Acasă Stiri VIDEO&FOTO PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale: „Ăsta poate...

VIDEO&FOTO PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale: „Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii”

46
0

Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Astfel, Antonescu are acum susţinerea oficială a PNL, UDMR şi PSD. „Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii. În cazul nostru e puţin altfel, povestea e ceva mai interesantă, ceva mai spectaculoasă şi tot ce îmi doresc, nu doar pentru noi, ci pentru ţara noastră, e ca această lungă şi complicată poveste să aibă happy end”, a declarat Crin Antonescu. Congresul PSD a avut loc la Palatul Parlamentului, dar membrii PSD au participat și online. Candidatura lui Antonescu a fost validată cu 5.484 de voturi „da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri.

RECLAMĂ

Congresul extraordinar al PSD, transmis în direct pe Facebook

Candidatura lui Antonescu la prezidențiale, validată și de PSD

ACTUALIZARE 13.35 Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată. Potrivit rezultatului anunţat de Bogdan Ivan pe scena Congresului extraordinar al PSD, din 5.928 de reprezentanţi convocaţi, au fost prezenţi 5.516. Au fost înregistrate 5.484 de voturi ”da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri.

„Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii. În cazul nostru e puţin altfel, povestea e ceva mai interesantă, ceva mai spectaculoasă şi tot ce îmi doresc, nu doar pentru noi, ci pentru ţara noastră, e ca această lungă şi complicată poveste să aibă happy end. Happy end înseamnă o România stabilă, cu un raport, în fine, normal, după 20 de ani, între preşedinte, Parlament, partide politice, deci cetăţeni. Mulţumesc mult tuturor!”, a transmis Crin Antonescu, după anunţarea votului.

Crin Antonescu: Nu există neutralitate pentru România

ACTUALIZARE 13.05 „Cel mai important lucru e să ținem dreapta politica României. Nu dezvolt acum aberațiile despre neutralitate. Nu există neutralitate pentru România sau există fără niciun fel de garanții. Știm că de 20 de ani PSD nu a promovat un membru al PSD prin alegeri președinte. Nu se va întâmpla nici acum, dar ce se va întâmpla e că veți avea un președinte, un președinte care nu ostilizează restul alegătorilor împotriva celui mai votat partid din România.

Președintele va fi un partener al PSD, veți avea un președinte care va știi să respecte un partid ca și pe celelalte, dar un partid care e deja un partid istoric. Nu trebuie decât să facem ceea ce știm că putem face și ceea ce credem că e normal, ne trebuie doar credință, putere, curaj, mă rog lui Dumnezeu să vi le dea, să mi le dea și să binecuvânteze România”, a spus Crin Antonescu în încheierea discursului de la congres.

Crin Antonescu: Cred că familia e formată dintr-o femeie și un bărbat

ACTUALIZARE 12.58 „Avem să facem ordine și în politică și în instituții publice și în școala. Școlile trebuie să dea tineri învățați, nu dezinformați. Avem nevoie de tineri care să înțeleagă că respectul e fundamental. Oamenii trebuie să înțeleagă prin cultură că România trebuie să fie o țară liberă, dar în care trebuie să existe un respect pentru ce e majoritar. Cred că familia e formată dintr-un bărbat și o femeie. Cred în același timp că trebuie să garantăm libertatea oricărei opțiuni, inclusiv de natură sexuală, dar cred că în ceea ce privește familia, educația și manifestările publice, e foarte bine ca acest lucru să rămână opținea noastră intimă. Nu vreau o săptămână cu manifestații heterosexuale și una cu manifestații homosexuale”,  a spus Antonescu în cadrul congresului PSD.

Crin Antonescu: Voi fi un președinte puternic

ACTUALIZARE 12.50 Crin Antonescu și-a început discursul mulțumindu-i lui Marcel Ciolacu pentru că a vorbit frumos de el.

„Mă bucur să fim asociați într-o misiune pe care ne-o asumăm conștient. Trăim într-un vârf al unei nemulțumiri și chiar isterii generale a ceea ce se numește sistem, împotriva partidelor, că știu sau că nu știu oamenii, împotriva democrației și libertății. Partidele care în acești 30-35 ani au asumat povara guvernării par a fi pentru mulți oameni răul cel mare al României.

Eu sunt aici și am răspuns chemării dvs. și intru cu încredere în acest rol dacă o veți face pornind de la convingerea nu că partidele sunt minunate, că nu au dezamăgit, că nu m-au dezamăgit și pe mine, ci de la premisa că noi românii avem de ales între discursul falsei icoane făcătoare de false minuni care ne anunță că partidele vor dispărea și credința și dorința mea ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Antonescu.

