Acasă Stiri Laura Vicol: „Toată lumea mi-a pus etichetă de Nordis, o să aveți...

Laura Vicol: „Toată lumea mi-a pus etichetă de Nordis, o să aveți mari surprize” / „Niciodată nu o să fug din țară” / Acuzațiile procurorilor și stenograme din dosar

29
0

Curtea de Apel București se va pronunța miercuri seară pe solicitarea DIICOT privind arestarea preventivă a celor 11 persoane reținute de DIICOT în dosarul Nordis, printre care fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, Vladimir Ciorbă, principalul acționar al companiei imobiliare. Amintim că Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și ceilalți nouă suspecți sunt în libertate, după ce ordonanțele de reținere au expirat.

RECLAMĂ

20:01

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost urcați într-o mașină albă a poliției și sunt transportați direct în arest, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile de știri. Vicol urmează să fie dusă în Arestul Central al Poliției Capitalei, iar Vladimir Ciorbă va ajunge în Arestul Poliției Sectorului 4.19:44

Laura Vicol şi soţul ei vor fi duși în arest direct din sala de judecată

Fosta deputată PSD Laura Vicol şi soţul acesteia, Vladimir Ciorbă, vor fi duşi în arestul Poliţiei Capitalei direct din sala de judecată, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri ca aceştia să fie certaţi în spatele gratiilor pentru următoarele 30 de zile, în dosarul Nordis, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit aceloraşi surse, tot din sala de judecată au fost ridicaţi şi ceilalţi trei inculpaţi pentru care s-a dispus arestarea preventivă în acest dosar şi anume Gheorghe Emanuel Poştoacă – acţionar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poştoacă (acţionar şi administrator la mai multe firme din grupul Nordis) şi Florin Poştoacă.

În cazul altor şase inculpaţi, instanţa a luat măsura arestului la domiciliu sau pe cea a controlului judiciar.18:11

Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a Laurei Vicol și a lui Vladimir Ciorbă. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.16:03

DIICOT a anunțat miercuri ce bunuri a pus sub sechestru în dosarul Nordis, în care procurorii cer arestarea preventivă a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a altor nouă persoane.15:19

Instanța a amânat pronunțarea deciziei pentru ora 17.30.15:19

Laura Vicol a ajuns la instanță.

Laura Vicol, la Curtea de Apel București. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Către jurnaliștii care au asaltat-o cu întrebări: „Vă rog frumos să-mi dați spațiu”.

„Toți pe cei care i-am ajutat să vină să dea declarații. Dacă nu, o să-i chem eu”, a susținut Vicol.

Întrebată din nou despre păgubiții Nordis, care au plătit pentru apartamente pe care nu le-au primit, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților a susținut că nu sunt păgubiți, ci clienți, iar luni ar fi urmat să primească apartamente 700 de oameni. Ea susține că acest lucru nu a mai fost posibil din cauza declanșării anchetei DIICOT.

„Mi s-a pus ștampilă și etichetă de Nordis, toată lumea mi-a pus etichetă. O să aveți mari surprize. Am făcut multe plângeri. (…) Niciodată nu o să fug din România, am doi copii minori acasă”, a mai susținut Vicol.

14:57

Vladimir Ciorbă a ajuns deja la instanță.

Judecătoarea Irina Manu de la Curtea de Apel București este cea care se va pronunța asupra solicitării DIICOT de arestare preventivă a tuturor celor 11 suspecți.

Decizia Curții de Apel nu va fi definitivă.

„Sunt infracțiuni care dau bine la presă”

În dosarul Nordis, alături de Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți de procurori, luni: Gheorghe Emanuel Poştoacă, Cristian Nicolae Poştoacă, Florin Poştoacă, Sanda Răileanu, Gabriela Vasile, Matei Cristian, Bogdan Adalbert Şaitoş, Oana Claudia Oprea, George Marian Ivan. Ei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor și evaziune fiscală.

Marți, ai eu fost scoși din arest și duși la Curtea de Apel București, unde procurorii au cerut arestarea preventivă. Cei doi au părăsit marți noapte sediul instanței, după ce ordonanța pentru reținerea lor a expirat, astfel că inculpații sunt liberi. Instanța a rămas în pronunțare pentru miercuri.

