Acasă Stiri #medicibuni Dr. Adelina Dan, ginecolog MedLife: „Stresul este un factor de risc...

#medicibuni Dr. Adelina Dan, ginecolog MedLife: „Stresul este un factor de risc major în sarcină, iar eu încerc să le liniștesc pe gravide și să le ofer siguranță”

78
0

Relația unei femei cu medicul ginecolog este esențială. Un profesionist care inspiră încredere și arată empatie poate convinge mai ușor femeia să vină la controale medicale regulate, să-și facă teste și analize, să vorbească deschis despre problemele de sănătate care o frământă. „Am observat că femeile care mă cunosc încep să vină de plăcere la ginecolog și lucrul acesta mă mulțumește foarte tare. E o victorie pentru mine“, a mărturisit dr. Adelina Loredana Dan, medic specialist ginecolog la Hyperclinica MedLife Ploiești.

RECLAMĂ

Dr. Adelina Dan este specialist ginecolog și încă din copilărie a simțit o chemare spre medicină. „Bunica mea spunea mereu că am inimă de doctor. Mi-a insuflat ideea că trebuie să urmez această cale”, a mărturisit dr. Adelina Dan. Alegerea specialității obstetrică-ginecologie a fost inspirată de dorința de a sprijini femeile. „Sunt o fire empatică și iubesc să ajut. Mi-a plăcut mereu ideea de a însoți femeile pe parcursul sarcinii și de a face parte din acest proces minunat.”

Prima naștere nu se uită niciodată!

Își aduce aminte perfect când a asistat prima naștere a unei paciente pe care o avea în grijă. „Eram în anul 2 de rezidențiat. N-am monitorizat singură acea gravidă, eram prea mică, eram la început de drum”, a povestit medicul. „Gravida a venit la camera de gardă cu o sângerare. Era în primul trimestru de sarcină. Anterior mai avusese o naștere pe cale vaginală și două sau trei avorturi. După acea naștere, nu mai reușea să țină sarcinile, să le ducă la bun sfârșit. Și, într-adevăr, i-am descoperit anumite probleme de-a lungul ultimei sarcini. A avut o trombocitopenie, o trombofilie. Le-am tratat, am monitorizat-o atent cu ajutorul unui medic ginecolog primar și a născut cu bine. Acum are o fetiță foarte frumoasă. Mămica aceea mi-a rămas recunoscătoare că a reușit să ducă sarcina până la capăt și că a născut cu bine”, a spus dr. Adelina Dan.

De atunci i-au trecut prin mâini sute de femei pe care le-a ajutat să aducă pe lume copii și faptul că reușește de fiecare dată este o împlinire enormă pentru medic.

Empatia, cheia succesului în profesie

Pacientele îi atribuie adesea un „noroc special”, pe care medicul îl explică prin optimismul său și abordarea preventivă. „Stresul este un factor de risc major în sarcină, iar eu încerc să le liniștesc pe gravide și să le ofer siguranță. De multe ori, aceasta este abordarea care face diferența”, a afirmat dr. Dan.

Un exemplu marcant îl reprezintă povestea unei tinere femei care avea o rezervă ovariană scăzută și trei avorturi spontane la activ. „După investigații suplimentare și un plan atent de monitorizare, pacienta a reușit să ducă sarcina la termen. A fost o bucurie imensă pentru toți”, a adăugat medicul.

În acest caz nu au trecut șase luni și femeia a reușit să rămână însărcinată spontan și tot cu ajutorul medicului a reușit să ducă sarcina la bun sfârșit.

„Pacientele îmi spun că le port noroc. Eu cred că este pasiune și dedicare. Sunt și destul de precaută, adică încerc să le ajut cât de mult pot cu toate cunoștințele mele, cu ce am la dispoziție și prefer să facă anumite investigații decât să nu le facă. Norocul acesta nu e chiar noroc, ține și de Dumnezeu, desigur, dar ține și de educație, de ascultare, să-și facă toate analizele și toate monitorizările la timp, să se țină de ceea ce recomandă medicul”, a subliniat dr. Dan.

Mamă în viața personală, plus de înțelegere în activitatea profesională

Adelina Dan este și mama unui copil de 2 ani și jumătate, o experiență care îi aduce un plus de înțelegere în relația cu pacientele. Deși a născut prin cezariană, fiindcă bebelușul a avut peste 4 kg, era destul de mare, ginecologul încurajează nașterea naturală, considerând-o cea mai potrivită opțiune atunci când este posibilă.

„Eu sunt pro-naștere naturală. Dar desigur, informez pacienta, trebuie și ea să fie de acord, să înțeleagă ce înseamnă nașterea naturală, iar eu am răbdare să o ducem la capăt, dacă dorește”, a afirmat medicul obstetrician-ginecolog, care are multe gravide ce optează pentru nașterea naturală. Majoritatea celor care au ales calea naturală au în antecedente o naștere sau două naturale.

Momente marcante în carieră: pacientă cu cancer de col uterin în stadiu terminal

La dr. Dan ajung nu doar gravide, ci și femei cu alte afecțiuni ginecologice, inclusiv cu cele mai grave, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul ovarian.Printre cele mai memorabile cazuri se numără cel al unei paciente aflate în stadiu terminal de cancer de col uterin, care a evidențiat importanța prevenției și a screeningului.

„A fost un moment care m-a marcat profund. Pacienta sângera îngrozitor și pot să zic că n-am văzut atâta sânge în viața mea și în ginecologie văd mult sânge, este o specialitate cu mult sânge. E trist că sunt astfel de cazuri de cancere de col uterin în stadii terminale, că poți efectiv să mori. Prevenția este cheia pentru a evita astfel de tragedii. Orice femeie ar trebui să facă testul Papanicolau și o ecografie transvaginală anual. Unele patologii pot fi depistate și tratate din timp”, a precizat dr. Dan.

Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening. Deși poate fi vindecat dacă este depistat la timp și tratat corespunzător, rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la femeile de pe tot Globul.

La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult, însă România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.

Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, România avea cea mai ridicată incidenţă (32,6 la suta de mii de femei, de 5 ori mai mult decât în Finlanda – 6,4 la suta de mii de femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană (16,8 la suta de mii de femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2 la suta de mii de femei) .

În anul 2020, dintre cele 30.447 de cazuri noi şi 13.437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10% din cazurile noi şi 13,43% din decese s-au înregistrat în România, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

„Un medic bun conferă siguranță pacientelor și arată că-i pasă”

Dr. Dan se bucură când vede că vinfoarte multe femei la controale de rutină și se prezintă în special femei tinere care au abonament la MedLife.

Este important ca femeile să meargă la ginecolog, nu doar când au o problemă, ci și pentru controale anuale și investigații de rutină. „Pacientele trebuie să fie bine informate despre fiecare etapă a procesului medical. Un medic bun conferă siguranță pacientelor și arată că-i pasă de paciente”, e de părere dr. Adelina Dan. În opinia sa, „meseria de medic implică organizare și dedicare, dar și bucurie pe care o simți atunci când vezi rezultatele muncii.”

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Sursa: #medicibuni Dr. Adelina Dan, ginecolog MedLife: „Stresul este un factor de risc major în sarcină, iar eu încerc să le liniștesc pe gravide și să le ofer siguranță” – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentPrimul transfer al iernii pentru FCU Craiova! » Adrian Mititelu a adus fiul unui fost fotbalist
Articolul următorIncident revoltător într-un cimitir din Olt. Un bărbat și-a găsit tatăl dezgropat la nici o zi de la înmormântare