„Dispariția partidelor înseamnă dispariția democrației, acest Petrache Lupu nu ne spune ce se întâmplă mai departe după ce lichidăm partidele. Sunt aici și sunt onorat să fiu alături de dvs. pentru că așa cu bune, cu rele, aceste partide sunt cele care pot apăra ceea ce trebuie apărat în România și sunt cele care pot schimba ce se poate schimba, nu altcineva. Am văzut alternativele, nu îneleg de ce noi, cei care credem asta, sunt defensivi, de parcă am fi vinovați că apărăm democrația.

Noi avem de gândit la un lucru clar: oameni simpli, activi sau rezerviști, simpli cetățeni sau politiceni trebuie să răspundem: dacă o anume rânduială a lucrurilor în casă trebuie să ne facă să dărâmăm casa sau să așezăm lucrurile. Nu văd de ce trebuie să fim defensivi, dvs., din nou, ați fost desemnați de români cu același vot al primului partid al României, partidul care în 35 de ani de democrației a obținut cele mai multe voturi ale românilor, aproape de fiecare dată.

E partidul care a creat frustări, greșeli, dar a creat și toate aceste lucruri care astăzi ne duc în cea mai bună situație a României din istorie. Românii sunt astăzi cu adevărat europeni. Constat că unor geopoliticieni din jurul maestrului le-a rămas Uniunea Europeană prea mică.

Noi avem nevoie să ne apărăm condiția de țară a UE, a NATO, a Parteneriatului cu Statele Unite. Eu cred că marea bătălie pe care sper că o vom da împreună nu e doar cea electorală, ci începe după aceea, avem turbulențe majore în relațiile internaționale, în structurile vieții internaționale și avem și înăuntru de rezolvat lucruri.

Eu cred că în ceea ce îl privește pe președinte, câteva lucruri trebuie clarificate: eu voi fi președinte puternic, nu prin încălcarea Constituției sau prin interpretarea ei abuzivă. Sunt și lucruri pe care nu le-am făcut, nu am sărit proclamând un principiu, așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată, voi fi puternic prin agajament, atitudine și parteneriat. Nu e nimic ce poate face singur președintele, nu există niciun lucru de care președintele să nu se simtă responsabil.

Pentru dvs., pentru partide, ca și pentru alte instituții, mesajul meu: Partener întotdeauna, niciodată complice. Sunt multe lucruri care trebuie puse în ordine. Nu mă refer la servicii secrete. Mă refer la elite care de 35 de ani au cerut de la forțe politice și statut, și prestigiu. E momentul ca președintele fără a avea autoritate să le întrebe: dar voi ce ați făcut pentru români?

Despre mine și despre câteva convingeri ale mele vă pot spune: aceste convingeri nu pot influența legislația din România, am de gând să respect Constituția. Conducerea, în cea mai mare parte, o face Guvernul, iar președintele cooperează cu Guvernul. Vă spun ca să știți cu cine aveți de-a face, pe mine m-a ajutat viața să țin minte câteva lucruri. Știu ce înseamă să fii sărac, știu ce înseamnă să fiu copil din marginea țării, să n-ai pile, să crezi că drepturile tale sunt doar pe o foaie de hârtie”, a fost o parte din discursul lui Crin Antonescu.

Ciolacu: Am generat doar silă, iar rezultatul a fost că românii ne-au întors spatele

ACTUALIZARE 12.20 Marcel Ciolacu a spus că vrea să fie direct și la obiect: „Astăzi am decis să fiu direct si la obiect, noi, oamenii politici ne uităm în oglindă și ne vedem frumoși și mai ales, iubiți, imaginea proiectată nu e aceeași cu modul în care ne percep oamenii. De aceea, cred că a venit timpul să acoperim oglinzile propriului ego și să le demonstrăm românilor că înțelegem cu adevărat ce defecte avem și unde am greșit.

Am crezut că este suficient să pornim autostrăzi, spitale regionale, să facem dreptate pensionarilor și să creștem veniturile românilor. Am crezut că e suficient să intrăm în Schengen, să renunțăm la vizele pentru SUA. Am crezut, de fapt, că e suficient să avem o bună guvernare pentru a aduce un președinte de stânga la Cotroceni după 20 de ani. Am greșit, la fel cum au greșit și Victor Ponta și Adrian Năstase, doi premieri care au guvernat bine România”, a spus premierul în cadrul congresului.

