Începutul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă a fost un subiect relatat pe larg de posturile tv, canalele Telegram și blogurile din Rusia, dar și de politicieni. Aceștia au punctat lipsa lui Zelenski de la inaugurare și a subiectului „Ucraina” din discursul președintelui, dar și schimbarea direcției în ceea ce privește minoritățile sexuale.
Majoritatea comentatorilor din Rusia au încercat să descifreze din discursul lui Trump care va fi atitudinea sa față de războiul din Ucraina.
„Un spectacol, aproape ca un concert rock. Noul președinte, fără să piardă timp, a trimis ordinele predecesorului său la coșul de gunoi. Despre Ucraina, în discursul de inaugurare, Trump nici măcar nu a pomenit, dar nu a putut să evite întrebările despre soluționarea conflictului”, relatează Pervîi Canal, care a avut și un corespondent trimis la fața locului.
În reportajul acestuia, se invocă și posibilitatea unei întâlniri dintre Donald Trump și Vladimir Putin, care deocamdată nu este stabilită.
Un al post tv din Rusia, Rosia-1, vorbește despre „secolul de aur promis de Trump pentru America, dar pune accentul pe schimbările radicale pe care acest mandat le presupune pentru minoritățile sexuale.
„Prima lovitură va fi dată asupra valorilor minorității liberale: Trump anunță începutul revoluției al raționamentului”, spune corespondentul „Rosia-1”, în contextul în care Trump a anunțat că de acum încolo în Statele Unite vor fi recunoscute doar două sexe: masculin și feminin.
Lipsa lui Zelenski de la inaugurare, punctată de presa rusească
„ Printre prioritățile sale în politica externă, Trump a menționat de mai multe ori conflictul din Ucraina, pe care își dorește să-l oprească cât mai rapid. Cel de-al 47-lea președinte al SUA se opune trimiterii de miliarde de dolari în arme către Kiev. De altfel, Zelenski nu a fost invitat la inaugurarea sa.
Trump va trebui să facă față și multor probleme interne. Acestea includ politica migrației, reformele din sectorul energetic și schimbarea agendei liberale, cum ar fi, de exemplu, interzicerea transsexualilor de a servi în armata americană”, scrie un al post TV federal, NTV.
ADVERTISING
În realitate, Donald Trump nu a pomenit nimic despre Ucraina în discursul său inaugural, ci a vorbit doar despre „războaiele altora” în care SUA nu ar trebui să se bage.
Ca și alte surse media, NTV punctează ca una dintre principalele decizii decretul lui Trump privind anularea inițiativelor dedicate susținerii diversității și incluziunii, adică cele care se referă inclusiv la protecția drepturilor minorităților sexuale.
„Trump a semnat un decret privind anularea inițiativelor legate de diversitate, egalitate și incluziune în cadrul guvernului federal. În termen de 60 de zile, toate funcțiile asociate acestui domeniu în instituțiile federale trebuie să fie desființate.
De asemenea, el a semnat un decret privind reluarea pedepsei cu moartea la nivel federal și a dispus ca tuturor statelor să li se asigure o cantitate suficientă de substanță pentru injecțiile letale”, relatează NTV.
Iar Russia Today, condusă de Margarita Simonyan, principala propagandista a lui Putin, a decis să abordeze subiectul noului mandat al lui Donald Trump în contextul războiului din Ucraina.
„Suspendarea de către Trump, pentru 90 de zile, a asistenței acordate altor țări ar putea duce la isteria lui Zelenski, au constatat membrii parlamentului (Dumei de Stat – n.r.)”, este titlul materialului Russia Today.
„RT a discutat decizia noului-vechi lider al Casei Albe cu deputați și senatori. Prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI, Viktor Vodolațki: „Aceasta va provoca neînțelegere și șoc în UE și în țările Europei, care sunt membri activi ai susținerii NATO… Sperăm că etapa care va duce la negocieri îi va înlătura pe susținătorii politicii rusofobe – precum Annalena Baerbock (n.r. – ministrul de externe german), Macron sau Starmer (n.r.- premierul britanic). Sperăm că Trump va rămâne fidel promisiunilor sale de a pune capăt acelei idei nebunești pe care o promovau Biden și echipa sa, referitor la furnizarea de arme letale Ucrainei și adâncirea conflictului”, se arată în materialul postului.
„În doar șase luni, lumea ar putea arăta complet diferit”
Jurnalistul Vladimir Soloviov, cunoscutul propagandist pro-Kremlin a preferat să relateze punctual despre deciziile luate de noul președinte al SUA.
„Trump a declarat că, începând de astăzi, politica oficială a SUA constă în recunoașterea a doar două genuri – masculin și feminin;
Vom restabili legile și ordinea în SUA;
Trump a declarat stare de urgență la granițele sudice ale SUA și a promis să trimită militari la frontieră;
Trump a afirmat că va fi „un pacificator și un unificator”;
Trump a promis că „puterea SUA” va opri toate războaiele și va aduce un nou spirit de unitate în lume”, a mai punctat Soloviov, fără a oferi vreo apreciere personală a acestor decizii.