Fostul parlamentar PSD Laura Vicol a afirmat, marţi seară, că a făcut declaraţii în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti şi speră ca cererea de arestare formulată de procurori să fie respinsă. Vicol a mai spus că nu a făcut niciun denunţ, pe numele premierului Marcel Ciolacu sau al altcuiva şi respinge acuzaţia că ar fi fost avertizată cu privire la percheziţii.

„V-am rugat din suflet să mă lăsaţi să termin ce am de declarat în faţa instanţei de judecată, am declarat, acum vor urma concluziile avocaţilor (…) Să dea Dumnezeu să se respingă această propunere şi ne vedem la declaraţii”, a declarat Laura Vicol, marţi seară, la Curtea de Apel Bucureşti.

Întrebată dacă l-a denunţat pe premierul Marcel Ciolacu, Vicol a afirmat: „Eu nu am făcut niciun denunţ”.

La rândul său, Vladimir Ciorbă a negat acuzațiile. „Sunt infracțiuni care dau bine la presă, cum ar fi cele de delapidare în formă continuată, constituire de grup infracțional. Formele agravante ale acestor fapte sunt dispuse de către domnii de la DIICOT raportate la sumele de bani”, a declarat Ciorbă la ieșirea din Curtea de Apel București pentru Marian Ceaușescu.

Acuzațiile procurorilor

Laura Vicol este acuzată de procurorii DIICOT că s-a implicat activ în activitatea infracționară a companiei Nordis, unde soțul său Vladimir Ciorbă se număra printre acționari. Referatul procurorilor cuprinde mai multe interceptări cu discuții între angajații Nordis în care aceștia o menționează direct pe fosta deputată PSD.

Angajații au fost interceptați în timp ce discutau despre cum erau cheltuiți banii clienților păgubiți: ”în șifonierul Laurei”, ”mașinile lui Vlad”, ”bijuteriile tuturor”, vacanțe de lux.

De asemenea, Vicol este acuzată că și-a ascuns telefonul pe care îl folosea în mod obișnuit, prezentând procurorilor, la percheziții, un alt telefon, în încercarea de a ascunde probe, spun procurorii.

Laura Vicol este acuzată de procurori că „nu manifestă decât dispreț față de clienții păgubiți, în condițiile în care, conștientă fiind de proveniența infracțională a sumelor dobândite le epuizează rapid prin cheltuieli opulente și extravagante într-un timp foarte scurt”. 

Stenograme DIICOT: Vicol și-a ascuns telefonul cu o zi înainte de percheziții

Procurorii arată în referatul de arestare că Laura Vicol „a ascuns bunuri care puteau constitui mijloace de probă, respectiv terminalul mobil pe care l-a utilizat până în data de 02.02.2025, aproximativ ora 23.00, dată la care a fost dezactivat, a doua zi, la data de 03.02.2025, cu ocazia percheziției domiciliare și, ulterior, la sediul DIICOT, prezentând un alt telefon mobil în contextul solicitării de predare a acestuia”.

Laura Vicol a fost interceptată în timp ce spunea apropiaților că a fost avertizată de descinderile mascaților:

Doamnă: Am văzut emisiunea mi-a plăcut
Laura Vicol: Ți-a plăcut?

Doamnă: Da, mi-a plăcut mult!
Laura Vicol: Da, păi trebuie să încep să vorbesc că oricum în lunile astea oricum nu mă credea nimeni și așa și acum tot îmi iau carne în frigider dar măcar nu mai iau masiv..

(…)

Doamnă: (neinteligibil) … seama
Laura Vicol: Da, pentru o campanie electorală, da adevărul oricum iese la iveală, ideea este că ne-a luat imaginea, demnitatea, ne-a luat reputația, ne-a luat bani și joi am aflat mi-a zis o amică bună de a mea, care lucrează undeva, că să mă pregătesc că vor să-l ia pe ăsta din casă, la fel cu scandal, cu nu știu ce, că să ne decredibilizeze și, indiferent ce spunem, să nu mai fim crezuți.

Într-o altă conversație, purtată cu un bărbat pe 31 ianuarie, Laura Vicol reiterează ideea că a fost avertizată de percheziții: 

D.M.: Da eu nu-l cunosc pe soțul dumneavoastră dar are… cum să zic din ce am văzut eu
Laura Vicol: Domnule, nu-i hoț!

D.M. … N-are nici o frică, n-are nici o frică…
Laura Vicol: N-are nimic nu are dar el merge cu capul drept înainte, cum să vă spun….