„Românii voiau un profil de președinte pentru realizări de la guevrnare nu ne-a aplaudat nimeni, oamenii ne-au spus că era datoria noastră. De fapt, rolul nostru și fișa postului este în acest sens. Vreau să vă spun că e corect, eu, personal, am greșit. Am mai greșit că am avut încredere într-un partener care n-a găsit maturitatea de a avea alegeri atunci când i-am anunțat pe români, de a avea un candidat comun. El nu trebuia să se numească Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

Orgoliile stupide au făcut să candidăm separat și să ne umplem de noroi unii pe alții în fiecare seară pe toate televiziunile. Am generat doar silă, iar rezultatul a fost că românii ne-au întors spatele și au preferat un fals Mesia. Unii au dispărut în timp ce noi suntem aici. Să renunțăm și noi acum ar fi cel mai convenabil. Noi la PSD nu am renunțat niciodată atunci când a fost greu, trebuie să ne asumăm momentul cu la fel de mult curaj”, a continuat Marcel Ciolacu.

„A repeta aceleași greșeli ar însemna să dăm ceasul României înapoi cu 35 de ani. Suntem obligați să venim în fața românilor uniți, cu un om care are profilul prezidențial, un om capabil, cu experiență, educat, onest, și mai ales, un patriot, un om cu principii puternice care a știut să lupte pentru valorile sale și care a putut să spună „nu”. Acest om este Crin Antonescu”, a adăugat premierul.

ACTUALIZARE 11.50 Fostul premier Victor Ponta a ajuns la congresul extraordinar al PSD. A declarat că nu îl susține pe Crin Antonescu drept candidat al PSD pentru prezidențiale. „Și nu-l susține niciun pesedist. Sper să am ocazia să vorbesc”, a spus fostul premier social-democrat. 0 seconds of 0 secondsVolume 90%  

ACTUALIZARE 11.45 Vicepreședintele PSD, Dumitrița Gliga, a spus în cadrul congresului că România e prin definiție stat european și că poporul român a fost mereu adeptul păcii. „Niciodată să nu lași drumul pentru o cărare”, a spus aceasta referitor la alegerile prezidențiale din 2025.

ACTUALIZARE 11.30 Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a ajuns la congresul extraordinar al partidului împreună cu Crin Antonescu, cel care urmează să fie validat de social-democraţi candidat la alegerile prezidenţiale.

Întrebat dacă vede de bun augur această premieră în care social-democraţii votează un candidat de dreapta, Ciolacu a spus: „Să ne ajute Dumnezeu”.

Crin Antonescu a menţionat că are emoţii şi că se aşteaptă şi la voturi împotrivă.

Paul Stănescu: Poate sunt colegi care au primit cu reticienţă candidatura comună a lui Crin Antonescu

ACTUALIZARE 11.23 Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat, duminică, înaintea Congresului PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu, că sunt colegi în partid care au privit cu reticenţă această candidatură. Întrebat dacă o eventuală candidatură a lui Victor Ponta la prezidenţiale ar încurca susţinerea candidatului coaliţiei, Stănescu a spus că este decizia lui Ponta. De asemenea, Paul Stănescu a afirmat că actualul preşedinte, Klaus Iohannis, ar trebui să demisioneze din funcţie, dar a subliniat că „s-a depăşit momentul”.

„Am mai avut aşa ceva, în 2012, a fost un congres comun, PSD, PC, PNL. Acum s-a decis în coaliţie candidatul comun, Crin Antonescu, şi fiecare partid, PNL, PSD, UDMR, în cel mai înalt for al partidului, trebuie să votăm susţinerea candidaturii domnului Antonescu. Este pentru prima dată când se întâmplă lucrul ăsta (votarea unui candidat în afara partidului – n.r.), pentru că suntem o coaliţie a forţelor democratice pentru România şi decizia şi în coaliţie şi în anumite foruri ale partidului e decizia ca coaliţia să aibă un candidat comun”, a declarat Paul Stănescu, potrivit News.ro.

„Poate sunt colegi care au primit cu reticenţă lucrul ăsta, să fiu foarte sincer, dar noi suntem un partid foarte disciplinat şi sunt convins că toţi colegii mei vor respecta decizia. S-a decis ca toate cele trei partide să aibă un candidat comun. Coaliţia nu poate să reziste, dacă nu avem un candidat comun”, a spus Stănescu.

Întrebat, despre candidatura lui Victor Ponta, Stănescu a răspuns că „e decizia lui”.