Și publicistul Serghei Karnauhov, care are aproape 150 de mii de abonați pe canalul său de Telegram și este considerat unul dintre cei mai cunoscuți propaganiști în mediul online, a comentat noul mandat al lui Donald Trump.
„Venirea lui Trump este importantă nu atât din perspectiva așteptării unor schimbări în politica lor față de Rusia și cu atât mai puțin în privința soluționării conflictului din Ucraina. Situația este mult mai globală. Intențiile noilor elite americane, care au preluat puterea – și ele sunt cu adevărat o nouă elită – de a schimba lumea, perturbând toate fundamentele ordinii postbelice, reprezintă principalul aspect care ne privește direct”, a declarat acesta.
Acesta a remarcat, de asemenea, că în discursul său inaugural, cel de-al 47-lea președinte al SUA a abordat subiecte precum Canalul Panama, Groenlanda, migranții și Golful Mexic. Toate acestea ar putea indica faptul că am putea fi martorii unor „mari transformări ale planetei și peisajului său politic”.
„În doar șase luni, lumea ar putea fi complet diferită. Va fi o altă civilizație, în care va trebui să ne găsim locul. Prin urmare, trebuie să înțelegem deja acum că principalul criteriu de participare a unei țări în viitorul desenat de Trump este forța și superioritatea tehnologică. Avem nevoie de o victorie în Ucraina, pe care să nu trebuiască să o explicăm!”, – a subliniat Karnauhov.
El a adăugat, de asemenea, că și în interiorul Rusiei ar trebui să aibă loc schimbări orientate spre îmbunătățirea economiei și a vieții oamenilor, în concurență cu SUA.
Pe postul de înșelător de proștii americani, intră un nou specialist”, scrie bloggerul Ivan Kondakov, pe canalul său de Telegram, cu peste 44 de mii de abonați, referindu-se la faptul că Donald Trump a lansat propria monedă.
Ce spun oficialii ruși: „În ceea ce privește relațiile ruso-americane, în general, este puțin probabil să fie ușor”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a referit tot la decretul lui Trump privind desființarea inițiativelor legate de diversitate, egalitate și incluziune în cadrul guvernului federal.
„În termen de 60 de zile, toate funcțiile asociate acestui domeniu din instituțiile federale trebuie să fie eliminate. Vă imaginați câtor oameni le-au fost distruse viețile în urma propagandei acestei absurdități? Ce să facă acum sute de mii de persoane căror li s-a impus ideologia amputării organelor sexuale sănătoase și înlocuirii lor cu unele artificiale? (n.r. – afirmația nu este adevărată, nu a existat nicio „ideologie a amputării organelor sexuale”).
Și totuși, această prostie a fost promovată de SUA timp de mulți ani pe toate platformele internaționale, forțând țările și popoarele să se solidarizeze cu narațiunile antiștiințifice, așa cum le numesc ei. De fapt, aceasta a fost propaganda care ucide. Atât corpul, cât și sufletul.
Iată cu ce ar trebui să se ocupe instanțele internaționale legitime – cercetarea modului în care, timp de decenii, un regim pe scena mondială a promovat o doctrină antiumană, legând-o de ajutoare, sancțiuni, presiuni politice și financiare, dar și de umilirea demnității umane și hărțuire”, a scris Maria Zaharova pe Telegram.
Liderul Partidul Liberal Democrat din Rusia Leonid Sluțki, care este și președintele Comitetului de politica externă din cadrul Dumei de Stat, a scris pe canalul său de Telegram că „Moscova, așa cum a confirmat liderul rus Vladimir Putin, este deschisă dialogului cu noua administrație americană pe tema Ucrainei. Însă deschiderea nu înseamnă disponibilitate pentru concesii”.
„Totul va depinde de modul în care va decurge acest dialog. Pentru noi este importantă o pace durabilă, garanții ale unei securități egale și indivizibile, precum și eliminarea sistematică a cauzelor fundamentale ale conflictului. Asta înseamnă o Ucraină fără arme nucleare, nealiniată și denazificată.
Washingtonul a anunțat deja disponibilitatea de a iniția contacte, iar Donald Trump și-a exprimat intenția de a purta o convorbire telefonică, urmată de o întâlnire cu Vladimir Putin. Acesta este un semnal pozitiv. Totuși, în ceea ce privește relațiile ruso-americane în general, este puțin probabil să fie ușor.
Biden lasă în urmă o moștenire extrem de dificilă – practic niște ruine. Iar pentru reconstrucție (dacă va exista voință în acest sens) ar putea fi nevoie de decenii. Trump, desigur, arată o abordare mai rezonabilă, cel puțin prin recunoașterea unui fapt evident: existența a doar două genuri pe Pământ – masculin și feminin. Însă cât de rezonabilă va fi restul politicii sale, vom vedea. Indiferent de „alegerea americană”, Rusia, puternică și independentă, va continua să-și apere interesele naționale și să-și protejeze suveranitatea”, a declarat Leonid Sluțki.