru a stabili cine, cum și în ce modalități s-au săvârșit acțiunile ale căror consecințe palpabile le-am constatat și sancționat constituțional”, afirmă Enache.

Reglementarea ca soluție

Pentru a preveni aceste riscuri, președintele CCR consideră că este imperativă intervenția legislativă atât la nivel național, cât și european.

„Stabilirea unor reguli juridice cu privire la funcționarea platformelor digitale de social-media și transparentizarea algoritmilor utilizați devin imperative pentru legiuitor în vederea protecției dreptului de vot și a dreptului de a fi ales, ca elemente intrinseci ale democrației constituționale”, susține judecătorul.

Marian Enache susține că aceste măsuri trebuie implementate urgent pentru a evita ingerințele străine sau manipulările de amploare prin intermediul tehnologiilor digitale.

„În opinia mea, aceste reglementări, atât la nivel european, cât și la nivel național, reprezintă o urgență pentru interesul public și se impun cu stringență în vederea realizării unei ‘alfabetizări digitale’ – de care vorbește doamna Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene – în scopul preîntâmpinării fenomenului intempestiv al dezinformării și manipulării”, a mai declarat Enache.

Un viitor incert pentru democrație

În concluzie, președintele CCR avertizează că fără măsuri ferme, democrația ar putea fi afectată iremediabil de noile tehnologii.

„Statele europene trebuie să conștientizeze că aceste amenințări informatice au un impact negativ și imprevizibil asupra protecției drepturilor și libertăților cetățenilor, iar o asemenea documentare realizată la nivelul Comisiei de Veneția este un semnal pozitiv, care trebuie receptat în reglementările naționale și europene”, concluzionează judecătorul.

Sursa: Președintele CCR avertizează asupra influenței social-media și a inteligenței artificiale în alegeri

RECLAMĂ
Articolul precedentRomânii au dat năvală pe contul lui Elon Musk după mesajul pro Georgescu postat de șeful X. ”Cel care vrea să colonizeze Marte îl susține pe cel care neagă aselenizarea!”
Articolul următorSfarsit fulgerator pentru Felician Muresan. S-a stins la 43 de ani pe aeroport, inainte de a pleca la Muntele Athos: „Sa canti de-acum, neincetat, cu ingerii”