„Victor Ponta… e decizia lui. Deocamdată e membru PSD. Dacă Ponta va candida, partidul va lua o decizie la un moment dat, dacă el nu se va retrage”, a explicat Stănescu.

Secretarul general al PDSD  s-a referit şi la preşedintele Klaus Iohannis, despre care a afirmat că ar fi trebuit să demisioneze din funcţie.

„Cred că s-a depăşit momentul Klaus Iohannis. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu cred că ar trebui să îşi dea demisia. Eu, ca cetăţean al acestei ţări, şi eu cred că ar trebui să îşi dea demisia. Am spus că s-a depăşit acest moment fiindcă e greu din punct de vedere al calendarului să faci aşa ceva”, a spus Paul Stănescu.

Daniel Zamfir, atac la Victor Ponta: „Sub nicio formă nu este un om nou”

ACTUALIZARE 10.50  La congres participă în format fizic mai puțini membri decât în mod obișnuit la un asemenea eveniment al Partidului Social Democrat, potrivit reporterului Digi 24 Elena Crângașu. Membrii PSD au avut ședințe în filialele județene înainte, iar un reprezentant al lor va vota direct la congres.

Învitat în direct la Digi24, senatorul PSD Daniel Zamfir, întrebat dacă organizarea congresului în acest format ține de dorința de a opri vocile critice din PSD la adresa lui Crin Antonescu, în contextul discuțiilor despre o posibilă candidatură a lui Victor Ponta, a spus că același sistem de vot pentru desemnarea candidatului la prezidențiale a fost folosit și în 2014.

„Vreau să aduc aminte celor care ne urmăresc că și în 2014, când a fost candidat Victor Ponta, candidatul Partidul Social Democrat, sistemul de vot acesta a fost exact același. Congresul a fost tot un congres hibrid organizat atunci, cu baza la Alba Iulia. Organizațiile județene și-au făcut tot așa în țară, conferințele ca atare, nu este niciun motiv de a specula în vreun fel sau altul. [… ]Nu ăsta a fost motivul, ci pur și simplu programul, calendarul de organizare a congresului a necesitat o astfel de organizare”, a explicat Zamfir.

Daniel Zamfir a abordat și atacurile lui Victor Ponta la adresa lui Crin Antonescu și a subliniat că fostul lider al PSD nu poate spune că este un om nou în politică.

„Acuma, iertați-mă, Victor Ponta este încă colegul meu? Da, să se prezinte Victor Ponta ca un politician nou, venit din spuma mării, e absolut ridicol. Domnul Ponta a fost, cum bine știți, președinte al Partidului Social Democrat, a fost prim-ministru, a fost candidatul partidului la președinția României. Așadar, sub nicio formă nu este un om nou”, a spus Zamfir.

Senatorul PSD a spus că Victor Ponta se plasează automat în afara partidului prin declarațiile anti-Crin Antonescu.

„Dacă vorbește de sistem, nu știu pe ce sistem vorbește domnia sa. Vorbește de sistemul statul paralel sau vorbește despre sistemul politic. Mă tem că Victor Ponta a fost și este în ambele sisteme. Ca atare, n-aș n-aș insista să mai comentez despre Victor Ponta. Este într-adevăr în situația în care se pune automat în afara partidului, partidul a decis o formulă prin care să meargă legile prezidențiale. Crin Antonescu este candidatul pe care partidul și-l dorește candidat comun, pentru că suntem într-o coaliție și această coaliție a stabilit că vom avea un candidat comun în persona. Crin Antonescu. Partidul Social Democrat chiar a învățat din ce s-a întâmplat în trecut. Nu vrem să repetăm aceleași greșeli. Nu putem să fim într-o coaliție la guvernare și în același timp în cadrul coaliției să existe candidați separați, cum s-a întâmplat cum s-a întâmplat la alegeri prezidențiale la Primăria Capitalei”, a explicat Zamfir.

„Vom avea un candidat comun, un candidat solid, un candidat foarte bun, cu un discurs foarte bun și avem convingerea că va intra în turul doi, Crin Antonescu, și va câștiga alegeri prezențiale”, a mai spus social-democratul.

Zamfir a mai spus că în timpul USL, în 2014, cel care a greșit și a rupt alianța a fost premierul de atunci, Victor Ponta.