D.M.: Da 
Laura Vicol: Ne trezim la 6 dimineața, în fiecare dimineață, de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să le ia din casă, asta e cu totul altceva”

Procurorii DIICOT cer arestarea preventivă a Laurei Vicol, motivând că lăsarea ei în libertate ar putea periclita ancheta.

”Faptele săvârșite de inculpată prin complexitatea și amploarea lor conduc la concluzia că pentru aceasta comiterea lor constituie o modalitate de obținere a unor mijloace de trai în mod facil și cu siguranță că represiunea statului va fi minimă având în vedere atingerea valorilor ocrotite de lege prin vătămarea intereselor generale ale statului și în subsidiar ale cetățenilor și mediului de afaceri”, arată procurorii în referatul de arestare.

Transferuri suspecte ascunse de inspectori ANAF

Patru inspectori de la Fisc care au descoperit încă din 2021 probleme în urma controalelor făcute la grupul de firme Nordis nu au luat niciun fel de măsuri, arată DIICOT în referatul prin care a cerut arestarea preventivă a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a mai multor directori din companie, scrie Agerpres.

În documentele procurorilor apar declarații ale unor inspectori ANAF care au participat la controale și care au susținut că s-au simțit intimidați de către principalul acționar al Nordis, Vladimir Ciorbă.

Procurorii DIICOT mai susțin că în cursul anului 2024 reprezentanții Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care făceau control și au solicitat audiență la președintele ANAF.

Astfel, în 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poștoacă – asociatul lui Vladimir Ciorbă – a fost primit în audiență de președintele ANAF, întâlnire la care au participat și persoane cu funcții de conducere din cadrul DGAF. Poștoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, „comportamentul necorespunzător” al inspectorilor, audierea clienților grupului Nordis, presupuse încadrări eronate ale unor operațiuni, analiza unor tranzacții intragrup.

Un alt martor declara, printre altele, că, „prin luna decembrie a anului 2023, Ciorbă Vladimir Răzvan ne-a transmis că va fi schimbată toată conducerea ANAF în perioada următoare, fără a specifica o dată anume, afirmație făcută probabil în ideea de a descuraja insistențele noastre pentru obținerea documentelor necesare controlului”.

Peste 195 de milioane de euro, încasați ca avans de la clienți

Procurorii susțin că liderii grupului infracțional organizat au încasat de la clienți suma de peste 195 de milioane de euro, ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier). Banii au fost încasați prin intermediul mai multor societăți comerciale.

Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro, spun autoritățile.

„În primele două situații, în majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor ar fi avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani ar fi ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența  unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani ar fi urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar”, menționează procurorii.

DIICOT amintește că metodele folosite de grupare au inclus și „vânzarea imobilelor către alte persoane, condiționarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obligații neinserate inițial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinței locuințelor pe o perioadă lungă de timp, intenția de a folosi apartamentele edificate în interes propriu – pentru funcționarea hotelului, grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terțe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului, interdicția notării la cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare, asumarea în scris a obligației de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relațiilor contractuale sub sancțiunea plății unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienților”.

„Cei în cauză ar fi recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor, pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate”, precizează DIICOT.

Escrocheria Nordis, dezvăluită de o investigație Recorder

În luna octombrie 2024, Recorder a dezvăluit că Nordis a încasat în ultimii ani sume uriașe în avans de la oameni care, deși au plătit integral apartamente, nu au mai intrat în posesia lor. În unele cazuri, spun jurnaliștii, aceleași apartamente au fost vândute de mai multe ori către diferite persoane.

Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, deputată PSD și fostă președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Subiectul a fost continuat cu dezvăluirile G4Media. Site-ul a scris că premierul Marcel Ciolacu a călătorit de mai multe ori în străinătate cu un avion al acestei firme, Nordis. Premierul susține că și-a plătit din banii săi aceste zboruri.

Sursa: Laura Vicol: „Toată lumea mi-a pus etichetă de Nordis, o să aveți mari surprize” / „Niciodată nu o să fug din țară” / Acuzațiile procurorilor și stenograme din dosar – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentLaura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați preventiv în dosarul Nordis. Decizia instanței nu este definitivă, dar e executorie / Ei au fost duși în arest
Articolul următorMinistrul Justiției, despre Laura Vicol: Este investigată pentru fapte pe care nu le-a săvârşit în calitatea sa politică