Acasă Stiri Studiu: Unu din patru copii români are dureri de spate cauzate de...

Studiu: Unu din patru copii români are dureri de spate cauzate de postura greșită. Ce riscuri există pe termen lung

69
0

Unu din patru copii suferă de dureri de spate, arată rezultatele unui studiu realizat, în ultimul an, de Asociația KinetoBebe în școli din București. Cercetarea, care a inclus aproape 6.000 de elevi de școală primară, arată că, deși copiii cunosc, în teorie, ce înseamnă o postură corectă, mulți dintre ei stau incorect în bancă, în fața telefoanelor mobile sau a altor device-uri.

RECLAMĂ

Medicii atrag atenția asupra faptului că obiceiurile greșite privind postura duc la probleme de sănătate și în viața de adult.

Doar unul din trei copii stă corect în bancă și unul din doi ține corect telefonul

Dintre cei 5.971 de copii examinați de kinetoterapeuții asociației, 24% au acuzat dureri de spate, iar 8% au probleme de greutate. Doar 30% stau corect în bancă, 46% țin corect telefonul și doar 41% țin corect caietul pe bancă.

Peste 53% dintre elevii de școală primară care au luat parte la campanie consideră ghiozdanul prea greu și doar puțin peste jumătate – 52% – practică sport.

Campania #StaiDrept s-a derulat în școli din București și a inclus 5.971 de copii de la clasa pregătitoare până la clasa a patra. În urma campaniei a rezultat prima statistică privind problemele pe care copiii le acuză din cauza posturii greșite.

Vârsta copiilor care suferă de dureri de spate a scăzut alarmant după pandemie

Ana Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe, vorbește despre o scădere alarmantă, în ultimii ani, a vârstei copiilor care suferă de dureri de spate: „Dacă până acum, vârsta la care colegii mei vedeau dureri de spate la copii era undeva la 16-17 ani, după perioada pandemică, vârsta a scăzut foarte mult. La 9-10 ani copiii vin cu dureri de spate în centrele de recuperare, contracturi musculare atât de puternice încât efectiv îi doare spatele.”

„Și nu ne copiază pe noi, adulții, ci pur și simplu sunt durerile lor. Din acest moment am spus da, trebuie să intrăm în clasele de școală. Și vă povestesc acest lucru ca să vă aduc în povestea noastră, în #StaiDrept. Noi, ca adulți, trecem pe lângă copii, dăm mâna peste spate și spunem: ‘stai drept!’. Dar de multe ori acest ‘stai drept!’ ei nu îl înțeleg”, adaugă inițiatoarea campaniei.

Mulți dintre copii știu ce înseamnă postură corectă, dar nu aplică

Mulți dintre copii știu ce înseamnă postură corectă, însă nu pun în practică ceea ce cunosc în teorie, atrage atenția Ana Maria Brezean, kinetoterapeut la Asociația KinetoBebe.

„Stai drept nu înseamnă forțatul umerilor în cădere în spate, aceasta este o arcuire exagerată; înseamnă să menținem poziția verticală și privirea către înainte, cu umerii relaxați și echilibrați. Dacă îl simțim pe unul mai sus, automat ne echilibrăm. Sprijinul în picioare tot timpul va trebui să fie pe ambele picioare, nu doar pe unul, pentru că nu ne ajută, imediat se asimetrizează șoldurile. Cam asta trebuie să fie postura de stai drept, nu trebuie să fie nimic forțat, trebuie să vină ceva natural”, explică kinetoterapeutul.

„Așezatul trebuie să fie cu posteriorul pe scaun, picioarele lăsate libere, coatele pe masă, privirea către înainte și spatele drept cât să fim verticalizați. Pentru a scrie, le spunem: stângacii trebuie să încline ușor caietul către dreapta, iar dreptacii către stânga, asta este regula. Iar despre telefoane, foarte mulți copilași petrec destul de mult timp pe dispozitive electronice, nu doar pe telefoane. Aceste dispozitive sunt prezente în viața noastră vrem sau nu vrem și trebuie să afli că postura corectă pentru a le folosi este chiar aceea cu care stau în bancă’”, adaugă kinetoterapeutul.

Probleme de sănătate și în viața de adult

Medicii avertizează că obiceiurile greșite privind postura pot duce la probleme inclusiv în viața de adult.

O postură greșită determină, în timp, contracturi musculare care ajung să mențină acea postură greșită. Acestea ajung să se mențină până în viața de adult, când stăm la birou și ne doare spatele.

„Poziția necorespunzătoare poate duce la o tensiune crescută asupra mușchilor, ligamentelor, articulațiilor și oaselor”, spune dr. Christopher Redman, chirurg ortoped pediatru din Statele Unite, citat de Children’s Health. „Pe măsură ce copilul crește, o postură proastă poate duce la o poziționare anormală, la creșterea anormală a coloanei vertebrale și, în cele din urmă, la dezvoltarea artritei mai târziu în viață.”

Dincolo de durerile de spate, tulburările de postură duc, la copii, inclusiv la probleme de concentrare și de învățare, atrag atenția specialiștii: în timp ce, la școală, profesorul explică, copilul poate fi preocupat să își țină corpul într-o poziție nedureroasă, ceea ce îi poate reduce concentrarea.

De asemenea, tulburările de postură pot conduce, în final, la deformarea coloanei vertebrale, ceea ce poate pune presiune pe nervi sau pe vasele de sânge: acest lucru poate face inclusiv ca sângele să nu circule corespunzător la creier și să nu îl oxigeneze adecvat, ceea ce poate cauza afecțiuni grave.

Sursa: Studiu: Unu din patru copii români are dureri de spate cauzate de postura greșită. Ce riscuri există pe termen lung – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentDan Petrescu, OUT! Nelu Varga nu a mai rezistat şi a luat decizia. „Cum poţi să spui aşa ceva? Să-şi facă bagajele şi să plece!”
Articolul următorCodin Maticiuc, apel disperat pe Internet! Oferă recompensă 1.000 euro pentru cine îl ajută | FOTO