„Vă aduceți aminte că atunci când USL a decis să aibă să meargă la alegeri în formula Crin Antonescu președinte, Victor Ponta prim-ministru, Crin Antonescu și Partidul Național Liberal și-au ținut promisiunea. Cel care a a încălcat această înțelegere și a rupt alianța USL a fost Victor Ponta. Oamenii și aduc aminte și nu cred că mai e cazul să să discutăm lucrul ăsta. Spuneam că există această compatibilitate între electoratul PSD și Crin Antonescu. Am încercat această experiență. Atunci USL, știți bine, a avut un scor un scor foarte mare la la alegerile parlamentare. Cred de asemenea că și rezultatul la alegerile europarlamentare când am candidat împreună cu PNL, iată electoratul, și s-a întâmplat chiar anul trecut, ne-a acordat-o o încredere consistentă, aproape 50%, așadar, cred că candidatul comun astăzi, al coaliției de guvernare, al partidelor prooccidentale, proeuropene, este cel care poate într-adevăr să ducă să mențină România pe pe linia proeuropeană și eurotlantic”, a conchis Daniel Zamfir.

Congresul extraordinar al PSD, în contextul unor tensiuni legate de bugetul pe 2025

Știrea inițială. Reuniunea social-democraţilor vine pe fondul tensiunilor legate de finalizarea bugetului pe 2025, care a dus la proteste la adresa Executivului, dar şi al unei posibile candidaturi a fostului premier Victor Ponta, care ar încurca planurile PSD de susţinere a candidaturii lui Crin Antonescu, la nivelul membrilor de partid.

PSD este ultimul partid care validează candidatura lui Antonescu, după ce atât liberalii, într-un Consiliu Naţional, cât şi UDMR, în Consiliul Reprezentanţilor Unionali, au votat pentru candidatura acestuia. Crin Antonescu va fi prezent la Congresul PSD, cum a fost, de altfel, şi la şedinţa conducerii PNL, ulterior, el participând şi la şedinţa coaliţiei în care s-a discutat despre proiectul bugetului de stat pe 2025, scrie News.ro.

Congresul social-democraţilor are loc începând cu ora 11.30, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Sala „I.I.C. Brătianu”, dar se va desfăşura şi regim hibrid, şi cu prezenţă online.

Votul din Congresul extraordinar al PSD vine după un alt vot de validare, într-un alt for de conducere, mai restrâns, Consiliul Politic, în urmă cu două săptămâni.

Convocarea Congresului s-a făcut pentru că o candidatură susţinută de PSD trebuie validată în forul suprem al partidului.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirma despre faptul că PSD nu are un candidat unic la prezidenţialele din luna mai că a semnat un protocol al coaliţiei, în care este prevăzută candidatura comună a lui Crin Antonescu, din partea celor trei formaţiuni.

„Am o semnătură pusă pe un acord al coaliţiei. Noi avem o coaliţie de guvernare, unde este specificat faptul că domnul Crin Antonescu este candidatul comun al PSD, PNL şi UDMR, plus minorităţi. În acest moment, dacă domnul Crin Antonescu nu este candidatul – dar este foarte puţin probabil, mai ales după şedinţa de astăzi a Consiliului Politic Naţional al PSD – înseamnă că nu mai avem o coaliţie de guvernare”, afirma Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Posibilă candidatură a lui Victor Ponta

Despre o posibilă candidatură a lui Victor Ponta, actual parlamentar PSD, Ciolacu arăta că, dacă acesta decide să candideze, nu o va face ca membru al Partidului Social Democrat.

Ponta afirmase recent că, dacă va candida la alegerile prezidenţiale, atunci social-democraţii îl vot vota pe el, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci ei îl vor vota pe Călin Georgescu.

Ponta mai declara că PSD-iştii nu vor vota cu Nicuşor Dan sau Crin Antonescu.

„Dacă candidez eu, cred că vor vota cu mine. Dacă nu, vor vota cu Călin Georgescu. În niciun caz nu vor vota cu Nicuşor Dan sau cu Crin Antonescu. Crin e perceput în continuare în mod real şi corect de PSD-işti ca cel care ne-a înjunghiat şi ni l-a adus pe Iohannis. Şi faptul că şi acum se mândreşte cu Iohannis, nu ştiu ce consultant i-a zis că îl ajută chestia asta, în niciun caz la PSD-şti nu ajută. Plus că ar mai fi un lucru. Cum se poate ca primul partid al ţării să nu aibă candidat?”, a mai afirmat Victor Ponta.

Sursa: PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale: „Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii” | Digi24

RECLAMĂ
Articolul precedentCel mai căutat loc de muncă din România. Salariile pleacă de la 4.700 de lei, dar ajung și la 12.000 de lei
Articolul următorAvertizare de ninsori, vânt și ger, în România! Unde va fi cel mai frig, conform ANM