Școala italiană a lansat fotbaliști români de perspectivă în ultimii ani. Tot mai mulți dintre tinerii jucători din „Cizmă” au preferat să vină în SuperLiga.
Cluburile din SuperLiga au transferat mulți jucători români de perspectivă din „Cizmă” în ultimii ani, iar afacerile s-au dovedit a fi profitabile. Daniel Bîrligea, Matei Ilie și Marcus Păcurar sunt câțiva dintre tinerii fotbaliști cu „ABC-ul” fotbalului italian care au venit în SuperLiga.
Un nou trend în SuperLiga! Ultimul transfer de la Universitatea Craiova completează lista jucătorilor români școliți în Italia
Primul transfer al iernii de la Universitatea Craiova vine din Italia. Marcus Păcurar a semnat cu trupa lui Coste Gâlcă, care s-a despărțit recent de Grego Sierra, fundașul central de picior stâng care a plecat din SuperLiga din cauza unor probleme personale.
Fundașul central de 19 ani a învățat tainele fotbalului la școala lui Francesco Totti. Marcus Păcurar a evoluat și în cadrul academiilor de la Lazio, Ostia Mare, Reggina, Trastevere, Montova și Feralpisalo până să ajungă la Universitatea Craiova.
După transferul la Universitatea Craiova, Marcus Păcurar s-a înscris pe lista jucătorilor cu „ABC-ul” fotbalului italian din SuperLiga. Din ea mai fac parte și fotbaliști precum Daniel Bîrligea sau Matei Ilie, foști colegi la CFR Cluj.
Daniel Bîrligea s-a transferat la CFR Cluj în 2022 de la Citta Di Teramo 1913, pentru doar 100.000 de euro. Atacantul de la FCSB și golgheterul din SuperLiga și-a petrecut 10 ani din viață în Italia.
Un alt fotbalist de perspectivă din SuperLiga transferat din fotbalul italian este Matei Ilie, stoperul pe care CFR Cluj l-a cumpărat de la Padova. Fundașul român s-a adaptat perfect în Gruia și i-a atras atenția chiar și lui Mircea Lucescu, selecționerul României.
Blănuță și Vulturar de la Rapid au venit tot din Italia
Lista jucătorilor români școliți în Italia continuă cu Andrei Mărginean de la Dinamo București. Mijlocașul a venit sub formă de împrumut în Ștefan cel Mare de la Sassuolo, clubul din Cizmă de la care a fost transferat și Adrian Caragea.
Tot în Ștefan cel Mare a ajuns și Răzvan Pașcalău în 2024. Fundașul central a urmat un traseu similar cu Cătălin Vulturar, fotbalistul care a venit de la Lecce în București, însă nu la Dinamo, ci la rivala Rapid.
Din Italia în SuperLiga s-a transferat și Andrei Sfaiț, așa cum FANATIK a anunțat în exclusivitate. Atacantul în vârstă de 20 de ani a venit de la Salernitana, ultimul loc din clasamentul din Serie B.
La Cluj se va întâlni cu un alt atacant cu „ABC-ul” fotbalului italian. La rivalii de la U Cluj joacă Vladislav Blănuță, internaționalul român de tineret care a evoluat la Pescara înainte să ajungă în SuperLiga.
Alți jucători români care au venit în SuperLiga din fotbalul italian sunt Claudiu Micovschi și Luca Mihai. Ultimul dintre cei doi a participat la ultimele antrenamente ale lui Sinisa Mihajloviv de la Bologna. Mijlocașul de la Gloria Buzău a vorbit despre ultimele clipe din viața legendarului fotbalist într-un interviu pentru FANATIK.
„Mă antrenam cu echipa mare, avea încredere în mine. El era foarte calm, discuta mult cu jucătorii. Știu că era arțăgos ca fotbalist, dar ca antrenor era foarte calm, un exemplu. Dumnezeu să-l odihnească! Am crescut ca om, dar și ca jucător.
Noi ne așteptam să se întâmple pentru că ne-a spus din start că nu o să mai aibă multe zile. Îmi amintesc că făceam ședințele. Îl punea pe televizor și ne vorbea, iar noi eram toți într-o sală și-l ascultam. Majoritatea plângeam. Greu! Greu! Și cu Corona! A fost o perioadă foarte grea. E foarte greu! Asta e viața!”, a spus Luca Mihai.